Общински съветник се отказа в знак на протест от участие в комисии

Инж.Илиян ПеевскиИнж.Илиян Пеевски, втори мандат общински съветник, избран с листата на партия Атака, се отказа от участието си в 2 постоянни комисии на Общинския съвет. Това стана на последното заседание преди дни. Предлагаме документа, в който инж.Пеевски е изразил своите мотиви и аргументи.

 

До

Председателя на ОбС Троян

Гр.Троян

 

Г-н Председател,

Известявам ви, че се отказвам от правото си, съгласно Чл.33 (1), т.1 от ЗМСМА, да бъда член на двете постоянни комисии към ОбС Троян за мандат 2011-2015 г..

 

Мотиви:

1. Промените в закона за държавния чиновник, касаещи възнагражденията на общинските съветници в Република България, в огромна степен ограничиха финансовите ми възможности и статута ми на общински съветник, за гарантирано и свободно упражняване на пълномощията ми като такъв. През изминалия мандат 2007-2011, по най-категоричен начин се доказах в работата си като общински съветник със своята подготовка, огромен обем събрана и обработена информация, работа с гражданите, работа с общински и държавни институции, както и огромен брой изказвания, изявления, декларации и внесени предложения на сесиите на ОбС Троян. /според приложена отделно справка в предходния мандат Атака има общо 635 изказвания, декларации, предложения, питания, проекти за решения и др. – общо 48% срещу 19,2% на втората по активност партия в ОБС – БСП  /. Всичко това ми струваше много време и средства, които до определена степен се покриваха от възнагражденията ми като общински съветник по стария ЗМСМА. Опасявам се, че липсата на финансова възможност няма да ми позволи да мога качествено да се подготвям и свободно да упражнявам правомощията си при участие в тези комисии, което е недопустимо и ще навреди на гражданите.

2. Тези промени, касаещи възнагражденията на общинските съветници, са в противоречие с „Европейската хартата за местно самоуправление” и по най-драстичен начин ограничават правата и задълженията ми като общински съветник. Цитирам ви Чл.7, точки 1 и 2, от тази европейска харта:

Условия за упражняване на правомощията на местно равнище

Член 7

1. Статутът на избраните местни представители трябва да им гарантира свободно упражняване на техните правомощия.

2. Той трябва да дава възможност за подходяща финансова компенсация за разходите, направени във връзка с упражняване на правомощията, както и при необходимост, финансова компенсация за пропуснатите ползи или възнаграждение за свършена работа и съответно социално осигуряване.

 

Г-н, Председател,

1. Предлагам още на днешната 11-та сесия, ОбС Троян да попълни съставите на двете освободени от мен места в комисиите по „Законност, обществен ред и контрол върху работата с жалби и предложения на гражданите” и „Здравеопазване и социална политика”.

2. Припомням ви, че съгласно Чл.33 (1), т.1 от ЗМСМА аз имам „правото”, а не „задължението” да участвам в постоянните комисии на ОбС като общински съветник, което няма как да води до финансови последици. Относно участието ми в сесиите на ОбС Троян – ще се опитам с това жалко възнаграждение и което е в пълно противоречие с Европейската харта за местно самоуправление да се подготвям качествено и на ниво. Както съм го правил винаги.

11 thoughts on “Общински съветник се отказа в знак на протест от участие в комисии”

 1. E сега ще си отворя компотите….
  Как може такова нещо?!
  Да се откаже?
  А какво ще прави сега Троян?!
  Тцъ, тцъ, тцъ……..

