Приключи проектът за Изложението в Орешак, днес е представянето

Приключи проектът за  Изложението в Орешак, днес е представянетоПроектът за обновление на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак е на обща стойност 1 465 108,68 лв., от които 1 245 342,38 лв. са съфинансиране от ЕФРР и 219 766,30 лв. са задължителен собствен принос на Община Троян.
Изложението е уникално както с експонатите, така и с възможността посетителите реално да участват в изработването на занаятчийски произведения и продукти в специално оборудвана демонстрационна зала, където всеки желаещ може да се докосне до характерните за региона занаяти – грънчарство, дърворезба, пирография, тъкачество, варене на троянска сливова ракия и др. Наред с ежегодно организираните национални и международни изложби комплексът имаше  нужда от обновяване, реконструкция и модернизация, за да отговаря на изискванията за подобен род съоръжения, което бе постигнато с реализацията на този проект.

От изпълнението на проекта са постигнати следните резултати:

Завършени  са строително монтажните работи за реконструкция и модернизация на изложбени зали 1,2,3,7,8, административно обслужващата сграда, има покрита връзка между зали 1 и 2, главен вход и двор на Националното изложение.

Закупено и монтирано е ново оборудване – мултимедийна конзола; мултимедиен информационен дисплей; витрини МДФ – 100 бр.; манекени – 50 бр.; пана с графика – 40 бр.; конструкции за експониране на тъкани – 30 бр. и подиуми от масивна букова дървесина – 50 бр.

В рамките на проекта са обучени пет лица по професията „Екскурзовод”, заети в Националното изложение.

На 11 и 12 май  информационно-атракционно събитие за промотиране на туристическия продукт „Дестинация – Троян”. Поканени са журналисти от регионални и национални печатни и електронни медии, туроператори, хотелиери, занаятчии, представители на държавни институции. Ще бъдат представени произведения на местни творци, ще се демонстрира “живо занаятчийство”, на посетителите  ще бъдат показани възможности  за нови и интересни преживявания.  Рекламното събитие има за цел да популяризира продукта “Дестинация – Троян” сред потенциалните потребители.

         В сценария е предвидено следното:

13.00 -14.00ч. – посрещане на гостите на входа на изложението;

14.00ч. – обиколка на обновените зали на изложението от гостите;

14.30ч. – започва официалното откриване.

Представяне на проекта, неговите параметри и специфика – инж. Николай  Хитров – ръководител на проекта;

Представяне на ползите от проекта, представяне на  Каталог справочник “Дестинация – Троян : Живи занаяти” и на рекламен клип “Дестинация Троян” от управителя на НИХЗИ Иван Чакъров;

 Кметът на община Троян Донка Михайлова открива обновените и модернизирани зали;

 Вместо рязането на лента, ще има няколко ефектни сценични акцента след думите на кмета;

 15.00ч. – дегустация на традиционни за района храни и напитки и демонстрация на традиционни занаяти;/ по материал на Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Община Троян/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.