Учиха педагози да се справят с агресията

Учиха педагози да се справят с агресиятаЗа втори път Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (ОбКБППМН) и Районното управление „Полиция“ в нашия град, си партнираха в организиране на обучение за педагози от общините Троян и Априлци. Този път неговата тема бе „Превенция на агресивното поведение и противопоставяне на насилието в училище“, а лектор – психологът Йордан Танковски, който води и предишния семинар, посветен на проблемите с наркоманиите.

При откриването на семинара Поля Димова, зам.-кмет на община Троян и председател на ОбКБППМН, аргументира особената важност на темата и с оглед на опасната тенденция агресията като поведение слиза все по-надолу във възрастово отношение, а учителите вече трудно се справят дори с първокласниците. Малчуганите „се обиждат, нагрубяват, псуват и бият“ не само помежду си, но си позволяват подобно отношение и към възрастните. „Надявам се това обучение да предложи начини за решаване на проблема, които да доведат до положителни резултати в нашата работа“, каза още Димова.

С пожелания за успешно обучение към аудиторията се обърна инспекторът от Детска педагогическа стая Иван Иванов. Надежда, че срещата ще бъде ефективна, изрази и лекторът Йордан Танковски. Отказал се, след десетилетие неравна битка с чиновническата инерция, от идеята за въвеждане на здравното образование като отделен предмет в училище, днес той смята, че помощта за давещите се, наистина е дело на самите давещи се. „Разбрах, че борбата с хаоса на институциите няма да доведе доникъде и смятам, че спасението трябва да си го направим ние, на местно ниво“, каза психологът, обяснявайки желанието си да води обучения по десетина проблемни теми, свързани по един или друг начин със здравното образование на учениците.

Целта на семинара бе да запознае участниците с различните форми на агресия и насилие, с факторите, които ги отключват, както и с добри практики за овладяването им. Така че в продължение на три дни, от 18 до 20 ноември, в Шошковата къща педагогически съветници, училищни психолози и педагози нищиха теми за възникването и диагностицирането на конфликтите в училище, за трансформацията и управлението им; за тормоза (с акцент върху кибер-тормоза), за ненасилственото справяне с насилието и др. Обучението, което премина под формата на презентации, дискусии, ролеви игри и работа с казуси в малки групи, завърши с подготовка на училищни превантивни програми за обучение по темата за превенция на насилието.

Румяна МОКАНОВА

Източник: Троянски глас

1 thought on “Учиха педагози да се справят с агресията

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Учиха педагози да се справят с агресията

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.