Проф.Иван Стоянов: „В дълг сме пред Левски”

Проф.Иван СтояновЕдна особено интересна лекция за Апостола в навечерието на 140 години от неговата гибел изнесе в Троян проф.Иван Стоянов от Великотърновския университет. Гостът бе не само изненадващ в някои от твърденията си за Левски, но и правеше аналогии с нашето съвремие, което предизвика немалко изказвания по-късно. Проф.Стоянов подчерта, че сме в дълг пред Левски, за когото се сещаме два пъти в годината – на 18 февруари и на 18 юли , датите на неговата кончина и неговото рождение. Професорът изтъкна и друго – че историческата наука не може да излезе от коловоза, начертан от първите изследователи, когато става дума за Васил Левски – Георги Кирков, Захари Стоянов, Стоян Заимов, Иван Вазов. И тъй като целта на първите биографи е била да изградят българския пантеон,да покажат личностите, които да бъдат пътеводни звезди на новоосвободения народ, те са ги героизирали. Но българската историческа наука трябва да каже истината, заяви категоричното си становище лекторът. Той обаче подчерта, че с тази истина Левски няма да стане по-малко герой или пък по-малко велик от това, което е.

Историкът изтъкна, че ни трябват днес примерът на Апостола и неговите идеи, завещани на бъдещето, но нито една неосъществена досега.  Проф.Иван Стоянов каза, че Васил Левски, за да се превърне в това, което е, е изкарал три „университета”, формирали неговата идейна позиция. Първият „университет” е Втората българска легия на Георги Раковски през 1862 г., с участието си в която бъдещият български Апостол за първи път се докоснал до свободния живот в една европейска столица, каквато е Белград. Там се запознал и с идеите на Гарибалди и Мацини, там „европеизирал своята мисловност”. Вторият „университет” се дължи на един рядък човек, лясковчанинът Иван Касабов, с когото общувал в Букурещ през 1868 г. Касабов е от много богато семейство, получил високо образование в няколко европейски университета, защитил във Виена докторат по правни науки. Негова е идеята за създаването на вътрешната организация, както и лансирането на най-модерните идеи на времето – либералните. Касабов има връзка със създаването на прословутия Мемоар от 1867 г., който прокарва идеята за дуализъм, но по същество това е искане за пълна автономия на българите, каза проф.Стоянов. Той подчерта, че между Иван Касабов и Левски имало рядко единодействие, свързано с невероятния интелект на единия и жадното любопитство на другия. Що се отнася до третия „университет”, повлиял върху формирането на Васил Левски, според учения историк това е Любен Каравелов, който запознал карловеца с републиканските идеи. По това време в света има само 2 републики, напомни проф.Стоянов – САЩ и Швейцария. Левски не само попива наученото, но и го доразвива. Той е убеден републиканец, според него републиката трябва да е „храм на истината и правата свобода”.

За слушателите бе особено интересно да чуят разсъжденията на госта за революционния терор, според него – „най-сигурният път към провала на една организация”. Чрез тази тактика се стига и до убийството на сънародници, които не са предатели.

Спирайки се на поведението на Левски пред турския съд след залавянето му край Къкрина, проф.Стоянов каза, че той се е държал изключително достойно. Нещо повече – министърът на турската полиция, който е бил участник в този съд – човек с европейско образование, тъй като и тогава турската империя поставяла на високи постове високообразовани хора, нямало как прочелият само една книга да се издигне чак дотам, в протоколите от заседанието написал, че Левски бил известен с изключителната си смелост.

Ако се смятаме за наследници на Васил Левски, трябва да претворим в дела неговите идеи, завърши проф.Иван Стоянов.

Развълнуван от чутото, поетът Харалан Недев прочете свои творби за Апостола.

Зам.- кметът на Общината Поля Димова каза, че книгата на проф.Иван Стоянов ще бъде подарена от общинското ръководство на читалищата и на всички училища – в града, в Борима, Черни Осъм и Орешак, на които Апостола е патрон.

2 thoughts on “Проф.Иван Стоянов: „В дълг сме пред Левски””

  1. Аз наблюдавах и честването в град ЛЕВСКИ, там беше много по организирано и добро, на по високо интелектуално ниво!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.