Мегапроектът за водния цикъл – тревоги и очаквания

Като голямо предизвикателство, което през годината ще стои  на специалното внимание на общинското ръководство, определи троянският кмет Донка Михайлова проекта за втория етап на водния цикъл на града. Вторият етап на  водния цикъл е на стойност 29,48 млн.лв., като максималната стойност, която може да се получи  безвъзмездно като европейско финансиране, е 27,98 млн.лв. Съфинансирането от страна на общината възлиза на около 1,5 млн.лв.Срокът за дейностите е 26 месеца, в последния ден на 2014-а всичко трябва да е готово.  Крайният резултат ще бъде почти  изцяло обновена мрежа, свързана с цикъла на водата. Опасенията на общинското ръководство са свързани с тежките, тромави процедури при осъществяването на проектите, на първо място – за избор на изпълнители. Досега в администрацията са разработили 3 броя документи за обществени поръчки, свързани с осъществяването на строително-ремонтните дейности, със строителния надзор и одита на инвестиционния проект. Привлечени са и външни консултанти, за да има по-голяма прецизност и сигурност, че някъде по веригата нещата няма да се оплескат, а и в общината има събран горчив опит от некоректни поръчки в предходния мандат.

Трите процедури вече са подадени в Агенцията за обществени поръчки. Донка Михайлова подчерта, че администрацията е отворена за граждански контрол, ще канят граждани и журналисти да наблюдават избора на изпълнители. Най-големият враг на мегапроекта е времето, изтъкна градоначалничката. Основно, защото процедурата за обществените поръчки буди тревога поради риска от обжалване. Обжалването фирми фантоми са превърнали в доходоносен бизнес –  изнудват спечелилите кандидати, но всяко обжалване забавя процедурите, първата от които е договарянето с изпълнителя. Според троянския кмет тук  са необходими и законови промени –  по-строги правила за случаи на обжалване.

Общинското ръководство е наясно и с другите предизвикателства на проекта – голямото съфинансиране на фона на целия бюджет, зависимостта от климатичните условия. Въпреки това най-важна е целта – да се използва шансът с европейско финансиране да бъде решен един голям проблем за всеки град с претенцията за цивилизованост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.