Троян брани общинската собственост върху ВиК

Кметовете на Троян, Русе и Търговище миналата седмица са имали среща с председателя на парламентарната комисия по регионална политика и местно самоуправление Любен Татарски, зам.-министъра на МРРБ Добромир Симидчиев и зам.-министъра на МОСВ Ивелина Василева, за да обсъдят промените в Закона за водите, който  в близките дни предстои да влезе в Народното събрание.
Според  информация, предоставена от Маргарита Генкова, Връзки с обществеността в Общината, Донка Михайлова изразила позицията на НСОРБ и на местната власт в Троян, че предлаганите промени в Закона и практическото одържавяване на общинските ВиК дружества не са в интерес на жителите на общините. Така се трансформира част от публичната общинска собственост на ВиК системите и съоръженията в публична държавна собственост, ще се получи пълен контрол и регулиране на отношенията в сектора от държавата и ще се сведе до минимум ролята на общините. Ще бъдат прекратени общинските ВиК дружества или ще влязат в холдинги, които на практика ще се управляват от държавата.
С предвижданите промени общината ще загуби възможността да развива базисната ВиК инфраструктура, с което да се повишава качеството на живот на населението, да съгласува своята политика в изграждането на ВиК системите на своя територия с инвестиционната политика по изграждането на надземната инфраструктура, както и да води част от своята социална политика.
Предоставянето на ВиК услугите от оператор, различен от общинското дружество, ще доведе до поскъпване на водата. Като свой аргумент кметът Михайлова изтъкнала цените в две съседни ВиК дружества. Докато в  момента в общинското ЕООД ВиК „Стенето“ в Троян тя е 0,94 лв/куб.м без ДДС в държавното „ВиК“АД в Ловеч е 1,32 лв./куб.м без ДДС.
Донка Михайлова посочила още аргументи: в Община Троян няма режим на водоснабдяване, със собствени средства местното ВиК е сменило почти половината водопроводна мрежа и са издадени разрешителни за водоползване на всички водоизточници. Влаганите от общинското дружество инвестиции възлизат на 600 – 700 хил.лв. годишно. Същевременно опасенията са, че в общини, които години наред са водили целенасочена и правилна политика във ВиК услугите със собствени средства и чрез своите търговски дружества,  инвестициите ще намалеят.
Своето становище Община Троян е изпратила  и до  Националното сдружение на общините в Република България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.