Почти ясно мястото за паметника на Иван Хаджийски

Почти ясно мястото за паметника на Иван Хаджийски Специалисти избраха от две възможности по-подходящото място за паметник на Иван Хаджийски в Троян – тревната площ пред сградата на Конака в центъра на града. Миналата седмица ръководството на общината, главният архитект, председателят на Дружеството на троянските художници Енчо Ганковски и специалисти от администрацията имаха специална среща с авторите на спечелилия конкурса за паметника творчески екип от Велико Търново – скулптора Борис Борисов и арх.Пламен Цанев, и единодушно е решено, че пред Конака е подходящото място. Другият вариант – на мястото на някогашния голям антифашистки паметник, чийто постамент бе разрушен окончателно през изтеклата седмица, е отхвърлен като неподходящо да се прави „паметник върху паметника“, както се изразил  скулпторът Борис Борисов. Въпреки изразеното становище за мястото на монумента кметът Донка Михайлова е убедена, че по въпроса трябва да се проведе обществена дискусия, което ще стане в най-скоро време, за да бъде чуто мнението на повече троянци. Ако и гражданите кажат своето „да“, до един месец авторите на паметника ще извършат актуализация на проекта, след което община Троян ще започне съгласувателна процедура с  Министерството на културата.
Що се отнася до демонтирането на постамента на бившия паметник, то е извършено от троянската фирма „Скорпит“ ЕООД след конкурс, чиято услуга възлиза на малко повече от 9870 лв. Интересното е, че представител на общината придружава извозването и съхраняването на каменните гранитни блокове в складови помещения, както съобщава Маргарита Генкова, Връзки с обществеността.

3 thoughts on “Почти ясно мястото за паметника на Иван Хаджийски”

 1. Илиян Пеевски казва:
  06.04.2012 в 15:20
  Добре ще бъде, при поднасяне на подобна статия да се търсят и други източници на информация.
  1. Лъжа е, че предложените варианти са тези. Имаше вариант пред читалището и вариант пред общината.
  2. Лъжа е, че в заданието за конкурса е посочвано местото върху съществуващия антифашистки паметник. Един от участниците лично ми се обади да му заснема съществуващия паметник, защото много след обявяването на конкурса се е появило „допълнително изискване“ за вариант върху същ.паметник.
  3. Някой ще коментира ли факта – как така се обявява конкурс за паметник, без да е ясно предварително местото на този паметник? Тук община Троян може да кандидатства за включване в „Гинес“. Не случайно участниците в конкурса дадоха по няколко варианта. Защо никой не коментира тоталната идиотщина на бившия кмет Акимов да се изработи паметник и след като е изработен и ПЛАТЕН – да му се търси място на троянския площад? Наясно ли са нискоинтелигентните управници на Троян, че един паметник няма естетическо звучене сам за себе си, а е в композиционно, съизмеримо и естетически обвързано съзвучие с мястото и даденостите на което ще се реализира?
  Кой от вас би си закупил примерно мебели, без предварително да знае къде ще ги постави в дома си, как ще кореспондират с обема на стаите в жилището и каква естетическа наслада и удобство ще получи след поставянето им? Няма да го направите, защото една от причините е, че харчите собствените си пари.
  Тук обаче става дума за обществени пари, а според троянските управници – кучета ги яли. Правят безумия, а после го представят за успех.
  След което медиите потвърждават „този успех“.
  *
  Да не забравяме, че големите троянски специалисти и културтрегери, от всички варианти на самата скулптура на народопсихолога и патриарх на българската социология Иван Хаджийски избраха…. „Хаджийски с колело“. Как да изберат скулптурата от друг вариант, където в една достолепност и патриархалност като композиция Хаджийски е поставен върху един трон, подобно на Вазов, на братя Георгиеви пред Университета или ако щете на Аристотел в Солун. Колоездач, щото имал колело – умопомрачително!
  С това колело, мястото където ще поставят паметника е удачно. Там финишира етапа от колоездачната обиколка на България. Остава г-н Акимов или някой от съ-участниците му в тази подигравка с Хаджийски да обясняват на гостите на града, че това не е основателят на колоездачен клуб „Хемус“ Троян от преди близо век.
  Сега започва да кипи безсмислен труд. Както пише в статията от сайта – предстои актуализация на проекта. Както казват троянските баби – ще го „натамънят“. Иначе думата актуализация би проснала във възторг всеки един примат.
  По една или друга причина съм израстнал в среда на художници, скулптури, артисти и т.н. На такъв примитивизъм, на такава милиционерска естетика и на такива идиотщини и посредственост никога не съм бил свидетел. Моралната криза на обществото и духовния примитивизъм на управниците – това ще ни довърши. Не някави си криза, безработица, икономически срив и т.н. от управлението на доказаните и всепобеждаващи некадърници.
  **

