Oбучения по проект „Детегледач-шанс за реализация с обучение към заетост” стартират в цялата страна

Детегледач-шанс за реализацияПроектът „Детегледач – шанс за реализация с обучение към заетост” се изпълнява по схема за безвъзмездна финансова помощ „Отново на работа” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Проектът отговаря на потребностите на пазара на труда за осигуряване на заетост и на нуждата от грижа за децата от 0 до 3-годишна възраст. Целта е да се осигури обучение и заетост на безработни лица, регистрирани в Дирекции „Бюро по труда”, чрез предоставяне на качествена грижа за отглеждане на деца от 0 до 3-годишна възраст. Безработните лица, които желаят да работят като детегледачи, е необходимо да бъдат регистрирани в Дирекции „Бюро по труда” и да бъдат физически и психически здрави и неосъждани. Родителите, които желаят да се включат в проекта, трябва да са трудово заети (с осигурено работно място), с изключение на лица, наети в структурите на Агенцията по заетостта. Децата трябва да са на възраст от 0 до 3 години.

Безработните лица и родителите подават заявления в Дирекции „Бюро по труда” за включване в проекта по образец, който е публикуван на интернет страницата на Агенцията по заетостта. Трудовото възнаграждение на наетите детегледачи е минималната работна заплата за страната, а при отглеждане на близнаци – 370 лв.

Проектът се реализира до 2013 г. С предимство се наемат безработни лица в предпенсионна възраст, както и лица с образование и квалификация в сферата на здравеопазването, образованието и социалните дейности.

Приоритетно се разглеждат заявления на самотни родители, многодетни семейства, родители на деца с увреждания, семейства, в които един или и двамата родители са с увреждания, семейства с месечен доход до две средни работни заплати.

 

За повече информация: Агенция по заетостта, www.az.government.bg и Дирекциите „Бюро по труда“ в страната.

 

ОИЦ – Ловеч е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

 

За допълнителна информация:

Нели Митева, управител ОИЦ-Ловеч

Тел.: 068/604297, e-mail: [email protected]

Гр. Ловеч, 20.12.2012 г.

One thought on “Oбучения по проект „Детегледач-шанс за реализация с обучение към заетост” стартират в цялата страна”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.