 2. Излишни тревоги, Фукльо. Запазете си компотите за зимата, със сигурност много ще са ви необходими.
  Изключително затрогваща е загрижеността ви за Троян, от чието име сте се самоназначил да зададете сакралния въпрос – „Что делать?”.
  Същото бе, Фукльо. Същото, което винаги сте правили и което няма изгледи скоро да се промени.
  – ще си мълчите и ще си траете, докато ви крадат, мачкат и сапунисват с денонощни лъжи, демагогия и обикновен цинизъм
  – ще си мълчите и ще си траете, докато ви режат фабриките на скрап и ви изхвърлят като парцали на улицата
  – ще си мълчите и ще си траете, докато ви държат на най-ниските заплати и пенсии в Европа, а ви вдигат цените ежечасно
  – ще си мълчите и ще си траете, докато липсата на перспектива и безизходицата прогонят и последния млад човек от България
  – ще си мълчите и ще си траете, докато една шепа млади хора протестират на Орлов мост срещу поредния лобистки или унищожаващ природата на България закон на вашите избранници от „поредното мнозинство”, което ви направи „победители за един ден”, а на другия ден пак сте си в калта
  – ще си мълчите и ще си траете, докато ви………. докато скрити в мишите дупки /или пред монитора/ гледкате как Живота минава покрай вас и докато щастливо допълзите до гроба си
  *
  Не унивай, Фукльо, сядай върху компотите и се радвай на твоя си „живот“ днес, защото догодина може да нямаш и компоти. Представяте ли си – Троян без компоти? Е, тогава няма как да не „изригне” народното недоволство, което да намери проявление в един спонтанен протест в мишата дупка, дълбоко под леглото или под юргана. Не изключвам възможността за проява на една още по-голяма гражданска позиция и жертвоготовност – да щракате ключа на лампата и като загасне тихичко да извикате „Не на страха”. Но, както казах – всичко това, когато посегнат на компотите ви, Фукльо.
  *
  Известно е, че около българския казан в Ада няма пазачи. Знайни и незнайни фукльовци са на своя пост и хващат за краката всеки, който дръзне да изплува. Хващат го за краката и го теглят към дъното на казана, където тихо и идилично на бавен огън се варят хора и компоти.

 3. Както се казва, каквото и да ви говорят, става въпрос за пари! Ей това казза Илиян Пеевски, макар че иначе ляга и става с думите, че в името на Троян трябва да се работи жертвоготовно и себеотдайно! Поредине кухи фрази на поредния кух човек…

 4. Прав е „Комунист“-а. Наистина става въпрос за пари. С „малката“ разлика, че става дума за пари като СРЕДСТВО ЗА ПРОИЗВОДСТВО, с които общинските съветници да си заплащат разходите и консумативите за ТРУД. Тези пари затова не се водят ЗАПЛАТА, а възнаграждение съобразно действащото законодателство.
  Нормално е за всеки „Комунист“ да смята, че всеки е длъжен да му работи ангария. Да му работи ангария в „Името на това или онова“. Да бе, ама на това отчаяно човече още не му е светнала лампичката, че от 2007-ма година България е пълноправен член на ЕС и че днес действат други норми, правила и закони. Всички те, съобразени с максимата на този обществен строй, към когото с голям възторг се присъединихме през 2007-ма, а именно – „The Time is Money“.
  Разбира се, тези „Money’ /възнаграждението на общинския съветник/ по никакъв начин не покриват „The Time“ /времето, което се отделя за обществена работа/, а покрива само разходите. Но, само разходите на тези, които работят. А общ.съветници на Атака здраво работихме и продължаваме да работим /видно от справката за мандат 2007-2011/. Само че и това му се вижда много на „Комунист“-а. Той си реве за ангарията.
  Нали не очаквате от един озлобен анонимник да коментира Европейската харта за местно самоуправление? На този „Комунист“ му се иска, хем да се пъчи, че е европеец и от страна членка на ЕС, хем да си запази комунистическите нрави и порядки, включително ангарията.
  Нали не очаквате от един озлобен анонимник да коментира нещата по същество, а на факти, аргументи и доказателства да отговаря с факти, аргументи и доказателства? Няма и не очаквайте. На „Комуниста“ му дай да тича след някого като уличен помияр и да лепи клишета, обвинения и квалификации.
  *
  Най-забавното е, че този озлобен анонимник си въобразява, че може да засегне някого. Поне от моя гледна точка само се хаби. Всеизвестно е, от неуморния труд на „биографите“ и политическите ми опоненти /то пък едни опоненти/, че няма нещо по-лошо от Атака и от скромната ми персона на територията на община Троян. Ето, и аз си „признавам“ 🙂 Това е ясно.
  Само не става ясно, защо заради управлението на другите, добрите – продължават от европейските народи да ни наричат „идиотите на Европа“
  Ето, това да обясни озлобения анонимник. Ако може и ако му стиска.
  *
  п.п. Преустановявам с отговори към подобни участници и имам една молба към „Фукльо-вците“ и „Комунист-ите“ – не превръщайте този сайт в подобие сайта на Т21.
  Този сайт тук е за Свободни хора със Собствени мнения и позиции. В този сайт не е прието да се търси сметка и да се лепят обиди и квалификации на участниците защо имат такава или такава позиция и защо мислят така или така. А това е така – защото тук има Свобода на словото. А там, където не се коментира казаното, а се коментира кой го е казал и същият бива нападан по най-просташки и вулгарен начин с любезното съдействие на собственика на един такъв сайт – там няма Свобода на словото. Там има словоблудство и слободия. Колкото да си въобразява собственикът на един такъв сайт, че като не триел в сайта си обидните в персонален план коментари срещу мненията и позициите на отделните участници /гарнирано с просташкото навлизане в личното им пространство/ – това било Свобода на словото. Това е напълно погрешно схващане и един такъв сайт с нищо не е по-различен от кой да е комунистически цензор, който с големия червен молив цензурираше мислите и позициите на хората. С нищо не е по-различен от онзи комунистически „другарски съд“ и онези прословути „писма от трудови колективи“ /с гарантирана персонална анонимност/, с които по поръчка или поради едната простотия се громяха неудобните на Партията и Правителството.
  Моля, нека запазим този сайт като единствен оазис на Свободата на словото в днешния посткомунистически Троян!

