Троян поема риска на мегапроект

„Това е голям шанс за Троян, страхотно изпитание за общинския бюджет, а за мен-невероятно лично предизвикателство.” Това написа троянският кмет Донка Михайлова на личната си страница във фейсбук, информирайки хората, че интегрираният проект за водния цикъл на Троян – втори етап, е одобрен за финансиране. Става дума за проект, по който имаше сериозни обществени дебати и сериозни опасения. Особено критичен бе лидерът на Атака инж.Илиян Пеевски, който обяви, че този проект ще загроби Троян. Михайлова е написала също, че е наясно с огромните рискове, както и че ще има недоволство за разкопаните улици и неудобствата за гражданите. Според нея обаче шансът да се оправи ВиК системата, да се решат генерално проблемите й, си заслужава. По проекта ще бъдат изградени         20 км канализация и 6 км водопровод, няколко главни колектора. Парите – около 30 млн.лв., ще дойдат от  ОП”Околна среда 2007-2013 г.” Опасенията на скептиците са свързани със закъсненията на такива пари, с евентуално неодобрение на извършеното, което би могло да натовари непосилно бюджета. Въпреки това Донка Михайлова е подчертала, че шансът да се оправи ВиК системата  за години напред си заслужава. „Сигурно е наивно днес в България да мислиш за години напред, но аз вярвам, че политиката е инвестиция в бъдещето”, е написала Донка Михайлова.Предстои да бъде сключен договорът между МОСВ и бенефициента Община Троян.

3 thoughts on “Троян поема риска на мегапроект”

 1. Цитат:
  ЕК: Харчете пари за работни места, не за пътища
  Европейската комисия обяви, че Испания трябва да се въздържа от използването на европейски средства за строителството на пътища и за други инфраструктурни проекти, пише в. „Ел Паис“. Вместо това парите трябва да се инвестират в създаване на работни места и модернизиране на малките и средните предприятия.
  *
  Какво съвпадение между ЕК и ПП Атака Троян!!!
  Абе тези в Испания толкова ли са наивни и прости, за да не мислят и да не правят „инвестиции в бъдещето“?
  Вярно е, че политиката е работа в бъдеще време, но най-вярното е, че една политика „в бъдеще време“ не струва пет пари, ако от тази политика в това „бъдеще време“ не останат хора в един град или община.
  В крайна сметка при политиката всичко е въпрос на приоритети, които обуславят конкретните политически решения.
  За ПП Атака Троян приоритет са хората и човешкият ресурс на община Троян, които губим безвъзвратно последните години.
  За г-жа кметицата и ВСИЧКИ останали партии приоритет са канализациите, останалата инфраструктура и най-вече усвояването на европейски пари /поради липсата и все по-малкото местни общински пари/.
  Иначе за всяко едно безумие си има съответните оправдания и мотиви. Иначе – Пътят към Ада нямаше да бъде постлан с добри намерения.
  В този прояден и рекомунизиран град, вече 6-та година не се чува и не се тиражира ничие друго мнение, освен това на съответните кметове или приближените им глашатаи.
  В този град не се води никакъв дебат за нищо.
  Разбира се, после и в „бъдеще време“ отново ще бъде виновна … кризата!!!
  *
  Конкретно по „мегапроекта“ – честито на победилите комисионери. За останалите – здрави нерви и мощно „духане на супата“.

  п.п. конкретните ми възражения по „мегапроекта“ ги казах на сесия на ОбС Троян, които думи там си останаха, не бяха тиражирани от медиите, а и пълните протоколи /в ТОТАЛНО нарушение на ЗМСМА/ не се качват на сайта на ОбС от др. бивш милиционер и председател на ОбС Троян за да може гражданите /граждани ли/ да бъдат държани в пълно неведение.
  п.п.2 Дори аз не съм в състояние да ви давам тук тези протоколи на ОбС Троян, защото др. милиционер-председател е ЗАБРАНИЛ да ми се дават. Разбирате ли – др. милиционер е забранил на един ваш общински съветник да се предоставят протоколите от работата на ОбС Троян. Какво останало за вас……

 2. Г-н Пеевески (предполагам това значат инициалите на името ви отгоре ИП), разбирам че сте ядосан за това ЧЕ ЯВНО ВИЕ НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ И ЦЕНТ комисионна и си излизате нервите в писани на безсмислени коментари.
  1 – С новия кмет нещата в Троян доста се подобриха, да не говорим че в града има някакво раздвижване от към инфраструктура – правят се мероприятия за повдигане духа на хората, подменят се тротоарни плочки и се заравят кабелите на доставчиците под тях, шандраваните вече са светещи и т.н. и т.н.
  2 – Сигурно с право не ви дават да гледате проекти и т.н., защото като гледам как се палите и пишете туку виж сте направили някоя глупост, която да е в ущърб на общината. Хубаво, че сте загрижен, но това вашето е прекалено и предизвиква подозрение по вас самия, а не по някой друг.
  3 – За разлика от предния кмет, който за 4 години управление направи само 1 БЕЗСМИСЛЕНО КРЪГОВО, тука още от първата година се вижда вдигане на града на крака, не съм очаквал че в период на „СИНИ“ управляващи, ще може „Червен кмет“ да си върши толкова добре работата (засега).

