Римската Состра ще оживее пак чрез исторически спектакъл

Римският предшественик на Троян – крепостта Состра край Ломец,  ще „възкръсне“ отново чрез спектакъла „Искри от вечността“, който ще бъде представен на 23 септември /петък/ от 18.30 ч. на историческото място.
Идеята на организаторите – Музеят на занаятите, Община Троян, Ротари клуб и НИМ – София, e това да стане традиционна атракция, а римската крепост – популярен археологически обект за туристически посещения.
Музейните специалисти ще влязат едновременно в ролята на сценаристи, режисьори, водещи и актьори. Зрителите ще се пренесат в древността, когато нашите земи били обитавани от  траки и римляни.
Участниците в спектакъла наброяват над тридесет човека. Група млади актьори от Пловдив ще представят древни тракийски обреди и ритуали. Ще има дефиле с антични ризници и накити, а изпълнения на „Първа тракийска кохорта“ от Свищов ще пресъздадат военните умения на римските войници и културата на Римската империя.
Гостите на спектакъла ще наблюдават тържествена смяна на караула, отдаване чест към императора, демонстрации на римски битки, триумфални маршове, обичаи, римска поезия.
Антична музика ще звучи, а запалени факли ще предшестват кулминацията на вечерта, когато крепостта ще грейне в светлина. За това ще се погрижи специализирана фирма /Victoria Fireworks/ за организиране и провеждане на светлинни спектакли и шоу-зари. Огнени водопади, жертвеници, римски свещи, комети и стрели са част от множеството изненади.
Крепостта Состра е разположена почти по средата на важния античен път Виа Траяна, една от основните римски военни пътни артерии, свързващи провинция Долна Мизия през Хемус с Тракия и стигащ до  Филипополис /Пловдив/.  Состра включвала силно укрепен лагер, цивилни селища, некрополи, сгради и крайпътна станция.
Преди повече от 17 столетия тук, по поречието на Осъм, е била настанена Втора Матиакска кохорта. Стратегически подбрали местоположението-равен терен до естествен водоизточник, обработваема земя, планина. Изпратени тук с мисията да бранят прохода и римския път през Балкана от варварски набези, те построяват отбранителна крепост. Наричат я Состра, вероятно от старогръцки, означаващо „пояс, превръзка, преграда“.
На площ от 4 кв. км днес са разкрити и проучени множество антични обекти.
Укреплението е стандартен базов лагер /кастел/ на помощна пехотна част, наброявала в различни периоди от 500 до 1000 войници. Планът на крепостта е близък до ромб, с територия около 1,5 ха. Основите на ранната крепостна стена са положени през втори век.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.