Не откриват конфликт на интереси при Акимов

Минко АкимовС решение № 264 от юли т.г. Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси заключава, че бившият председател на Общинския съвет в Троян Минко Акимов не е използвал положението си, за да оказва натиск в полза на ссвои близки. Той „не е упражнил правомощия в частен интерес, в свой или на свързано с него лице”, гласи документът.
Комисията не установява конфликт на интереси по нашумелия в медиите случай с обществената поръчка за избор на фирма охранител за пречиствателната станция в Троян. Искането Комисията да се произнесе е на Минко Акимов, подадено през декември м.т.
Както обществеността знае, Минко Акимов депозира оставката си от най-високата длъжност в Общинския съвет, след като в продължение на няколко месеца представители на различни групи в местната законодателна институция го атакуваха с обвинения. Първото от тях дойде от съветника Илиян Пеевски, който по време на ноемврийското заседание на Троянския общински съвет миналата година огласи изявления на адвокат Кремена Добрева и на управителя на местното ВиК”Стенето”ЕООД инж.Тонимир Гечев. В техни писма се твърди, че председателят на Общинския съвет се опитал да развали вече сключен договор за обществена поръчка за охраната на ПСОВ с избраната от комисия фирма, както и да се поправят протоколите на Комисията за разглеждане и оценка на подадените оферти така, че за изпълнител по поръчката да бъде определено „Дариос”ООД, в което съдружник е съпругата на Акимов – Яна Акимова.
В решението на Комисията се посочва, че за да е осъществен конфликт на интереси съгласно чл. 2 от ЗПУКИ, трябва да са
налице „три кумулативно изискуеми предпоставки – лице, заемащо публична длъжност, частен интерес /негов или на свързано с него лице/, който води до облага, и упражнено властническо правомощие, което може да се повлияе от частния интерес.”
Два месеца, след като е бил сключен договорът с новоизбраната фирма за охрана, Акимов поискал среща с управителя на ВиК инж.Гечев. Тя се провела в присъствието на кмета Донка Михайлова и на адвокат Добрева – по настояване на Гечев. Според Комисията не е съществувала правна възможност председателят на Общинския съвет да прекрати вече сключен договор за обществена поръчка. „Не се доказа по категоричен и безспорен начин факта на оказване на въздействие от
страна на Минко Акимов към Тонимир Гечев по смисъла на чл.7, ал.2 от ЗПУКИ. Дори да се приеме, че Гечев се намира в зависимо положение от Председателя на Общинския съвет-Троян, в конкретния случай, при липса на преки доказателства, не може да се приеме, че Акимов е въздействал на Гечев,
тъй като договорът не е прекратен”, се казва още в решението на Комисията.

Публикувано в ДРУГИ, ЛИЧНОСТИ, ОБЩИНА. Постоянна връзка.

2 Responses to Не откриват конфликт на интереси при Акимов

 1. copy paste каза:

  Най добре ще е да се пусне готов коментар по случая
  http://lovechtoday.eu/%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD/
  *
  Илиян Пеевски
  22.08.2013 на 15:17 (UTC 3) Link to this comment
  “Долу клеветниците!”
  “Да живеят ‘сичкото КПУКИ, най-справедливото от ‘сичките КПУКИта по ‘сичките земни кълбета!”
  В контекста на горното и като ясно разграничение от разпознатия като вредител Д.К.З – искам да направя пълни самопризнания във връзка друго решение на тази славна Комисия, свързана с др.Акимов като бивш Председател на ОбС Троян.

  Комисията се произнесе – др.Акимов е напълно невинен и НЯМА конфликт на интереси при неговата много благородна и почтена дейност! Точка. Явно виновният и вредителят съм аз, разпознат като общинския съветник ИП. Това решение също е публикувано в същия брой на същия вестник.

  За Какво иде реч. Др. Акимов като председател на ОбС привиква при кмета на Троян член на една Комисия по обществена поръчка и шефа на ВиК. Случилото се на тази среща е описано от този член на комисията /адвокат от ЛАК/ в Становище до РПУ Троян, а написаното е потвърдено от шефа на ВиК Троян.
  За да няма спекулации, от тук нататък само ще цитирам пасажи от Становището на адвоката.

