Михайлова почерпи с таралежи и пчелички за година кметуване

Донка МихайловаОтчет за свършеното през първата година, откакто стана кмет на Троян, направи пред журналистите Донка Михайлова. За хората, които отразяват действията на властта, имаше специална изненада –  ромови топчета с таралежчета и пчелички върху тях,  избрани като декорация заради бодлите и жилото, които понякога е усещала въпреки по принцип медийния комфорт, на който се радва..

Троянският кмет каза, че за изминалите 12 месеца са завършени проекти за 11,197 млн.лв. и са подготвени проекти за 31 млн.лв., чието финансиране се очаква в следващите месеци.  Освен това като безспорен успех може да се отчете 100%-ното изпълнение на приходната част на бюджета за 10-месечието. Въпреки че бяхме единствената община, поела риска да намали местните данъци, сме 2 месеца напред, изтъкна троянският кмет. Михайлова припомни и факта, че Троян се е придвижил в класацията за финансова стабилност от 104-о на 40-о място за страната, което поставя общината на първо място в област Ловеч по финансова устойчивост. Кредитният рейтинг е запазен относително висок. Над 100 безработни са били ангажирани в различни дейности по програми за временна заетост, а в момента Общината е работодател на 215 лица по програми за заетост, в това число и лични асистенти на хора с увреждания. За последното тримесечие има лек спад на безработицата, която като цяло поддържа ниска нива – от 7,5 % на 7,2 % по последни данни от Бюрото по труда.

В експозето си Донка Михайлова изтъкна, че тя и екипът й са били концентрирани извън четиригодишния мандат, а далеч напред – според нея само така една политика може да бъде ефективна. „Отговорността на политиците е да преглъщат укорите и да не забравят утрешния ден”, обобщи  виждането си троянският кмет.

Пред журналистите Донка Михайлова съобщи това, което най-напред научиха на своето заседание преди дни бизнесмените, членове на Консултативния съвет – че Троян, въпреки опасенията, ще влезе във възможно най-добра стартова позиция в следващия програмен период. Той остава сред градовете от 4-о ниво, но попада в преходна, междинна група – на тези от четвърто към трето ниво и ще бъде сред общо 52 града в страната, които ще са целеви за европрограмите. Освен това всички 21 села на територията на общината ще бъдат пълноценни бенефициенти в Програмата за развитие на селските райони – досега не всички са имали този шанс.

В отчета на кмета бе откроен и гражданският диалог – че нито една наредба не е минавала без обществено обсъждане и че са изградени два консултативни съвета при кмета – на бизнеса и на дейците в културата и образованието.

Добри шансове има битката за общинското ВиК, каза още Донка Михайлова. Както е известно, борбата е да се запази статуквото и общината да остане собственик на добре работещото дружество.

В отговор на въпрос Донка Михайлова каза, че на първо място сред останалите нерешени проблеми поставя привличането на инвеститори в общината. Тя сподели, че най-критичният ден от тази една година на кметския стол в Троян е бил 7-и януари, един от най-трудните дни в живота й въобще. Тогава зимната природа показа цялата си мощ,  в общината нямаше ток, вода, комуникации, трябвало да се осигури транспортирането на родилка от село към града. На другия въпрос обаче – дали съжалява, че прие предизвикателството да се кандидатира за кмет на Троян, като напусне областния Ловеч, Донка Михайлова бе категорична, че не съжалява

3 thoughts on “Михайлова почерпи с таралежи и пчелички за година кметуване”

 1. Политиката на г-жа Михайлова е сбъркана точно толкова, колкото беше сбъркана политиката на Акимов. Няма как да е друго – БСП и Герб са двете страни на една и съща монета. Разликата е само, че г-жа Михайлова замени милиционерският ботуш с бели ръкавици, че замени милиционерската арогантност и умствена безпомощност с висок интелект, че замени милиционерското единовластие и диктат с диалог и откритост.
  Да, ама какво от това, посоката остава същата и продължаването на пропадането, въпреки безспорно по-доброто управление на общината /но в тази посока и в рамките на тази 23-годишна система и модел/ – ще продължи. Г-жа Михайлова буквално пропиля първата и най-важна година от мандата си. Смяна на посоката и модела се прави през тази първа година. Да, бяха направени някои добри неща, но те са в сферата на „политическата и управленска козметика“.
  Мнозина пишат и говорят, че Михайлова трябвало да „докара инвеститори“. Първо, това не е работа на един кмет да докарва инвеститори. Те сами идват, ако имат интерес и за какво. Което обуславя второто – работа на кмета и ОбС е да създават условия и да правят градът атрактивен за външни инвестиции. Само с лозунги и с мерак не става.
  Един от най-големите рецидиви на продължаващата политика и управление е мащабното залитане в посока инфраструктурни проекти, което изяжда финансовия ресурс и човешкия управленски ресурс на общината, а в същото време за хората, за малкия и средния бизнес не остава ни време ни пари. Да се оправят и да се спасяват по единично. И те го правят – спасяват се кой на където намери за добре.
  Десетки пъти предупреждавах, че ще дойде време, когато малцината останали в този град ще ходят голи и боси върху прекрасни улици с още по-прекрасни канали и водопроводи под тях.
  Десетки пъти повтарях и предупреждавах, че Проблем номер едно на Троян днес е спасяването на човешкият ресурс. Ама не с приказки, с казионни граждански организации или някакви косвени дивиденти от реализиране на канали и улична мрежа.
  И така нататък. Темата е огромна.
  Възможно е да не съм прав относно досегашните 23-годишни политика, модел и система на управлениета, но тогава някой да ми обясни защо независимо кой е на власт, днешният българин живее все по-зле и дисбалансът между нас и останалите европейски държави постоянно се увеличава?
  Кое е сбъркано? Че има ли лоша предизборна програма? Че имаше ли лоша програма преди 89-та и коя петилетка не преизпълнихме и не постигахме големи успехи? „Големи успехи“, които в края на 89-та ни докараха пред празни магазини и на колене?
  Същите които ни докараха пред празните магазини в края на 80-те, същите тези днес ни докараха с празни джобове пред магазините и без перспектива на родна земя.
  Защо? Кое им е сбъркано на тези едни и същи управленци от 44-та до днес?
  Много въпроси станаха и много отговори се дължат. Само дето никой не иска да отговаря. А тези, които имат отговор – те са под информационно затъмнение.

 2. Може ГЕРБ и БСП да двете страни на монетата, ама АТАКА е ръба на тая монета. Та когато ИП хвърли монета и тя падне на ръб, тогава и АТАКА ще ни управлява.

 3. ези/тура, очевидно имате умствени затруднения да напишете нещо смислено по темата, да дадете свое мнение или да оборите с факти и аргументи нечие различно мнение.
  Това да не ви притеснява. Във всяко общество има такива като вас, които никога не знаят кое как е, но винаги знаят, че не е така. И подтичкват след другите да им дъвчат чорапите.
  Атака има толкова общо с Герб и БСП, колкото един малоумник е в състояние на напише две смислени изречения и да ги защити с фактология.
  Така е, кой колкото и каквото може.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.