Откриването на паметника на Хаджийски

На 13 октомври – рождената дата на Иван Хаджийски, в Троян бе открит неговият паметник.

Присъстваха: ръководството на община Троян, семействата на двете  дъщери на Иван Хаджийски, много социолози, участници в Научната конференция, посветена на 105 години от рождението на Хаджийски, граждани на Троян.

Кметът Донка Михайлова:

Отбелязваме годишнината от рождението на Човека, социолога, публициста, писателя, общественика Иван Хаджийски по троянски, чешитлийски, напук на кризата, с много духовни събития – с конференцията “Иван Хаджийски”, в която на челно място бяха младите социолози; с киномаратон; с откриване на обновена детска градина; с представяне на книги – все неща, които са някак си в дисонанс с много материалното ни време и много материалните ни проблеми.

Този паметник има дълга и изстрадана история. Хората се обединяват около Хаджийски като символ на Троян. След това започва по-трудният диалог за мястото на паметника. Диалог, който все още не е приключил и след поставянето му. Мисля, че и в този диалог имаше много спорове, много демонстрация на качествата, които срещаме в “Бит и душевност на нашия народ”. Но искрено вярвам, че този дълъг спор беше такъв, защото всеки от нас търсеше най-достойното място на Хаджийски в центъра на нашия град. Аз се радвам, че паметникът е тук, видим от всички нас, защото знам, че във времена като днешните ни е нужно да се връщаме към устоите си, към корените си;  да се вглеждаме в тези герои, които Хаджийски описва и с които ни напомня колко различни, автентични, истински, оптимистични и можещи в крайна сметка сме. Хаджийски ни е нужен и затова, защото той ни зарежда с оптимизъм и с вяра в бъдещето.

Аз вярвам, че Хаджийски намери своето място и то е в сърцето на всеки троянец”.

 

Проф. Петър-Емил Митев – директор на Института за социални дейности и структури “Иван Хаджийски”, носител на учредената от Община Троян награда на името на Иван Хаджийски.

“За мен е голяма радост и висока чест да открия паметника . Редно беше нашият народ да изрази по внушителен начин признателността си към онзи, който е проникнал най-дълбоко в секретите на българския бит и душевност. И логично беше това да стане в Троян. Паметникът е тук – на точния адрес, на точното място. И бих казал – и в точното време.

Убеден съм, че има голямо значение това, че Иван Хаджийски е роден в Троян, тук е израсъл и тук е направил първите си наблюдения. В Троян се кръстосват традицията и предприемчивостта, уважението към ценностите на миналото и стремежът към новаторството. Казвам това не като дежурен комплимент. Вижте този паметник и си отговорете на въпроса: Кога и къде за последен път е направен паметник на български учен. Даже от БАН ще бъдат затруднени да отговорят. Това е уважение към миналото и заедно с това нека си дадем сметка, че вървим заедно с Европейския съюз към общество на знанието. Това означава, че в новия “чип” на българина има ново и особено място на науката и на отношението към науката и към учения. Ето това е авангардната роля, ето затова подчертавам значението на Троян”.

Проф. Петър-Емил Митев покани кмета Михайлова заедно да свалят бялото покривало и да открият паметника на Иван Хаджийски.

Много граждани поднесоха цветя.

 

 

Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Община Троян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.