Обсъждаха публично къде да бъде паметникът на Хаджийски

Почти ясно мястото за паметника на Иван ХаджийскиКъде да бъде мястото на паметника, изобразяващ родения в Троян виден народопсихолог Иван Хаджийски с велосипед, бе обсъдено при модераторството на Ива Таралежкова. Паметникът е готов от месеци, но изборът на място се оказва немалък проблем, тъй като по начало идеята бе паметник на обединителна личност да бъде поставен там, където в годините на тоталитаризма между двете музейни сгради се извисяваше партизански монумент. В зората на демокрацията партизанската скулптурна група от върха му бе свалена, но постаментът остана да стърчи и да дразни години наред естетите. Едва преди седмици той бе премахнат напълно. Проблемът е допълнително усложнен от костите на антифашисти, погребани в основите на паметника. Дошлите в лятната жега за публичното обсъждане граждани, които не бяха многобройни, споделиха своето мнение, като надделя предложеното и от специалистите – паметникът да бъде пред Конака. Имаше идея да бъде поставен пред читалището, но тя не намери достатъчно привърженици. Костите на антифашистите няма да бъдат безпокоени с преместване, а на мястото ще се постави паметна плоча.

5 thoughts on “Обсъждаха публично къде да бъде паметникът на Хаджийски”

 1. Едно от забавните неща в Троян е да се следи до къде може да достигне кретенизмът на управляващи и глашатаите им журналисти.
  За безумието и антиевропейското поведение и действия на кметове и състави на общински съвети по криминалното унищожаване на един антифашистки паметник съм писал многократно. Антифашистки паметник, а не ЛЪЖЛИВАТА квалификация на автора на тази статия за „партизански паметник“. Защото дори по времето на комунистическия режим преди 89-та този паметник се водеше за антифашистки. Независимо от това, че някои от съвременните троянски управници и предрешени „демократични“ величия стояха на трибуната пред този паметник по време на комунистическите сборища и манифестации.
  Днешните управляващи посткомунисти с криминалното унищожаване на този антифашистки паметник наистина превърнаха зоната между двете музейни сгради в партизанско гробище. Гробище в центъра на Троян. Блестящо постижение на кретенизма и идиотизма на управляващи и глашатаи-журналисти.
  Тези жалки хорица никога няма да могат да обяснят защо френските и сръбските партизани са добрите, а българските партизани са лошите, след като и едните и другите са били част от общата ЕВРОПЕЙСКА антифашистка съпротива.
  Тези жалки хорица няма как да обяснят защо с криминалното унищожаване на паметника поругаха паметта на троянските интербригадисти и антифашисти, които дадоха живота си в Испания срещу фашисткия режим на Франко и също като част от общата ЕВРОПЕЙСКА антифашистка съпротива.
  Добре е, че в Европа няма подобни смешници като споменатите в тази статия троянски „естети“. Слава Богу, защото щяха да заличат паметта и историята на Европа. В посткомунистическия Троян обаче може.
  Създадоха ли нещо тези „естети“ последните 22 години? Не!!!! Бутат и естетизират. Естетизират и бутат. Диваците на 21-ви век!
  За да изглежда дивотията им пълна и без остатък – вижте тази идиотщина /и подигравка/ с паметта на Иван Хаджийски и сагата около паметника му, който от една година близо събира прах в някой склад.
  Въпрос – може ли някой да ми посочи държава или община от цивилизования свят, където се поръчва и изработва паметник, без да се знае къде ще бъде поставен?
  Сещате ли се, че подобно малоумие и висша форма на управленски кретенизъм, както и овче безразличие на данъкоплатци няма как да срещнете другаде? В посткомунистическия Троян може. А слугинските на управляващите медии и журналисти ще представят тази дивотия като поредния успех. Даже и „обществено обсъждане“ си спретнали. Ползата – преброяване на „дивите патки“. Пише, че не били много. И какво от това? Медиите ще свършат каквото трябва.
  В цяла Европа пазят и нещо повече – създават нови паметници, музеи и исторически сбирки с документация от времената на фашисткия и комунистическия терор и окупация. Точно така са наименовани – терор и окупация. Посетих доста от тях последните 20-на дена и все ме теглеше да споделя с някой и да взема чуждо, външно и европейско мнение за случващото се в Троян. Да, ама ме хващаше срам дори да питам. Този срам, че живея в един антиевропейски град, управляван вече 22 години от представители на бившия комунистическия терор и окупация ще нося вътре в себе си с цялата болка и унижение. Джон Ленън беше казал – „Невежеството е блажено състояние, нещо такова. Ако си невеж, не те боли, или на мене така ми се струва“
  Сигурно е така. И нищо не можеш да направиш.
  Защото народа е „мъдър“.
  Защото медии и журналисти работят денонощно за тази „мъдрост“ и за възхвала на още „по-мъдрите“ троянски управници.
  Защото едни и същите управляващи от последните 45+22 години са абонирани за властта от същия този „мъдър“ народ.
  „Мъдрост“, благодарение на която България и в частност община Троян са безвъзвратно изостанали дори спрямо държавите членки от бившия комунистическия лагер.
  „Мъдрост“, може би заради която Васил Левски някога беше написал – НАРОДЕ????
  ИП

 2. Интересно ми е списателите на този вестник дали четат коментарите?
  Всички умници дето сме надалеч от Троян и България знаем че по цял свят новините идват не от коментарите на статиииките а от съдържанието. Парадоксална журналистика забелязвам се е загнездила във вашата редакция. Все едно чета училищен стенвестник списван насилствено от по-грамотни ученици през 70-80 години на 20 век. Няма анализи на общественото положение има само датиране на нещо си.. събитие или просто случка. Та добре е ИП, да вкарва моменти за размисъл на читателите ви, защото материалите ви не струват.

 3. Никой не натрапва на никого материалите, уважаеми безименнико! Като не ти е по вкуса, защо си правиш труда да влизаш тук?! За другото не възнамерявам да споря – кой както ще да тълкува, на кривата ракета ясно кое й е криво…

 4. Алоо, Байконур! На крив х@й вълната му пречи… не смесвайте астронавтиката с непознатата ни физика и нейните още по-непознати изкривявания.
  Както казах, влизам тук да чета единствено свежите коментари на Илиянката. Ама той се загуби напоследък.

 5. …Хахахаа, партизни-антифашисти, хахаххааа у нас, хахахххаа
  На всякъде другаде съм съгласен, ама не и за нашите цървули с каскети, обирджии на мандри и пр…. 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.