  Илиян Пеевски казва:
  06.04.2012 в 15:43
  Пропуснах да отбележа още един факт по отношение местоположението на бъдещия /без/памет-ник на Хаджийски. Съдейки по снимката от статията, позите и задълбочените погледи на съвременните троянски естетизатори – очевидно паметника ще бъде равноотдалечен от новосъздаденото троянско гробище и паметника на Захари Стоянов. Има няма по на 10-на метра. Отделно, зад гърба на Хаджийски е сградата на бившия турски конак.
  На снимката виждате новото гробище пред сградата в дъното и турския конак /сградата в близък план/.
  Дори ще бъдат в една линия. Гробище-Хаджийски-З.Стоянов. Три в едно. Защото всеки паметник се нуждае от „въздух“, от пространство около себе си, ама това един примат няма как да го знае. Брой паметници на кв.метър и едно гробище. „Две сватби и едно погребение“. Е, с това няма начин да не се прочуем.
  ИнтеУекти!

 2. Г-н Пеевски, дали голямата болка не Ви е това, че е демонтиран паметника на комунистическите терористи, който във Вашата терминология е, както 45 години предпочитаха да ни ги представят тия „паметници“ „анти-фашистки“. Слагам кавички на думата паметници, защото за да е израз на почит една скулптура, т.е. да е паметник, тя стъпва на консенсус, поне на преобладаващо съгласие, че обектът на изображението и, е достоен за почит – нещо, което 45 години нито някой е търсил, нито някой му е давал. Е, поне Иван Хаджийски е „обект на изображение“, не будещ главно противопоставяния, което го прави паметник това, което ще се издигне.
  За разлика от това, което се е демонтирало, което комунистите наричат паметник, а то е толкова паметник, колкото по „тяхно“ време /защото и времето си бяха присвоили/ това, което наричаха „избори“, в което се избираше една бюлетина от … една, бяха избори.
  Така че успехът е налице! И той е голям! И тепърва медиите ще го потвърждават ! Постепенно! Защото те имат дълъг да изминават, защото и те , както и повечето от нас , са зад троянци, зад балканците по дух!
  На Вас може и да не Ви харесва, мястото, определено за паметника на Иван Хаджийски. Не е задължително да Ви харесва. Имате да оцените, обаче, че по-демократичен начин на избор на това място, няма как да има. Веднъж има предложение на упълномощените да отговарят за Троян – което е достатъчно демократично, но въпреки това въпросът ще се подложи и на допитване до гражданите. По-демократично от това – здраве му кажи! Но и най-демократичният начин не подсигурява това изборът да допада на абсолютно всички! Така че, Ваш си , индивидуален въпрос. На възможност или невъзможност да приема, че оставам в малцинство – и това не прави изборът нито недемократичен, нито „малоумен“, както Вие се опитвате да го изкарате.
  Изключително съм впечатлена от усетливостта, която е проявена. В това, че „паметник върху „паметник“ не е най-подходящото нещо! На повечето хора в България им е присъщо далеч по-механистично мислене и това съображение и на ум не би им дошло!
  Да не говорим, че когато на това място с десетилетия е стоял не паметник, а „паметник“, то има нужда от нещо като време за прочистване. На мястото. Това , че комунистите са го избрали навремето за място за „паметник“ на техните „анти-фашисти“, не го прави непременно най-подходящото за паметник на народопсихолога на България. Както и техният стил на „паметничене“, не би му отивал. Проявяват невероятно психологическо усещане за нещата гражданите и общината на Троян, с което показват колко е достоен градът им за паметник именно на тази фигура.
  Днешните изрази на почит – в целия свят не носят онази тържественост и помпозност, която налагаха комунистите. И с която нацвъкаха с напълно еднотипни фигури всички центрове на градове, села и паланки. Днешните скулптурни изрази на почит – паметниците по целия свят носят сдържаност и лекота – те представят фигурите , което почитаме като едни от нас и ни улесняват да се идентифицираме с тях, да вземаме нещо от духа им, а не да ги държим някъде високо, да ни смачкват – и с размерите си и с изразността си и със свръх-героиризирането им. С което днешните модерни тенденции при паметниците, всъщност съответстват на вътрешната тенденция на българската народопсихология. Българската народопсихология, отърсена от наносите на комунистическия патос.
  Може би бихте предпочели вместо по най-човешки начин, с колелото си, Ив. Хаджийски да бъде изграден на 45-етажа – каквото е граничещото с налудност предложение за паметник на Левски в Смолян?
  Поздравления, дълбоки, сърдечни и с цялото ми уважение, към гражданите на Троян и към взелите тези решения!