 5. Ами да го оставим тогава само на Вас, Пеевски! Пишете на воля само вие за свободата! И без това читателите на сайта оредяват заради такива като вас! Впрочем, нищо ново от ПП Атака, когато става реч за работа в името на общественото благо. Щом се заговори за пари, подхващат рефрена за морал, отвори ли се дума пък за пари, ораторстват за морал. Винаги срещу другия, когато намят интерес, най-вече – материален.ПРимер, поведението на Сидеров в 41-ото НС. Взимаш 200 бона, подкрепяш Бописов, спират ти парите, крещиш срещу турците, американците и запада, но пък мълчиш за руснаците! АХ, тъгите на България нямат край. Едни русофили, други американифоли, само българофили няма!

 6. Обикновено когато някой честно и открито постави въпрос за получаване на законното си възнаграждение /пък бил той и общински съветник/ все ще се намери някой който да размаха пръст : „Работи в името на общественото благо – безплатно ! ”
  И се започват едни коментари за всичко друго, но не и по темата – хубава работа, ама троянска работа.
  Едно е да имаш мнение по въпроса, но съвсем друго е анонимно да омаскариш онзи, който има смелостта да прави това което теб самия ти се иска да направиш, но не ти стиска…. но пък си е гот да оплюем Пеевски – найс , а ?
  Не съм адвокат на Пеевски /той може и сам да се защити/ , но въпроса който той поставя е изключително сериозен за да мине само с няколко оплювания.
  Общинските съветници харчат парите на гражданите и след като гражданите не им пука за какво се харчат техните пари за какви граждани може да става въпрос ?
  Колко от компетентните писачи тук са потърсили отговорност от общинските съветници за техните незаконосъобразни решения , ей така в името на общественото благо ?

