Троянският музей гостува в столицата

Троянския музей

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян от днес показва изложбата  „Занаяти и нрави от Троянско” . в залите на Етнографския музей в София по покана на

Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН – София. Финансовото рамо е от Общината и от „Винпром-Троян”. За гостите в деня на откриването имаше дегустация на ракии от винпрома и на блажено жито – два от характерните  за Троянския край специалитети.

Идеята на изложбата е да представи Троянско като място със съхранена специфична материална и духовна култура, част от националната. Повод за събитието е и честването през октомври на 50-годишния юбилей на Музея в Троян.

Експозицията включва над 200 движими културни ценности от различни раздели на народното изкуство: керамика, художествено дървообработване, металообработване, художествен текстил.

Произведенията на майсторите грънчари заемат подобаващо място – на майсторите Баю Добрев и Стойко Шошков и на техните чинии с рисувани „Захариеви китки”. Показани са видове стомни, правени само в Троянския край: „Троянка”, Динченка”, „Ловчанка”, „Шейтанка”, „Булка”, „Рогачка”. Делви, ръкатки, бардуци за ракия, чинии от края на ХІХ и началото на ХХ век показват разнообразието от форми, изработвани от троянските грънчари. Със своята старинност и изящна естетика впечатляват     пукал за вино от 1860 г. и чиния от 1852 г.

В изложбата  са представени първите издания на Иван Хаджийски: „Бит и душевност на нашия народ” (1940), „Психология на нашето иманярство” (1940), „История на нашите нрави” (1938), „Психология на военната дисциплина” (1940), „Върху бита и психологията на нашето еснафство” (1937), „Оптимистична теория за нашия народ” (1938), „Нашите затвори” (1937), „Авторитет, достойнство и маска” (1933). Има документи от личния архив на социолога – карта за самоличност, визитна картичка, свидетелства за зрелост от Търговската гимназия в Свищов и Втора мъжка гимназия в София, студентски книжки и дипломи от двете специалности висше образование, които е завършил – философия и правни и държавни науки, лична кореспонденция. Тук е и единственият предметен експонат, принадлежал на Иван Хаджийски – неговият ръчен часовник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.