Община Троян внедри географска информационна система

През септември Община Троян закупи и внедри Географска информационна система. Това я нарежда сред малкото общини у нас, които имат подобна придобивка не по проект, а с финансиране от бюджета.
Географските информационни системи /ГИС/ разширяват възможностите на цифровите планове и карти. Позволяват данните от общинските регистри да се „свържат” с цифровите карти. Така се осигурява възможност да се извършват различни типове справки, даващи пространствено разпределение на данните.
Основната задача на програмната система АКСТЪР-ГИС ОФИС за община е да даде на общинската администрация качествено нов поглед върху данните на общината с пространствено представяне. Става дума за данни, свързани с общински имоти, включително с отдадени под наем, за данни за търговски обекти, данни, свързани с планове за действие при бедствия и аварии, перспективни планове за развитие, застроителни, кадастрални, регулационни планове, планове на инженерната инфраструктура, транспортни планове, екологични планове, планове на водни територии и речни басейни и др.
АКСТЪР ГИС ОФИС представлява програмен комплекс, чиято цел е да се автоматизират различни задачи, свързани с устройството на териториите, регистъра на собствеността, екологията, инфраструктурата на територията. Системата осигурява възможност за едновременна работа на различни специалисти по различни задачи, като се ползват едни и същи графични или семантични данни.
В сайта на Община Троян има линк към Географската информационна система. Чрез него всички граждани ще могат да получават информация за имотите, които ги интересуват – местонахождение, граници, собственост.

One thought on “Община Троян внедри географска информационна система

 1. Браво!
  Точно след 20 години в Троян най-после нещо се направи по въпросът.
  Точно преди 20 години Троян бе единствената община в източна Европа, в която се говореше за ГИС и цифровизация на кадастъра.
  Точно преди 20 години се подготвяше паралелен проект в който двама троянци, специалисти по ИТ-технологии трябваше да отидат на обучение в САЩ на специализация във връзка внедряване и ползване на ГИС.
  Точно преди 20 години бе предложено на представител на БГ министтерство ползване на тази ГИС за процеса по заснемане, земеразделяне и връщане земите на хората плюс цифровизация на общинските кадастри и изграждане сисрема от регионални центрове /нещо подобно на днешните Агенции по кадастъра, ама нямащи нищо общо с тях като стил на работа/. Естествено в Троян трябваше да е единият от тези центрове.
  Точно преди 20 години донесохме от САЩ огромно количество информация, вкл и за ГИС на аудио, видео и хартиени носители, която събира прах в къщи и до днес, поради тоталната незаинтересованост на управляващите общински съветници и кмет от БСП, която яхна Троян през 1995-та, та до днес, както и на тотално неграмотните и посредствени общински съветници от останалите партийки.
  *
  След 20 години троянски журналисти пеят оди за възхвала по повод „откривателите на топлата вода“.
  Нищо – за едно бавноразвиващо се управление и население и това е ……нещо.
  *
  п.п. В САЩ посетихме един регионален център, където на практика видяхме и ни бе обяснено как работят с ГИС, вкл кадастъра на населените места. Всичко бе записано от американската тлв ЕйБиСи, която ни съпровождаше почти навсякъде. По интересното е, че в този център всеки може да си поръча картен материал, примерно ВИДА на горите в един голям район или сградите и инфраструктурата в един квартал, за което би следвало да заплати…. $10 /словом – десет долара/. Услугата – почти начаса.
  Днес в Троян една малка скица на А4 струва 30 лева/$20/ словом: ДВАДЕСЕТ ДОЛАРА!!!!, която можеш да получиш след 14 дни. Ако искаш по-бързо – плащаш двойно.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.