 7. В крайна сметка, това мое решение за отказ от участие в постоянните комисии на ОбС Троян, освен изложените аргументи и основания в писмото ми до Председатела на ОбС Троян, има и други основания, които се базират на много фактология и на много други въпроси, които „висят във въздуха” и на които никой не желае да отговори, а именно:
  – Защо и какви са мотивите за това изменение на Закона за държавния служител, с отражения в ЗМСМА?
  – Защо и кое наложи една година след изборите да се променят правилата?
  – Защо се намаляват тези средства, след като са одобрени и подсигурени за общините от държавния бюджет за 2012 г?
  – Какво става с освободения, макар и нищожно малък финансов ресурс и кой ще разполага с него?
  – Защо общинските съветници са подвластни на закона за държ.служител?
  – Ако общинските съветници са държавни служители – къде са им срочните 4-годишни трудови договори? Къде са им заплатите и обезпеченията съгласно Кодекса на труда?
  – Ако общинските съветници са държавни служители – защо ги няма в списъка на администрацията, който се дава от държавната администрация и се одобрява от ОбС?
  – Ако общинските съветници са държавни служители – защо са единствените, на които е намалено възнаграждението в тази държава /каквото и да означава според Закона за държ.служител/. КОИ СА ПРИЧИНИТЕ?
  – Защо по такъв начин се нарушава Европейската харта за местно самоуправление? Без обяснение и без аргументация.
  – Обявени ли са официално общинските съветници от Премиера Борисов за безделници и ако е така – защо на депутатите се вдигат заплатите и издръжката, а на общ.съветници се намаляват възнагражденията за обезпечаване на дейността им?
  *
  Най-големият въпрос все пак е – Защо и до кога партия Герб ще продължават да съсипват политическите субекти и институции в България, в нарушение на европейските закони и правила?
  Не по-малко важен е и другият въпрос – Защо си мълчат общ.съветници?
  Защото някой слабоумен примат щял да ги обвини, че са станали такива за пари? Дават ли си сметка общинските съветници, че с мълчанието си само влошават нещата, че с мълчанието и съгласието си сега няма кого да убедят, че са в общинските съвети за да вършат работа, след като не ги интересува, че им отнемат средствата и възможностите да я вършат тази работа?
  Едва ли!
  Трети, също важен въпрос – Знаят ли си правата общинските съветници и ще реагират ли срещу нарушените им права по закон и Европейска харта, съобразно правото им по Конституция – Чл. 145. Общинските съвети могат да оспорват пред съда актовете и действията, с които се нарушават техни права.
  Едва ли!
  Колкото до ОбС Троян, нещата са ясни – няма какво да се очаква от общински съвет в състав от 93% Мадам Йес и Мистър Йес и само 7% Свободни хора от Атака.
  Да, за ПП АТАКА става въпрос. ЕДИНСТВЕНАТА партия в България, която издава вестник, поддържа телевизия, издава книги, брошури и всякакви носители на Словото, финансира национални митинги, чествания и годишнини и още много други неща, свързани с едно демократично и европейско политическо съществувание. Всичко това струва много пари и Законът е предвидил да се дават държавни субсидии, за да не бъдат зависими партиите от външни „благодетели”, лобисти и съмнителни спонсори.
  Това, разбира се, дразни политическите мутри и отгледаните от тях с толкова обич и постоянство редови примати, дебили и икономически роби. Завидяха и буквално противозаконно лишиха ПП АТАКА от законната и субсидия. За да не издава вестник, за да не прави телевизия, за да не печата книги и други носители на Словото. Как не са се сетили да спретнат клади, на които показно да горят вестник „Атака” и Книгите? Сигурно заради „кризата”. Много по-ефтино се оказва да бъде ОТКРАДНАТА субсидията на Атака.
  Крещи първосигналният примат срещу АТАКА, защото си искала законната субсидия за видими дейности и доказано пред цяла България за какво е изразходвала тази субсидия. В същото време, това слабоумно човече не си задава най-елементарния въпрос – ЗА КАКВО ХАРЧАТ СУБСИДИИТЕ СИ ДРУГИТЕ ПАРТИИ?

