Опасения за икономически колапс на Троян

Десетки фирми в Троян са заплашени от фалит. Това ще повлече след себе си логичните последици, включително – освобождаване от работа и повишаване на безработицата, по-малко приходи в местния бюджет и т.н. Тази своя и обществена тревога споделиха на спешна пресконференция представители на фирми, които са били контрагенти на „Олимпия”ООД и са получили от синдика й писма да върнат суми, които са получили от нея за стоки и услуги. Дружеството, чиято база е в Орешак, е обявено през 2009 г. със задна дата /от 2006 г./ в несъстоятелност. Представителката на застрашените от сериозни проблеми троянски фирми Елена Хаджийска обясни ситуацията, позовавайки се на публично достъпните документи. Общите проблеми са довели до една много рядко наблюдавана в нашенски условия ситуация – обединение. И въпреки че на срещата с журналистите пролича, че повечето бизнесмени / с малък или среден бизнес/ предпочитат да избягнат публичността, очевидно ножът е опрял до кокала. Оказа се, че сред първите, получили „честитката” на синдика, е общинската ВиК „Стенето”. Кметът Донка Михайлова, която присъства на срещата, за да подчертае, че Общината ще помогне с всички законови средства фирмите, риторично попита кой ще върне водата, която е ползвана от „Олимпия”, след като се иска сега ВиК да върне сумата, заплатена й за тази услуга. По принцип сумите, които се иска да бъдат върнати сега, надвишават годишния оборот на повечето фирми. Колко е техният брой, не може да се каже, тъй като непрекъснато излизат нови. Засега са над 50, но според казаното на пресконференцията са около 90% от работещите на територията на общината фирми. Сумите, които им се искат, са различни и се увеличават, като тръгват от 2000 лв. При всички случаи подобни суми за малки фирми са тежко или непосилно бреме. „Тревогата ни е, че за втори път в Троян се разиграва схемата, която бе приложена при източването на „Елма”, каза кметът Донка Михайлова.

Единствената надежда на оказалите се в абсурдна ситуация заради несъвършенство на Търговския закон / очевидно с положения, създадени за източването на държавните фирми преди/, е промяна в този закон. Затова и са имали вече среща с народните представители от Ловешки избирателен район, както и с бившия депутат от нашия край Янаки Стоилов, председател на съответната парламентарна комисия. От него са получили уверение, че до Коледа този закон ще бъде приет. Същевременно се разбра, че правят опити за спасение и поединично, но без надежди за успех – адвокати са ги залели със студена вода и с искрения отговор, че в съда не могат да спечелят. В залата се чуха и гласове за протест и въпрос към Общината дали би ги подкрепила.  Ако не дойде законово разрешение, може да се очаква и гражданско неподчинение.

 

6 thoughts on “Опасения за икономически колапс на Троян”

 1. А с какво се е занимавал и какво е работил т.нар. синдик от 2009-до днес? Безмълвно е наблюдавал всичко с широко затворени очи?
  Колко мило. Чак сега щели да променят закона. Явно не са знаели горките или пък голяма част от спонсорите на БСП, Герб, ДПС и Синята коалиция са щели да пострадат?
  Да, ще го променят, само че няма как да го променят със задна дата. А „спонсорите“ ще бъдат първи в листата на кредитополучателите и така ще направят втория си финансов удар. Справка – Банев и Елма.

 2. Преди години в ОбС говорих за двойната криза в Троян. От една страна отражението и последствията от световната криза, от друга страна – за чисто троянската криза. И че когато един ден световната криза отшуми – троянската ще продължи и ще се задълбочава. Естествено тогава троянските медии останаха слепи и глухи, нещо повече – един троянски вестник препоръчваше да си пия хапчетата и с милиционерски плам громеше и се гавреше с моята и на ПП Атака Троян работа в ОбС.
  Е, ето ви сега едно от измеренията на „троянската криза“. Ще има и още „изненади“.
  Важното е на никой да не му пука и да се прави на анестизиран когато връхлети поредният удар. Следва жално оплакване, макар нивото на оплаквачките да не достигне това на оплаквачките от Дамаск. Те били най-добрите. Справка – „Али Баба и 40-те разбойници“

 3. 🙂 Супер. И кой ги задължава да пращат???
  Нещо не разбрах???
  Синдикът ??? И кой е той?
  Като иска тези пари, синдикът трябва да заведе дело и съдът да определи трябва ли да се връщат или не парите. За да заведе това дело синдикът трябва да плати такса от 4%./ за всяка една фирма по 4% към съда/. Да отбележим, че съдът има 3 инстанции и делото ще се точи поне 2 години…
  Та откъде синдикът ще намери поне 300 000лв. за делата и кой ще го чака поне 2 години?
  Това си е измислен проблем получили писма.Колко са получили призовки???
  Я стига… някой написал писмо и какво от това… да напиша и аз?
  Има съд който казва трябва или неда се връщат пари, ако синдикът е ербап да съди да видим…и преди да съди да намери пари за делата…

 4. А някой проверил ли е в райония съд на гр.Троян, дали няма заведени дела за тези пари …
  🙂 🙂 иначе писма от синдик … имали бол хртия писали си…

 5. Саше, ти не си получил писмо нали? За това си толкова курназ! Сега се кефиш, че през тези години не си успял да продаваш на Олимпия и ще го отнесат Пламен Пенчев и Павлин Дренски. Не омаловажавай , моля те, проблема. Проблема е голям и за много от фирмите ще е фатален. Но нали се сещаш, че това е един синджир. Като обявят и те фалит, кой знае, че и следващите….. Дали в един момент няма и ти да получиш писъмце, пък да те питаме тогава, така ли ще мислиш пак? Ясно ти е предполагам, че повечето фирми нямат такива суми като оборотни пари. А започне ли дело, ще им бъдат запорирани сметките, докато се натрупат тези суми. С какво ще работят те тогава?

 6. аз също съм получил и какво от това.
  проблемът е абсолютно измислен. и да не е измислен не е толкоз страшен. според мен де. ама аз не съм толкоз умен, както изтъква нееднократно, а доста прост, така че не ме слушай.
  „нарича се предварително обезпечение на иска“ това със запора на сметките.
  освен това съдът извършва запора, а не синдикът. има си отделно производство наречено обезпечително. Това е иск преди главния иск.
  ще вземам пари за адвокатски съвети. и синдикът трябва да се бръкне за 4% предварително. откъде ще ги намери? например за 10 000 лева трябват 400 лв. както разбрах доста фрими са получили писма и общата сумата е седем цифрена…
  синдикът ще трябва да плати доста за да заведе делото!
  новият закон навярно ще влезе в сила догодина края, или началото на 2014 в него навярно ще е запсано, че касае и старите дела т.е. няма да важи стария закон за делата които са в процес на разглеждане.
  и докато се обжалва делото /от нас с писмата/ минава време. до края на 2013 ще е най- вероятно в ловешкия съд… а след ловеч има ВКС… има време и не е голам проблема. не знам дали разбираш. съвсем сериозно говоря сега не се шегувам или заяждам.
  Съдебната практика на Пловдив и Варна примерно е в полза на нас с писмата…
  В София е в полза на синдика… но новия закон ще го приемат спокойно…всички банки са заинтересовани да влезе в сила. бъдете оптимисти. Според проекта на новия закон който четох връщането на датата ще е най-много 6 месеца.
  вземете адвокат и готово. стига сами сте ги мъдрили нещата. има си юристи.
  ако запорира сметките в рамките на месец синдикът трябва да заведе делото иначе не важи…
  ок де… това е

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.