Нов успех на професионалите от „Васил Левски“

Нов успех на професионалите от "Васил Левски"Първо място в категорията Сервитьор сомелиер и трето място в категорията Готвач заслужиха представителите на троянското СОУ“Васил Левски“ на Регионалното състезание на МОМН  „Най-добър млад готвач, сервитьор, барман и сладкар хлебар“, което се състоя в Плевен преди дни. Илиян Петракиев от 11.В клас впечатлил журито, съставено от ръководните членове на  Българската асоциация на професионалните сомелиери, с широките си познания за виното и винените области. Илиян сервирал към предястието от круши с микс от сирена Шардоне от Тракийската низина, реколта 2009, а към основното ястие поднесъл и декантирал червено вино от Бордо – „Сирената на Жискур“, от 3 сорта /“Каберне Совиньон“, „Мерло“ и „Каберне Фран“/, със сложен аромат, реколта 2006. Младежът показал не само знание, но демонстрирал и любов към виното, което е от особено значение, като се има предвид, че виното е питието на богатите хора,  обясни преподавателката на Илиян по специалните предмети инж.Иванка Църова.
Другият призьор от „Васил Левски“ – Кристина Йорданова от 9.В клас, и този път показала изключителните си готварски умения и талант, които преди няколко месеца й донесоха титлата „Най-добър млад готвач“.Криси приготвила меню, в което предястието е печени круши с микс от сирена, салата със семена и меден дресинг, а основното ястие – печено свинско филе, шпиковано с чеснова паста и мус от киви, сос от винена редукция, подправки и конфитюр от горски плодове. Към цялото това изкушение имало гарнитура зеленчуци, сотирани в сладко-кисел сос и полента с диви гъби, пармезан и чипс от бекон. Специално изпитание бил десертът, тъй като за него журито задавало продукти в навечерието на състезанието / т.нар. „черна кутия“/. Тук Криси приготвила своя ненадминат кулинарен шедьовър – шоколадови трюфели. За отбелязване е, че представителката на „Васил Левски“ като деветокласничка все още не учи специални предмети, нейната подготовка е плод на много доброволен труд в извънучебно време – на нея и на Иванка Църова. Заслуга за чудесното представяне на троянчетата има и другата преподавателка по специалните предмети – Милена Мартинова.
В надпреварата, състояла се при домакинството на хотел „Ростов на Дон“, участваха ученици от професионални гимназии от целия Североизточен регион на страната, като единствено троянчетата бяха от професионална паралелка на СОУ, което прави техния пореден успех още по-ценен. Сега им предстои участие в националното състезание, което ще бъде в Пловдив и там ще се конкурират най-добрите от трите региона – Североизточен, Югоизточен и Западен, на които условно е разделена България заради тези състезания на бъдещите професионалисти в туризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.