  1. “Веднага след идването си /на срещата при кмета и която среща самият Акимов е предизвикал, бел.моя/ г-н Акимов обвини инж.Гечев /шефа на ВиК, бел.моя/, че е накарал комисията да отстрани “Дариус” ООД, защото го мрази и иска да му навреди. Съпругата на г-н Акимов е съдружник в това дружество. Опитах се да му обясня, че дружеството не е изпълнило изискванията така, както обясних по-горе. За мое изумление г-н Акимов призна, че исканият документ не е представен, но това било формалност и инж.Гечев трябвали ДА НИ КАЖЕ “ДА СИ ЗАТВОРИМ ОЧИТЕ”, защото това не било толкова важно, важното било ТАЗИ ФИРМА “ДА ВЗЕМЕ ПОРЪЧКАТА”. Отбелязах, че всички административни производства са формални и влекат определени последици при неизпълнение на формалностите, но това възражение въобще не направи впечатление на председателя на Общинския съвет, вместо това той насочи разговора към въпроса КАК ДА СЕ “РАЗВАЛИ” вече сключения договор за обществената поръчка И ДА СЕ “ПОПРАВЯТ” съответните протоколи така, че “Дариус” ООД да бъде изпълнител.

  2. “Видно от Вашето искане /вероятно на РПУ Троян бел.моя/, това вече се случва, но каквито и да са оплакванията от нас – членовете на комисията, и от възложителя, поне няма да се отнасят до фалшиво документиране, КЪМ КАКВОТО СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ПРИНУДЯТ. Категорично заявявам, че няма ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С ПОДПРАВКА НА ДОКУМЕНТИ, защото г-н Акимов е решил ДА НИ ЗАПЛАШВА С ПРОКУРАТУРАТА, още по-малко, ЗА ДА УГАЖДАМ НА ЛИЧНИТЕ МУ ФИНАНСОВИ ИНТЕРЕСИ И ТЕЗИ НА БЛИЗКИТЕ МУ”

  Край на цитатите, драги граждане и още по-драги селяне, дето си имате КПУКИ и за същото това КПУКИ този просташки, нагъл и писан като за учебник случай на корупция и тотална злоупотреба с власт – не било нищо особено и нямало никакъв конфликт на интереси!!!!!!!>?????????
  *
  Лична молба към г-н Павлин Иванов: Г-н Иванов, възможно ли ви е да се срещнете или да се свържете с това КПУКИ и да поискате ценни указания
  1.Кое е конфликт на интереси и кое не е конфликт на интереси?
  2.Какво е злоупотреба с власт и кое е не е злоупотреба с власт?
  3. Законът засяга ли висши номенклатурни членове на бившата /бивша ли?/ БКП или не се отнася за тях?

  4. Законът важи ли за “приятелите” на Прокуратурата или не важи за тях?

  5. Т.нар. КПУКИ държавна комисия ли е или е нечия наказателна бригада срещу “непослушни” и “неправоимащи” чиновници и партийни /не/другари?
  Предварително благодаря!

  п.п. Ако желаете, мога да ви предоставя копие от пълния текст на това Становище, но, съветвам ви – преди да го прочетете, вземете си от аптеката препарат срещу повръщане. На мен поне три пъти ми призля докато четох и се запознавах с гадостите и злоупотребата с власт на г-н Акимов, който пак да повторя – ЧИСТ Е КАТО МОМИНА СЪЛЗА според т.нар.КПУКИ

  Лозунг на ГЕРБ – “Ние можем”!
  Можете бе, и още как! Само дето си нямате депутат-продавач на дини, ама пък си имате други Калинки, дето сте ги намърдали из всякакви държавни службици и комисии.

  Бог да и е на помощ на тази България!!!

 2. copy paste каза:

  В предоставения материал има една ЛЪЖА. Срещата при кмета не се е състояла по искане на инж.Гечев, а по НАСТОЯВАНЕ на председателя на ОбС Троян М.Акимов.
  Не лъжете и не манипулирайте читателите!
  Тази Комисия /КПУКИ/ е срам и позор!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.