 3. Уважаема Жени Георгиева, добре е че имате мнение по въпроса със „спорния“ антифашистки или партизански паметник.
  Понеже не отговорихте на нито един от въпросите, които поставям, ще си позволя да ви задам няколко конкретни въпроса в прав текст:
  1. Къде, кога и как разбрахте, че защитавам антифашисткия паметник в този му вид? Факти, моля!!!
  2. Защо в тези „комунистически терористи“ са открити позиви от френско-английско-американската антифашистка съпротива?
  3. Чували ли сте нещо за т.нар. „Женевска конвенция“? Все пак от 2007-ма година и вие би следвало да сте европейски гражданин.
  4. Правите ли разлика между законно и незаконно премахване на един паметник, независимо дали ви харесва или не ви харесва този паметник като визуализация и същност?
  5. Ако имате възможност – бихте ли унищожили исторически паметници по света, защото не споделяте какво и кого изразяват и представляват?
  6. Правите ли разлика между местно самоуправление и местно управление на победилата партия? Думичката „референдум“ говори ли ви нещо?
  7. Ако не знаете, троянската болница носи името „Георги Стоев – Шварц“. Това име стоеше на паметна плоча върху криминално унищожения антифашистки паметник заедно с още много други имена на хора, които умират в Испания, като част от европейската антифашистка съпротива. Подвъпроси:
  а/ в Двора на болницата има паметник на Георги Стоев-Шварц – кога „балканците по дух“ възнамеряват да унищожат и него?
  б/ след като си позволявате да слагате в кавички един паметник с подобни имена на него – вие и поддържниците на вашата теза, в коя държава сте готови да отидете днес и да дадете живота си за една справедлива кауза? Примерно да отидете в Северна Корея и да свалите военно-комунистическия режим на фамилията на Ким Ир Сен.
  *
  В крайна сметка, вие и подобните ви борци срещу комунизма /ама след 1989 г./, наясно ли сте какво постигнахте? Наясно ли сте, че в крайна сметка от един антифашистки паметник с костница направихте на практика едно партизанско гробище в центъра на Троян?
  Бихте ли обяснили този ваш цитат в контекста на „новия“ надгробен паметник върху партизанското гробище, което сътворихте и защитавате с такъв патос и неподправен антикомунистически плам? – “ С което днешните модерни тенденции при паметниците, всъщност съответстват на вътрешната тенденция на българската народопсихология. Българската народопсихология, отърсена от наносите на комунистическия патос.“
  /моля, отговорете ми с ваши думички, а не с нечии цитати/
  *
  По отношение паметника на Хаджийски:
  1.Кога скулптура Борис Борисов разбра, че не може да се прави „паметник върху паметника“ – преди да си вземе хонорара, когато даде вариант на „колоездача“ върху каменния постамент на антифашисткия паметник /или част от него/ или след като си е взел хонорара за изработения паметник на „колоездача“ и сега се опитва да прикрива идиотщините на троянската управа, която поръча и направи конкурс за ПАМЕТНИК ЗА НИКЪДЕ!
  2. Тъй като изразявате вашите „сърдечни поздрави и уважение към взелите тези решения“ – бихте ли посочили поне едно населено място на земното кълбо, където местни управници поръчват и плащат паметник, за който не знаят къде ще бъде поставен.
  3. Допитване до населението трябваше да има за определяне кой да е символа на гр.Троян. Такова не бе направено. Допитване до населението трябваше да има за оставането или премахването на антифашисткия паметник с костницата. Такова не беше направено.
  Днешните антидемократи днес се опитват да шикалкавят и да правят допитване къде да бъде поставен един ГОТОВ и платен паметник. Псвдодопитване, с което да прикрият основния въпрос – защо така безотговорно се харчат парите на данъкоплатците и кой ще понесе отговорност за това безумие по отношение конкурса за „паметник за никъде“ и КРИМИНАЛНОТО унищожаване на един паметник, който е ОБЩЕСТВЕНА СОБСТВЕНОСТ и ИСТОРИЧЕСКА ДАДЕНОСТ!!
  Там им/ви е болката!
  *
  Предварително ви благодаря за отговорите на въпросите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.