Съдът обяви дядо Теодосий за невинен

В навечерието на храмовия празник на Троянския манастир – Успение Богородично на 15 август, дойде една хубава вест. Бившият игумен на  манастира – Деволски епископ Теодосий, е оневинен от съда . Тричленен състав на Върховния административен съд на България  е отменил  решение  на Комисията за защита от дискриминация.  През 2010 г.  тя наложи наказание на бившия игумен заради широко нашумелия в медиите случай с изгонването на инвалиди от храма. Сега Комисията е осъдена да заплати на дядо Теодосий 100 лв. деловодни разноски, се вижда от наскоро излязлото съдебно решение. Присъдата на ВАС не е окончателна и може да се обжалва пред 5-членен състав на същия съд.

Обвинението срещу дядо Теодосий,  че обидил и изгонил хора с увреждания от храма през юли 2008 г.  стана и фактическата причина той да напусне обителта, която оглавяваше след кончината на игумена Генадий. Беше и удобен повод да се пише и говори срещу манастира въобще, имаше период, в който интернет форумите бяха заливани със злостни анонимни писания срещу нашия манастир и обитателите му.

За какво точно става дума според съдебното решение? Комисията за защита от дискриминация се е произнесла срещу игумена по жалба на Петър Кичашки от 2009 г. Жалбата – че игуменът изгонил от храма група българо-финландски туристи, част от които – на инвалидни колички. Комисията  приела, че „с насочените към Кичашки думи: „Махай го тоя с това колело от тук! Колелетата вън!”, поведението на Тодор Минчев Купичков, Деволски Епископ Теодосий, Игумен на Троянски манастир „Успение Богородично”, е накърнило достойнството му и е създало враждебна, обидна и застрашителна среда за Кичашки, като лице с увреждане, с което е осъществил тормоз по смисъла на § 1, т. 1, вр. чл. 5 от Закона за защита срещу дискриминация /ЗЗД/ на основата на признак „увреждане”. Според Комисията в манастира  е нарушен чл.5 от ЗЗД – не е осигурена достъпна архитектурна среда за лица с увреждания. Набеденият за виновник игумен имаше предписание да осигури такава среда и да плати глоба 250 лв. Случаят бе широко коментиран и разгласен, във различни сайтове се появиха злостни коментари не само срещу дядо Теодосий, но и срещу други лица, работещи в обителта – както монаси, така и светски служители.

Сега обаче ВАС тълкува закона, като подчертава, че трябва да са налице както неблагоприятно третиране на определено лице или лица, така и да се докаже, че  неблагоприятното третиране е извършено по някой от признаците, очертани в чл. 4 от ЗЗД. Трябва да има и пряка причинно-следствена връзка между неблагоприятното отношение и причината за него.
По делото е установено, че приканена да напусне църквата е била цялата група, с която е бил Кичашки, а не само той. Освен това част от хората в групата не са лица с увреждания. Друг важен момент –
повод за конфликта между страните е станало нарушаване на реда и тишината в църквата от страна на групата, с която е бил Кичашки. Действията на  Деволски епископ Теодосий са имали цел да възстановят реда в храма. Съдът твърди, че обидните думи, цитирани в жалбата на Кичашки, не са персонифицирани, дядо Теодосий е приканил всички да напуснат църквата, не само лицата с увреждания. Отпада и другото наказание – да се осигури достъпна среда, тъй като до храма и двора такава има, а до монашеските килии, които са  жилища, както и до трапезарията, не е необходимо. „В случая няма създаване на враждебна и застрашителна среда по отношение на хората с увреждания, а още по-малко е имало за цел създаването на такава среда”, се казва още в съдебното решение.

One thought on “Съдът обяви дядо Теодосий за невинен”

  1. БПЦ е един паразитиращ орган, който е в повече на Република България.
    Примери:
    1. Този измисленяк Теодосий – къде му е човеколюбието – гони инвалиди?!!
    Този тъпак, вместо да се осланя на някакви догми, да прочете, че всички религии се отнасята с търпимост към слабите, безпомощните, дори и към умствено изостаналите.
    2. Шоумен Николай Пловдивски – знам колко струваt Rolex, Cartier, Patek Fhilippe; за колите и копринените раса да не говорим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.