Нов софтуерен модул „Местни данъци и такси” в община Троян

ИМЕОННов софтуерен модул „Местни данъци и такси”, част от интегрираната информационна система ИМЕОН, работи вече в община Троян. Така се автоматизират дейностит,е извършвани в отдел „Местни приходи” по смисъла на Закона за местните данъци и такси и местната нормативна уредба. Продуктът е разработен от „Браво Инвестмънтс” ООД, като са използвани най-съвременни технологии в областта на информационните системи., надеждни и утвърдени системи за управление на база данни. ИМЕОН осигурява автоматизиране на обмен на информация с външни за Общината системи – КАТ Ловеч, Служба по вписвания, служба ГРАО и др.

Новият програмен продукт дава възможност съобщенията за дължимите данъци да включват освен данък недвижими имоти и такса за битови отпадъци за текущата година, но и задължения за минали години, включително  за данъка върху превозните средства.

Друга възможност е да се проследят ползваните облекчения по Закона за местните данъци и такси от лица, които са декларирали повече от едно жилище като „основно” и повече от един лек автомобил като собственост на лице с намалена работоспособност /ТЕЛК/.

Информацията, която се получава от КАТ Ловеч, ще се обработи автоматично  и пропусналите да декларират превозните средства или пък деклариралите некоректни данни данъкът ще бъде начислен служебно.

Продуктът позволява още автоматично генериране на Актове за установяване на задължения по декларации. По-големият им брой  ще доведе до увеличаване на приходите, са очакванията на администрацията в Троян.

Освен това при заплащане на стари задължения в квитанцията се отразяват плащания по години и съответната лихва, а не както досега –  като обща сума.

Чрез ИМЕОН  събиранията на местни данъци и такси от селата ще се автоматизира. До края на годината, за да бъде обхваната цялата Троянска община, ще бъде осигурен интернет достъп и до 5-те села, които все още нямат това достижение на 20.век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.