Още по темата „Олимпия“ от Милко Недялков

Схема за източване застрашава с фалит над 50 фирми в Троян

* Бизнесмени настояват за спешна промяна на Търговския закон

Над 50 фирма в Троян са застрашени да фалират след като са „поканени“ от синдика на „Олимпия“ ООД да внесат крупни суми в специална сметка. Парите са от реално извършени сделки с дружеството в несъстоятелност, но трябвало да се върнат, както изисквал Търговския закон, съобщи управителят на мебелната фабрика „Елма 13“ Елена Хаджийска.

Търсят се различни суми – от 1200 до 930 000 лева, е видно от съставен списък. Засегнати са търговци от всички браншове – не само от Троян, но и от Габрово и София, се разбра на спешна среща на потърпевшите. Те пресмятат, че без вина трябва да съберат общо между 5 до 10 милиона лева по сделки, за които вече са платени данъци, работни заплати и социални осигуровки.

При евентуален фалит на част от фирмите без работа може да останат близо 1100 човека. „Това в Троян не трябва да става. Заявихме на нашата началничка: И до Страсбург да стигне, но да не се предава!“, заяви пред „Преса“ Минко Иванов – майстор столар. „Готови сме да излезем на улицата, да протестираме пред парламента, но да се оправи тази бъркотия“, категоричен е производителят на мебелен обков Емил Чакалов.

 

* Проблемът откъм страната на закона

 

„Не можех да направя друго, законът обявява сделките след определената начална дата на неплатежоспособността на длъжника за нищожни“, обяснява  синдикът на „Олимпия“ Мария Димова-Навущанова. Нейно задължение било да изпрати покани до всички субекти, извършили сделки с дружеството в несъстоятелност.

„Олимпия“ е известен производител на мебели от масивна дървесина, показва справка в интернет. Неговите модерни цехове са в Орешак, там е и шоурумът на фирмата. През 2008-а, ненадейно за мнозина, седалището й бива преместено в София, но адресът на управление остава в троянското село. Мажоритарният собственик Мирослав Симеонов обяснява, че преместването станало заради скандал с тогавашния кмет на общината Минко Акимов около търг за имот на градския пазар. „Пренесъл“ се в столицата и съдружникът на Симеонов – Веселин Петров.

Документи показват, че делото за обявяване в несъстоятелност на „Олимпия“ ООД е гледано от Софийския градски съд 23 април 2009 година. В решението обаче е определена начална дата на неплатежоспособността три години назад – 14 юли 2006 година.

„През това време ние сме работили с „Олимпия“, изпълнявали сме поръчки, сключвали сме договори, доставяли сме стоки и материали, извършвали сме услуги. За тях Мирослав ни е платил. А сега трябва да върнем всичко и да се наредим в съда на последните места след държавата и банките в списъка на кредиторите. И да чакаме на куково лято честно заработените си пари“. Така обяснява абсурдната ситуация, създадено при прилагането на член 464 от Търговския закон Елена Хаджийска.

Но има и още по-големи абсурди – при консумативите. Бензиностанцията „Йоана“ на Иван Краев трябва сега да внесе над 300 хиляди лева за гориво, отдавна изгорено от автопарка на „Олимпия“. Общинското „ВиК Стенето“ също е поканено „да върне“ няколко десетки хиляди лева за фактурирана преди повече от пет години вода. Същото е и с мобилния оператор М-тел, с куриерската фирма DHL. А ЕТ „Илти – Иван Лесидренски” е ужилен с над 70 бона само защото трафопостът, захранващ „Олимпия“, е в негов имот и той е трябвало да префактурира консумираната еленергия.

С помощта на кмета Донка Михайлова заплашените троянски бизнесмени стигнали до Народното събрание. Зам.-председателят на правната комисия Янаки Стоилов им обещал промени в тестовете на Търговския закон, които да отстранят проблема. Подкрепа гарантирала и местната депутатка от ГЕРБ д-р Станка Шайлекова.

Някои търговци и юристи обаче забелязват, че скандалната норма  е била приета 1998 г., и твърдят, че е изобретена, за да обслужва умишлените фалити и приватизаторите на големите държавни фирми при управлението на Иван Костов.

 

* Има ли схема за източване?

