В Троян стартира кампанията за повишаване консумацията на пресни плодове и зеленчуци

На 12 ноември   в ОДЗ “Буковец”  кметът на Община Троян Донка Михайлова откри информационната кампания по проект “Повишаване консумацията на пресни плодове и зеленчуци”. Инициативата за него  е на Главна дирекция “Здравеопазване и потребители” към Европейската комисия /DG SANCO/,  в противодействие на тревожните през последните години тенденции в страните от Европейския съюз към  повишаване на теглото и затлъстяване.  Установено е, че в половината държави един от всеки двама страда от свръх тегло, а всеки страдащ от затлъстяване губи 8-10 години от живота си.

Проектът се реализира от  френската агенция за връзки с обществеността и комуникации  ЛИГАРИС – БАБЕЛ  пилотно в три държави – България, Румъния и Словакия и  целта е да се установят ефективни подходи за повишаване консумацията на плодове и зеленчуци. Дейностите са насочени основно към децата и юношите, към бременните и към възрастните хора.

В България проектът се изпълнява от  ПР Агенция Янев и Янев на територията  само на два града – Ловеч и Троян, в периода ноември 2012 – юни 2013 г.

В Троян проектът се реализира в партньорство със Сдружение «Знание» и подкрепата на: СОУ «Васил Левски», НУ «Христо Ботев»,  ОДЗ «Осми март», ОДЗ «Буковец», МБАЛ-Троян, Отделението по акушерство и гинекология, Дружество на военноинвалидите, Дружество на слепите, Културен клуб на пенсионера, Дружество на инвалидите.

Малчуганите от ОДЗ «Буковец» с интерес наблюдаваха баткото, който приготвяше плодови салати,  изразяваха своите предпочитания и един през друг отговаряха на зададените въпроси, някои от които бяха  малко трудни за тях. Например, на въпроса какво е доматът – плод или зеленчук, всички в хор  извикаха – зеленчук. Но отговорът се оказа грешен и те научиха, че доматът е плод. Екипът на проекта  не залага  на сухата статистика, а на забавлението, изненадата и удоволствието.  В стартовата фаза  се  предвижда  пътуващо шоу,  което да привлече вниманието на обществеността към важността на темата и да представи настоящата кампания. За Троян тя е от 12 до 14 ноември 2012г.

             Донка Михайлова поздрави децата, техните родители и възпитатели от детската градина, както и екипът, който осъществява проекта в нашия град. Тя изрази  своята убеденост,  че  възрастните носят голямата отговорност за здравето на децата, затова темата на проекта е много сериозна и важна и пожела успех на  това добро начинание.

Предвиждат се ежемесечни кулинарни демонстрации във всяка от подкрепящите организации и раздаване на плодове и зеленчуци на присъстващите. За срока на целия проект ще бъдат раздадени 7 000 кг. пресни плодове и зеленчуци. Част от кампанията е и конкурсът за най-добра рецепта, който ще се проведе  по организации.

 

 

Маргарита Генкова

«Връзки с обществеността»

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.