Обучаваха журналисти по проекта „Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението”

Домат, ябълка, диня, краставица, банан, грозде, круша. Така хора от Монтана са подредили предпочитаните от тях плодове и зеленчуци в проучване, направено във връзка с проекта „Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението”. Това стана ясно на семинар за журналисти, проведен в хотел „Дива” в Чифлик през уикенда.

 Предварителното проучване за нагласите на деца, бременни и възрастни хора към консумацията на пресни плодове и зеленчуци и предстоящата кампания представи социологът Давид Кюранов от Института за социологически изследвания и маркетинг. Той обясни, че е трябвало да направят това изследване на нагласите не в градовете Ловеч и Троян, където се осъществява проектът, а в сходен като условия град.  Оказало се, че във всички тествани групи – деца, бременни, възрастни, храненето се свързва със здравето.Тези, които в домакинствата отговарят за храната – преобладаващо жените, – са казали, че трябва да е вкусна, апетитна, да носи наслада. Проучването е показало обаче не само предимствата в консумацията на плодовете и зеленчуците, за които хората имат някаква информация, но и недостатъците. Тук на първо място излизат опасенията от вредно съдържание на нитрати. Освен това се очертало и силното недоверие към предлаганите в магазините плодове и зеленчуци, проявило се разделение в предпочитанията – към български, произведени в домашни условия. Хората казали, че трябва да има сертифициращ контрол върху плодовете и зеленчуците. Въпреки знанията за полезността, за витамините и минералите, които съдържат плодовете и зеленчуците, когато при проучването трябвало да отговорят на въпрос за идеалното според тях ястие, хората поставили на първо място свинска пържола с гъби, а на второ – пиле с картофи. Нагласите на хората по отношение на храните са изключително устойчиви, изтъкна Пенка Владова от фирма „Янев и Янев”, която осъществява проекта в България.

Пенка Владова представи Европейската платформа „Диети, физическа активност и здраве”, като изнесе стряскащи статистически данни: 18% от децата между 7 и 18 г. имат наднормено тегло, над 18 г. 60% от българите са с такова тегло, а от тях 20% са затлъстели. Затлъстяването не се влияе от социалните различия, подчерта Пенка Владова. То влече съответните здравни последици, ограничава и производителността на труда. Европейската платформа, която обединява 33 организации, има няколко сфери на действие. Тя се стреми да информира потребителите, да образова децата като най-уязвими от модите на хранене, да направи маркетинг и реклама на здравословния начин на живот. Свързан с нея е проектът „Повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци”по инициатива на Европейската здравна комисия, който бе представен от Стефана Янева, директор в „Янев и Янев”ООД. Проектът се осъществява в 3 европейски страни за 2 години – България, Румъния, Словакия, след което ще бъде мултиплициран в Европа. По проекта ще бъдат осъществени редица интересни инициативи и атрактивни събития. Ще има кулинарен конкурс, кулинарни демонстрации, ежемесечно ще излизат листовки с рецепти за вкусни и здравословни ястия…за всичко, което е вкусно и полезно за здравето, ще информираме своевременно.

2 thoughts on “Обучаваха журналисти по проекта „Повишаване консумацията на плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението””

 1. Не успях да дойда, защото бях на един важен ловджийски купон с „дивечова салата“. Но когато направят обучение по проекта „Повишаване консумацията на шотландски високоалкохолни напитки и френски пенливи вина“ – там съм, обещавам!

 2. „Добре е“, че европейският данъкоплатец не знае за какво харчим парите им. Идиотизмът, цинизмът и безпрецедентното нахалство на управляващите и приближените им фирми по „усвояване“ на пари по европроекти са безгранични.
  Свидетели сме на какви ли не идиотски идеи, на безсмислени и цинични проекти при които е важно единствено харченето на пари, най-вече комисионните и далаверата на този или онзи, който се е докопал до евро-софрата.
  Сигурно пак някой ще ме репликира за „черногледство“ Може. Но първо да ми обясни, защо след членството ни през 2007-ма в ЕС и „усвоените“ толкова много милиарди – днес българинът живее още по-зле и с още по-малко перспективи в родната си държава или община. Защо?
  Защо другите бивши соц.държави дръпнаха напред, много напред спрямо България с помощта на тези еврофондове.
  Защо там еврофондовете се оказаха ефективни по отношение развитието на държавите и доходите на населението, а тук – обратното?
  Вижте и в кои държави се реализира този „проект“. България, Румъния и Словакия. Аутсайдерите на Европа.
  Важното е, че „нахраниха журналистите“, за да последва „Одата на радостта“. На журналистическата радост, че отново са похапнали и пийнали на чужда софра и за чужда сметка, за което ще се отблагодарят на господарите-управници и на тарикатите-усвоители и комисионери на еврофондове,… естествено!
  *
  Справка. Само преди 2-3 години троянските журналисти заливаха града и общината с радостните новини за големите успехи на Акимов по европроектите. Смяха се, подиграваха се или отминаваха с пълно мълчание предупрежденията на Атака Троян.
  Днес Троян изплаща вече повече от 4 000 000 лева /четири милиона/ глоби за некадърно кандидатстване и управление на европроекти.
  Журналистите обаче си мълчат! Силно анестизирани, отново са се метнали да възхваляват поредните „големи успехи“.
  Преди 2 години обвиних Акимов, че му липсват 1,7 милиона в бюджета. Това би било журналистическа бомба във всяка една цивилизована държава за всяка медия. Не и за журналистите на Троян. Свиха се като мишки по дупките и дума не обелиха за това изключително сериозно обвинение. С общите усилия на управници, прокуратура, областна управа, комисия в НС и най-вече журналистите – случаят беше потулен, замазан и забравен.
  Важното е, след поредният провал, пак да забравят и отново да се метнат на врата на поредния управник и да възхваляват отново неговите поредни „големи успехи“… и т.н.
  Защо ли? Защото са „добре нахранени“!!!
  Днес с банани и моркови, утре може и нещо по-така плюс шотландски напитки и пенливи френски вина, каквато заявка има в по-горния коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.