 8. Пеевски, парите на една партия се харчат от вожда й за вожда й! Затова и никога не стигат. В България партиите трябва да се забранят. Както е било през 1934 г., когато политическите организация биват запрещени и България само за 5 години са нарежда сред 12-те най-просперищи европейски държави. При това, можете ли да си представите, без дори да я има ПП АТАКА. Как ли пък е станало без Волен Сидеров и компания!
  А вие ако няма да работите, напуснете Общинския съвет! Белким пък се намери друг, който ще работи „без пари“. Впрочем, място в един Общински съвет трябва да имат само имотни хора – предполага се, че те поне не ще крадат, защото имането си го имат, а пък ще гледат и да се развива Троян, защото богатее ли градът, и те ще богатеят.
  Ако вие сте я докарали като стр. инж. да преживявате най-вече от заплатата си на общниски съветник, ега ти и законотвореца! Той себе си не може да оправи, тръгнал общината да оправя! Сакън!

 9. 200бонбона, не се чудете. Тук е Троян. По-скоро – някакви остатъци от Троян.
  Хубавото е, че явно с добра „политическа плесница“ съм шамаросал някого, та съм успял да го изкарам от кожата и да го накарам да квичи до побъркване. Гледаш ли каква „активност“.
  За какви граждани, за какви 5 лева става дума? Две години им говоря, че „липсват“ 1,7 мин лева общински пари. Три години им говоря, че по европроектите се въртят едни игри и че ще дойде време гражданите да плащат. Четири години им говоря, че се пилее обществения ресурс, че не се изпълнява бюджета, че се сриват местните приходи и т.н.
  Е, някой нещо да реагира? Днес вече виждат разрухата, днес вече знаят, че ще изплащат повече от 3 милиона глоби /даже вече гонят 4 милиона/ и пак не им пука. Да, гражданите ще плащат сега 4 милиона заради безумното управление на онези, богатите, имотните хора дето не крадяли и дето, ама много се грижели за благото и развитието на града /в частност около жилищата и фабриките си и около общинските поръчки/.
  Какво ти разбира един примат от Европейска харта. Може ли едно слабоумно човече да разчете основното в тази харта, а именно – какво представлява едно „гарантирано право за упражняване на правомощия“. Знае ли този умствен примат какво означава и какво коства днес на един общински съветник в посткомунистическия Троян да отстоява това си право? За този, който го отстоява. Мадам Йес и Мистър Йес в ОбС Троян нямат подобни проблеми.

 10. Много правилно, ИП, много правилно решение да се откажете! Но кажете ми, за бога, защо чак сега? След като сам казвате че две години това говорите, три години онова говорите, четири години друго им говорите…………Защо чак сега? Явно такъв авторитет имате(като всички от АТАКА- подскачат само като спортни петлета), че никой не Ви слуша. А защо чакахте толкова дълго? Чакахте да дойде недоВолен СаЙдеров на власт?! Е няма как да стане! Това и малките деца го знаят. Има едни неща, които стават, а други, които нестават. Е, той (респективно АТАКА)- нестава! Така че правилно решение сте взел(най-накрая) тръгвайте си и продължавайте да си приказвате от тук, от форума. Така или иначе никой не Ви слуша, тук поне никой няма да В и чете……

 11. Фукльо, Комунист, Демократ, Чужденец, вие сте едно и също лице, което трака от служебния компютър и очевидно в твърде нездраво психическо състояние дори само от факта, че ползвате толкова много и различни никове. Сега остава да ви кажа и кой/коя плюс кои сте. Няма да го направя, защото няма да е коректно, а пък сте ми и много удобни да ми „вдигате топката“. Не случайно в предния постинг сложих думичката „активност“ в кавички. Малък „жокер“ да се усетите, но, уви, твърде съм ви надценил възможностите.
  Гледай сега, душата, крайно време е да се примириш, че съдбата и възможностите ти спират на ниво да тичкаш да догонваш и да подлайваш в гръб по мен или Атака. Разбирам, че имате мераци за нещо повече, ама нямате качества и възможности. Това не бива да ви изнервя. Кучето и то като гледа луната вие та се къса. Сигурно ще се изненадате, но и на луната не и пука от това лаене.
  Казах ли ви, че дори да тичате срещу Атака, пак няма да я стигнете?
  Хайде със здраве и се опитайте да прочетете някоя книжка. От там се започва. Защото нали поне това разбирате, че няма как да се води диалог между двама души, които ги разделят два вагона с книги? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.