Троянският музей с експозиция за Еньовден

Троянския музей

Във фоайето на Музея на занаятите в Троян може да се види малка експозиция, посветена на Еньовден – празника на билките. От нея посетителят ще научи за един виден троянец –  д-р Пенчо Икономов, който заема достойно място сред тези, които са събирали информация за билколечението. Ще научи за негова книга за билките и повече за лечебните треви.

Д-р Пенчо Икономов е роден в Троян през 1890 г. Завършил е в Прага два факултета – география и фармация, а докторската му дисертация «Българските тютюни», излязла на немски, е определена като блестяща от европейските научни среди.

През 1941 г. в съавторство с проф.д-р Петър Николов и проф.д-р Аспарух Бойчиновф Пенчо Икономов издава книга за лечебните растения. Обемът й е 500 страници, а първото издание се изчерпва много бързо. През 1947 г. излиза второ преработено и допълнено издание, екземпляр от което може да се види в експозицията на троянския музей. Книгата е закупена от антикварна книжарница, подвързана и приведена във вид, подходящ да бъде показана пред публика, съобщи Тотка Станчева, служител в Музея на занаятите.

Тотка Станчева  припомни и какво се свързва Еньовден. «На 24 юни Българската православна църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител, наричан още Предтеча. Житието му разказва, че той живял 30 години в пустинята, хранейки се само с пчелен мед и корени на билки, преди да се завърне сред еврейския народ, за да подготви идването на Спасителя. Поради това народът свързва брането и лечението с билки с оцеляването на Св. Йоан в пустинята, сред вълшебните природни треви.

Според народните вярвания най-целебни са билките в нощта на Еньовден. Затова те се берат рано сутринта.

Лековити или магьоснически и чудодейни, билките съпътстват човека от древни времена. Първите писмени сведения за приложение на растения в лечението на болести са намерени върху глинени плочки от VІІІ в. пр. Хр. в Асирия. По българските земи първите данни за билколечение датират от V – VІ век. Славяните познават лечебното действие на редица растения.

Съчинението на богомилите „Зелейник” съдържа предписания от растителни дроги за лечение на някои болести. В „Шестоднев” Йоан Екзарх включва малък речник, в който са записани някои болести и лекарства. От ХІV–ХV в. датират ръкописните народни лекарственици.  През 1910 г. е издадена първата книга с описани лечебни средства и методи – „Народен домашен лекар” на йеромонах Неофит Калчев. През 1926 г. излиза за пръв път книгата на Петър Димков „Българска народна медицина” в 3 тома.

Свое забележително и достойно място в тази поредица заема и книгата на троянеца д-р Пенчо Икономов.»

2 thoughts on “Троянският музей с експозиция за Еньовден”

  1. Хубава и полезна е тази инициатива на музея. Твърде малко знаем за празника, а той е повод да си спомним /или научим/ за ценния труд, посветен на билките. Троян има големи личности и нека да се знае техния принос, да се знаят техните имена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.