Областният информационен център отчете дейността си досега

“Областен информационен център – Ловеч е основен източник на информация за гражданите по въпроси, свързани с Кохезионната политика на Европейския съюз”

Това каза управителят на центъра, Нели Митева, на среща с представители на местни и регионални медии за представяне на отчет на дейността на ОИЦ – Ловеч от началото на годината. „През последните месеци интересът към работата ни се е увеличил многократно“ – допълни още Митева, като отчете че от началото на функционирането си досега Областния център е бил посетен от над 220 посетители, а служителите на ОИЦ-Ловеч са отговорили на над 300 различни въпроси. Най-често посетителите задават въпроси за функционирането на Центъра и услугите, които той предлага, а в експертно отношение най-много въпроси са поставени от представители на бизнеса относно възможности за еврофинансиране на стартиращ бизнес, разширяване на съществуващи производства, извършване на строително-ремонтни дейности и внедряване на мерки за енергийна ефективност. Служителите на центъра са отговорили и на много въпроси свързани с възможностите за финансиране с европейски средства на инициативи на малки населени места – кметства ,читалища и училища за облагородяване и благоустрояване на сгради, дворове, паркове, градинки, детски площадки, както и на собственици на имоти и къщи по селата за превръщането им в хотели от семеен тип и вили за гости. Голям брой въпроси са отправени към центъра и от млади хора, свързани с възможности за стажуване, работа, конкурси и обмен на опит с чуждестранни партньори по различни общностни програми и нициативи.

Управителят запозна медиите с организираните и проведени от ОИЦ събития на територията на цялата област, които за периода са 17 на брой и на тях са присъствали над 360 представители на местния бизнес, НПО, читалища, училища, местни власти, граждани и медии. Само през септември 2012г., екипът на ОИЦ-Ловеч е провел информационни срещи в седем от общините на област Ловеч, на които са присъствали над 180 души. Експертите на областния център са запознали хората по места със своята дейност и с актуални към този момент възможности за кандидатстване по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Конкурентоспособност“.

До сега Областният информационен център е инициирал над 100 публикации в местни и регионални медии, които са отразявали, както различни информационни събития на ОИЦ-Ловеч, така и информация популяризираща актуални възможности и процедури за безвъзмездна финансова помощ по Оперативните програми.

ОИЦ-Ловеч поддържа и своя страница във Фейсбук, в която ежедневно се публикуват множество интересни и полезни новини за стартирали, актуални и предстоящи процедури за БФП, програми на ЕС, възможности за финансиране на малки проекти на НПО сектора, различни общностни и национални инициативи, конкурси, стажове и др. Средно седмично сраницата се посещава от над 2000 посетители, като максимумът е близо 2700.

Стремежът на ОИЦ – Ловеч е непрестанно да се разширява достъпът до информация за възможностите за европейско финансиране за всички социални, етнически и възрастови групи в региона.

OИЦ – Ловеч е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съю

One thought on “Областният информационен център отчете дейността си досега”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.