Осъдиха Община Троян за дупка на пътя

 Осъдиха Община Троян за дупка на пътяЛошото наследство на новото общинско ръководство в Троян се увеличи със загубено дело, по което от Общината се търси отговорност за причинени вреди на автомобил. Съди я застрахователното дружество „Армеец“, което е изплатило щетите по ремонта на автомобила, който имал пълно Каско. Става дума за пътнотранспортно произшествие от 21.08.2008 г. Тогава в 19,45 часа в Белиш, махала Селището, лек автомобил Опел Корса, собственост на „Интерлийз Ауто“ ЕАД – София, попаднал в необезопасена дупка на пътя и  получил видими щети: изкривена предна дясна джанта и скъсана гума. В автосервиз „София Ауто“ са направили необходимия ремонт за 1191,43 лв. Точно тази сума си търси от Общината застрахователят, чиято претенция като първа инстанция с решение 229 от 7.10.2011 г. Троянският районен съд е отхвърлил. Ловешкият окръжен съд обаче през януари тази година отменя решението на троянските колеги и постановява друго, като приема иска за напълно основателен.   “ Съгласно разпоредбата на чл.50 от ЗЗД, за вреди, произлезли от каквито и да са вещи, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор се намират. Пътят, върху който се е намирала дупката, е собственост на общината и под неин надзор, тъй като е в границите на същата. Горното обосновава отговорността на община Троян за обезвреда на причинените вреди.“, гласи съдебният документ. Освен това магистратите от Ловеч постановяват, че от приложените писмени доказателства от община Троян, свързани с ремонт на въпросния пътен участък – договор от 15.07.2008 г. за ремонт /изкърпване/ на асфалтовата настилка на четвъртокласния път от ж.п.-прелеза до селото, сключен между Общината като възложител и БКС ЕООД в качеството му на изпълнител, се установява, че ремонтните работи са приключили на 15.09.2008 г.. Според съда документите не установяват, че към момента на настъпване на застрахователното събитие и причинената щета -21.08.2008 г., е имало сигнализация на пътя за  ремонта там и че има нарушена цялост на пътното платно /необезопасени дупки/.
Според съда вредите по автомобила са настъпили в следствие попадането му в необезопасена  и несигнализирана дупка на пътя, в резултат на което са причинени видими вреди на автомобила в размер на 1191,43 лева.
Общината ще трябва да плати още мораторна лихва, 200 лв. лихва за забава  и 684 лв. съдебни разноски. Решението не подлежи на обжалване. Така една необезопасена дупка ще струва над 2 бона на местния бюджет.

3 thoughts on “Осъдиха Община Троян за дупка на пътя”

  1. Добре че му взеха джипа на Радослав, та в дупката е попаднала Корсичката…. Иначе щетите щяха да са по 10 и общината щеше да е ощетена с доста повече, заради немотията на великия бизнесмен…… Ами ако не кара с 140 км в час по пътя за Белиш(както прави винаги), можеше и да я види(дупката) и да реагира навреме…..
    Не го упреквам за това че си търси правата! Така трябва да правим всички! Макар, че новата управа за няколкото месеца, просто нямаше как да оправи всичко започнато от предишните, да се справя със суровите зимни обстановки, че да оправя и дупките по селата… Но все някой трябва да го отнесе.

  2. Браво!
    Застрахователите и обикновените хора е крайно време да си търсят правата. Спукан прозорец от едър пясък за опесачаване … дупки по пътя причинили повреди… липса на указателни табели и знаци… Общината трябва да се грижи за хората, не да им поставя капани в различни форми и размери!
    Евала на застрахователното дружество „Армеец“… и дано съдят повече общини!!! Това е начинът да се учат общинските служби, че трябва да се работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.