 

Някой ловък мошеник използва Търговския закон, за да лапне баснословни суми, категорични са представителите на троянския бизнес. Те посочват няколко факта около случая с „Олимпия“. По документи, през 2005 година фабриката в Орешак сключва съмнителен договор за проучване пазара на мебели в три европейски страни за огромната сума от 8,8 милиона лева. Шокиращи в случая са три неща. Първото е, че фирма с годишни обороти от 1,5 до 3,4 милиона лева хвърля за частичен маркетинг такава огромна сума. Второто е, че и досега никой не може да каже какъв е бил крайният продукт от това проучване на пазара. И трето, че самият управител на „Олимпия“ Мирослав Симеонов не може да си спомни сега, каква по националност е фирмата – американска или панамска. Препоръчана му била на един панаир в Кьолн. От справка в интернет  обаче е видно, че фирмата „Фуего“ ООД, сключила договора за баснословните 8,8 милиона, се води американска, регистрирана във Вашингтон, окръг Колумбия. Нейн представител в България през 2006 година е бил небезизвестният Николай Методиев – Пилето, сочен от МВР за един от босовете на контрабандата. Американската фирма владее капитала в две дружества на Пилето – „Г.А.Н.Т. и Ко“ и Ем Джи Ес“, свързани с взрива в софийския бар „Неро“ и със скандал около незаконен внос на китайски стоки.

Документи показват, че правоприемник по съмнителния договор за проучване на пазара между „Фуего“ и „Олимпия“ съгласно нов договор за цесия от 2007 година вече е „Аланеро Индъстриал Корпорейшън“, която пък е регистрирана в Панама. Не се наемаме да твърдим коя фирма е офшорка. Може само да споменем, че бордът на директорите на „Аланеро“ е от трима човека и е еднакъв с борда на директорите на още 25 фирми на същия адрес в Панама.

Интересно е и друго. В годишните финансови отчети на „Олимпия“ – Орешак, за 2006-а и 2007-а задължение от 8,8 милиона не фигурира. Появява се едва в отчета за 2008 година, който е внесен по едно и също време с искането за обявяването на фирмата в несъстоятелност. Вещи счетоводители забелязват, че пред този период „Олимпия“ се развива, всяка година удвоява печалбата, текущите й задължения се покриват от очакваните приходи и вземания.

Мирослав Симеонов не е съгласен с упреците за умишлен фалит. Той твърди, че фирмата му не могла да покрие задълженията си към банките и затова се стигнало до тук. Така фалирала и дискотеката „Фламинго“ в Орешак, която била негова собственост, заплашена била и фирмата му „Олимпия Инвест“, която изградила жилища в Троян.

От „Райфайзенбанк“ и от МКБ Юнионбанк, дали кредити на търговеца от Орешак, обаче са на друго мнение. Те считат, че „Аланеро Индъстриал Корпорейшън” е „мним кредитор, който се крие зад самия длъжник“.

 

* Каква ще е развръзката?

 

„Считам, че законът ощетява фирмите, с които съм имал сделки“, заявява с категоричност Мирослав Симеонов от „Олимпия“. Готов е да се подпише за промяна на закона, който сега бил несправедлив и гарантирал само интересите на банките при фалити.

Ожилените троянски бизнесмени обаче питат, къде изчезнаха между планинския град и столицата документите по прокурорската проверка против собственика на орешашката фирма. „Преса“ установи, че обвинителен акт по досъбедно производство срещу Симеонов за измама е бил внесен в съда, но после върнат за ново разследване. Срещу него са били предприети действия от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. През февруари 2010 година е наложен запор върху дружествените дялове от няколко фирми, притежавани от Симеонов. След което се чака съдебно решение, съобщиха от комисията.

Подобна на троянската ситуация вече имало и в други градове на страната – Габрово, Варна, се разбра на срещата преди дни, която бе организирана от инициативен комитет от собственици на фирми от „черния списък” и подкрепена категорично от кмета на община Троян Донка Михайлова. Сред бизнесмените обаче напрежението расте. Един от потърпевшите Румен Христов от „Атланта” ЕООД, който трябва да връща около 70 000 лв. за произведените от него опаковки, предложи да се организира протестна акция пред сградата на парламента; „Само така ще ни чуят и ще ускорим законодателната промяна!”, категоричен бе той.

Другите поискаха да се изчака до Нова година. Дотогава щяло да има промяна в Търговския закон, която да блокира подобен „рекет”, било обещанието на депутатите.

–каре –

Кметът Донка Михайлова:

Освен закони – има и морал!

„Тази схема се разиграва за пореден път в Троян. Подобни процедури се провеждат с „Елма“, там общината е на път да загуби 500 хиляди лева – пари на гражданите. Моята тревога е, че потърпевши сега са хората, които дават хляб в нашия град, хората, които с честен труд са създали работни места, създават брутен вътрешен продукт. По много странен начин се оказва, че те са длъжници някому. Може да ми опонират с това, че законът е такъв и че има институции, които трябва да се произнесат за случая. Да, така е. Една държава се крепи на законите и на решенията на институциите. Важно е обаче да кажем, че има и морал, има и почтеност. И моралът, и почтеността предполагат други решения.“

Милко Недялков, сп.“Тема“

One thought on “Още по темата „Олимпия“ от Милко Недялков”

  1. Имате огромна нужда от редактор. Явно не сте внимавали в час по български език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.