Красив юбилей на забележителен троянец

Цочо Зюмбилски
Цочо Зюмбилски

80 години навърши един забележителен човек – Цочо Зюмбилски, известен като дългогодишен училищен директор в Троян /на ПГ“Васил Левски“, а после- на новото ЕСПУ“Георги Димитров“, което сега носи името СОУ“Св.Климент Охридски“/. Г-н Зюмбилски се занимава активно и с обществена дейност – не само в Троян, а в последните години много усилено – в Чифлик, където се е установил заедно със съпругата си.  Юбилярът посрещнал в дома си в Чифлик видни гости в събота, сред които – д-р инж. Красимир Стоянов, третият български космонавт, и ст.н.с. Елисавета Александрова, секретар на Българското астронавтическо дружество. Връзката – измежду многото си занимания г-н Зюмбилски, който е географ по образование, има не само членство в това дружество, негова е идеята за създаването на Българско астрономическо дружество в Троян. Други важни идеи на Зюмбилски, осъществени във времето, са за проучването на минералните води в Чифлик и за построяването на ново съвременно училище в Троян. Това училище е все още единственото в града с плувен басейн и първото, което има картинна галерия. Чрез тази галерия са спасени за културата много забележителни произведения на живописта.  Благодарение на неговите усилия бе поставен паметен знак на място, свързано с идването на четата на Панайот Хитов в нашия Балкан. Знаменосец на тази чета е бил Васил Левски.
Да поздравят героя на тържеството дойдоха колеги и приятели от СОУ“Св.Климент Охридски“ – училището, на което от 80-те години до своето пенсиониране е бил пръв директор. Кошница цветя връчи сегашният директор Минко Христов, а приятелките от сладкогласото трио „Мелодика“ – Лина Мажгурова, Мая Бъчварова и Весела Кунова, изпълниха любима песен…
От нас – честито и НА МНОГАЯ ЛЕТА! А на общинските съветници – Цочо Зюмбилски е сред заслужилите да получи почетен знак на Троян, дано не бъде забравен за този Петковден.
Снимка :  Цветанка Босева.

One thought on “Красив юбилей на забележителен троянец”

  1. Основната фигура в тази снимка явно трябва да бъде Цветанка Босева ,която е на преден план.Нищо че става дума за такъв заслужил човек като Цочо Зюмбилски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.