  Успех с подновяването на канализацията, чакаме модернизиране на паркове и градинки – поставяне на пейки, озеленяване, почистване и поддържане всеки сезон.
  Г-жо Михайлова, моля направете този град по-прилежен и по-чист отколкото някога е бил 😉

 3. Г-н/г-жо Гражданин, не е добре да манипулирате читателите на този сайт. Пробвайте се на друго място. Освен това, най-малкото не е възпитано да отправяте подобни клевети и внушения от позицията на „анонимен“ Гражданин. Но, всичко е въпрос на възпитание и елементарна интелигентност. Разбира се, уважавам и приветствам всяко мнение, стига то да не се базира на лъжливи обвинения и манипулации с цел нападки към опонента.
  1. Никога не съм искал нито да проектирам, нито да консултирам. Опазил ме господ да върша подобно нещо в този град. Но, понеже все пак някой трябва да проектира и да консултира и понеже в крайна сметка би било добре парите по тези дейности да остават в Троян – преди 3 години предложих да се направи общинска консултантска фирма с разнороден и многообразен предмет на дейност. Дейност, включваща работа дори директно в Брюксел.
  Работа за много млади и интелигентни хора, огромни постъпления в Троян и огромни възможности за реализация на проекти за малкия и средния бизнес и за малкия човек.
  Разбира се, такива като вас, на които нивото е паднало толкова много, че да се радвате на тротоарни плочки и светещи лампички – веднага скочиха и ликвидираха в зародиш тази РЕАЛНА и възможна идея да бъде реализирана.
  Същите като вас и тогава подскачаха и ми говореха за големите успехи на Акимов, за големия „капацитет“ на общината, за какво ли не.
  Днес изплащаме над 4 000 000 лева глоби. Не заеми, не кредити, не лихви – ГЛОБИ за НЕКАДЪРНО проектиране и НЕКАДЪРНО управление.
  Вие къде бяхте тогава, г-н/г-жо Гражданин?

  2. Очевидно ПЪЛНИЯТ СИНХРОН във вижданията на Европейската комисия и ПП Атака Троян по вида и начина на реализирането на европроекти – много ви е подразнило.
  Няма как да е друго, още повече за такива като вас, които продължават да наричат бившата комунистическа номенклатура в Герб… „сини“.
  Значи г-жа Михайлова била „червена“ а комунистическите номенклатури Акимов, Данкови, Генковски и пр. – „сини“.
  Много сте ми забавни!
  Другото което забелязвам, че много ви дразни е това, че пиша. И това доживях!!! Ами пиша защото мога и защото има за какво. Пиша, защото това е едно от задълженията ми като общински съветник и местен лидер на една политическа организация.
  А другите защо не пишат? Замисляли ли сте се? Крият се 4 години като мишки из партийните си дупки и ви се показват само на изборите за да ви налъжат и да ви насапунисат за пореден път.
  Колко години още трябва да минат, за да разберете и проумеете, че ПП АТКА е друг вид партия и че тя води диалог и информира гражданите ЕЖЕДНЕВНО!!!! Не виждате ли че единствената партия в България е ПП АТАКА, която има собствен вестник и собствена интернет-телевизия? Другите защо нямат? Къде са лидерите на другите партии в Троян и как те общуват с вас и ви информират?

  п.п. Един елементарен въпрос, уважаеми/а Гражданин
  След като разкопаем 20 км улична мрежа за „нови“ канали и водопровод – с какви пари ще възстановите и асфалтирате тази 20 км улична мрежа?
  Понеже едва ли знаете, пари за асфалтиране по ТОЗИ „мегапроект“ НЕ се предвиждат и нещо повече – Община Троян НЯМА право да кандидатства по друг европроект за асфалтирането на тези 20 км улици.
  И така – с какви други пари ще асфалтирате тези 20 км улици.
  а/ с бюджетни средства от местните приходи? – знаете ли колко струва един километър асфалтиране? А знаете ли колко са местните приходи? Ще ви кажа. Около 4,5 млн са местните приходи, от които има да изплащаме 4 млн глоби плюс лихвите по тази сума.
  б/ с нов общински дълг /нови заеми/ – ами наясно ли сте, че размерът на общ.дълг не може да надвишава 15% от местните приходи за предходната година? А с общински дълг ще трябва да съфинансираме и новите и старите европроекти? Кое по-напред?
  Това разбира се не е основната причина да съм срещу този грандомански проект. По-сериозната причина е чисто политическа, в смисъл моята и на АТАКА визия и местна политика за развитие и функциониране на община Троян. Тя е сходна и с позицията на Европейската комисия в Брюксел. Безсмислено е да ви я разяснявам, след като за вас бившата комунистическа номенклатура в Герб били „сини“ и се радвате на пейки, лампички и райграс при положение, че градът се топи с всеки изминат ден, а външните инвеститори ни заобикалят като „малка гара“.
  *
  Най-страшното /за мен/ като рецидив от днешната „политика“ и реалности е тоталното падение на потребностите и нагласите на остатъчното население в този град. В кой век и в каква цивилизация живеем? Робът също е имал малки и ниски потребности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.