Троянски ученици показаха хубави резултати по български език

Троянски ученици показаха хубави резултати по български езикСдружението на учителите филолози „Любословие“ огласи резултатите от състезанието по български език, което бе проведено в цялата страна в средата на февруари.
Целта на състезанието бе да се проверят уменията на учениците за разбиране, използване, осмисляне на информация от текст, както и за създаване на писмен текст с конкретна задача, с други думи – бе направена проверка на функционалната грамотност на учениците. Тя, както е известно, при международните тестове се оказва на недобро ниво.
В състезанието имаха възможност да участват ученици от всички видове училища, от първи до единадесети клас включително. Проверка на ЛП в данните с резултатите показа, че от област Ловеч малко училища са откликнали на идеята за състезанието – от областния център това са СОУ“Св.Климент Охридски“ и ПГВМ“Димитър Димов“, от Троян – СОУ“Васил Левски“, от Лесидрен – ОУ“Свети Паисий Хилендарски“. От първи клас са участвали общо 584 деца, от втори – 727, от трети – 664, а от четвърти – 539, но сред тях няма наши представители.
Знанията и уменията на учениците са проверявани чрез писмен тест с въпроси от  отворен и от затворен тип. В пети клас като допълнителен компонент е дадена задачата за създаване на текст – самопредставяне. Сред общо 1179 участници са и 6 деца от ловешкото СОУ“Св.Климент Охридски“ и 4 – от училището в Лесидрен. При максимален брой точки 50 по 45 точки имат Николая Събчева и Йоана Павлова от Ловеч, 43 – съученикът им Веселин Вълчев, 41 – Мария Илиева от Лесидрен. Сред 1034 конкуриращи се шестокласници 5 са от троянското училище „Васил Левски“ и 1 – от Лесидрен. Шестокласниците са имали допълнителна задача да направят план на научен текст. Яна Карамфилова от Троян при максимално 50 точки е постигнала 46. Обяснимо най-голям брой седмокласници са се пробвали по български език преди националния си изпит – 1280. От Ловешко са общо 16, като с 44 точки е Стефани Петкова от „Климент Охридски“, с 43 са Божидара Симеонова от Троян и Цветомир Недев от Лесидрен. Допълнителната задача при седмокласниците е била да направят CV по опорен текст. За 8.клас тази задача е доста трудна – теза и антитеза по конкретен проблем. Тук и двамата представители на областта – от СОУ“Васил Левски“, имат висок резултат: Петър Румпалов е с 48 точки при максимум 50, а Иван Калчев – 45. В 10.клас, където допълнителната задача е била да се напише есе по житейски проблем, 60 т. има Каролина Кирилова от ПГВМ“Димитър Димов“, с точка по-малко е съученичката й Цветанка Алексиева. В горен курс максималният брой точки е 70. Всеки участник в състезанието ще получи грамота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.