Първи стъпки в създаването на Общ устройствен план на община Троян

В  Програмата за управление на Община Троян за мандат 2011 – 2015г., една от основните  залегнали в нея дейности е  създаването и приемането на Общ устройствен план за развитие на Община Троян.

В Националното изложение на занаятите в  Орешак, по покана на ръководството на Общината, се проведе среща с водещи  архитекти в сферата на градоустройственото планиране. Срещата имаше за цел да изясни общинската концепция и  стъпките, които трябва да бъдат предприети за разработването  на Общ устройствен план на  общината / не само на града!/ и превръщането му в основен планов документ  за нейното развитие  в следващите 25 години. В срещата участваха кметът на Троян Донка Михайлова, арх.  Деян Златешки,  арх.  Иван Аврамов, арх.Андрей Петрушев, арх.  Веселин Дончев, председателят на комисията по “ТСУ и инвестиционна политика” към ОбС инж. Дилян Енкин, зам.-кметът Кацаров, главният архитект на общината арх. Кръстев и специалисти от администрацията.

В  разговорите бе постигнато единодушие, че ще се работи за създаването на “вироглав” план – смел, предизвикателен, с поглед далеко напред. Обсъждани  бяха   много важни  въпроси  –  търсене на решение  за транспортен коридор по линията “Виа Траяна”, без който Централна Северна България е обречена на изолация;  оформяне на бизнес зони в града; развитие на селата с туристически потенциал, които могат да “издърпат” общината и др.

Начертани бяха основните изисквания към плановото задание, което ще бъде изготвено от екип специалисти на администрацията, в сътрудничество с външни експерти.

Проведената среща беше с много идеи и готовност за сътрудничество.

Маргарита Генкова

“Връзки с обществеността”

2 thoughts on “Първи стъпки в създаването на Общ устройствен план на община Троян”

 1. Безспорно едно добро начинание. Доста позакъсняло, но, не може всички да са с политическите и научните способности, както и с политическата и управленската воля на представителите от Атака Троян. 🙂
  Нормално е на тази /и други подобни/ срещи да не бъде поканен представител на Атака Троян. Така де, нали ще се открива „топлата вода“, а парата в свирката трябва да е за „новите“ колумбовци.
  Нищо, че Атака Троян още преди много години постави въпросът за общ устройствен план и задължителното му обвързване с предстоящите тогава европроекти.
  Нищо, че Атака Троян от години се бори за целогодишно функциониране на Троянския проход и ходи да създава лобита в Парламента, областния град и други общини. Нищо, че постави този въпрос и на парламентарно питане към министър Плевнелиев, днешният Президент.
  Нищо, че Атака Троян отдавна е разделила общината /а не града/ на бизнес зони в икономическата част на политическата си програма за изборите през 2007-ма и 2011-та година.
  Нищо, че Атака Троян поставяше тези /и много други/ въпроси и предлагаше конкретни решения през целия изминал мандат на ОбС Троян.
  Нищо, че Атака Троян на сесия на ОбС поздрави кмета за проявената воля и далновидност най-после да започне проектирането на този Общ устройствен план и забележете – ПРЕДЛОЖИ ДА УЧАСТВА И ДА ПОМОГНЕ С ВСИЧКО НАЛИЧНО от потенциала и ресурсите си по изготвянето на този общ устройствен план, който повтарям е нещо много добро и основополагащо за развитието на една община.
  *
  Мдаа, Атака Троян отново е „излишна“. Свикнали сме.
  Но, това пък ни дава свободата да задаваме въпроси и да даваме оценки. И Така:
  1. Къде спа 3 /ТРИ/ мандата г-н Енкин и БСП Троян и не изготвиха този план? Пари имаше!!!! За три мандата БСП разпродаде голяма част от имуществото на община Троян и го изплюска! Поне за този план да бяха отделили средства през тези години от 1995-та до 2007-ма.
  2. Къде спаха г-н Акимов и другарите от управляващата Герб последните 4 години и не направиха този план? Как така вземаха решения за какви европроекти да кандидатстват, като не е ясен плана за развитието на общината? Пари имаше. Последната финансова година приключи с 3,65 млн остатък от ПОРЕДНОТО НЕИЗПЪЛНЕНИЕ НА БЮДЖЕТА.
  3. Къде спаха тези горепосочени архитекти и защо нито един от тях не си мръдна пръста последните 16 години, както /поне с идея/за направата на този общ устройствен план, така и с някаква идея или някаква конкретна дейност докато ТРОЯН пропадаше пред очите на всичи през тези 16 години?
  4. Къде спаха и какво правеха тези горепосочени представители на общинската администрация през тези години и защо не показаха да видим потенциала им в областта на тази материя?
  *
  Надявам се този екип, който ще прави общия устройствен план на общината да е на някакво сносно ниво, защото Атака Троян разполага с добри специалисти, сериозна база данни, както е и единствената политическа партия в Троян с ясна визия и с още по-ясна политическа програма с политически, икономически и социален пакети от мерки, за развитието на община Троян.
  *
  Така или иначе, този план и да искате и да не искате ще мине през обществено обсъждане.
  Тогава ще стане ясно прав ли съм като казвам, че „колкото и да тичате срещу Атака Троян – пак няма да я стигнете“ 🙂
  Кметове, архитекти, общински специалисти и подобни, смятайте, че Атака Троян ви е хвърлила ръкавицата. Вината не е в нас. Бяхме коректни, приветствахме идеята за общ устройствен план, подадохме ръка и предложихме безкористната си помощ. Високомерието ви обаче отново взе връх, но това за пореден път ще ви изиграе лоша шега. Не че на някой му пука. Не че някой ще се трогне. Нали все по-малкото останали граждани и драгите селяни ще теглят и ще плащат цената.
  Защото всички вие от БСП, Герб, СДС, НДСВ, ДПС, ДСБ и Избор за Троян носите солидарна вина за закопаването на този град и община.
  Единствено Атака Троян не носи вина за вашето 16-годишно пагубно управление с видими и за последния идиот плачевни последици.
  Или може би се надявате слугинските ви медии отново да ви покрият, както и за пореден път да неглижират идеите, дейността и възможностите на Атака Троян.
  ИП

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.