Винпром се сдоби с около 300 майстор дегустатори, планира „Ракия ленд”

Вторият по ред Ден на отворените бутилки във „Винпром – Троян”АД, част от Фестивала на сливата,  спечели нови почитатели на предприятието и на неговите производи, сред които блести запазената марка на троянската сливова ракия. Гостите – както от града, така и от страната, бяха запознати на място с целия производствен цикъл – от приемането на плодовете до крайния продукт. През двата дни на всеки кръгъл час групи посетители започваха обиколката на предприятието. В момента то е в процес на модернизация, очакванията са до година напълно да се обнови. Най-интересно за всички се оказа посещението на „пещерата на Али Баба” – така миналата година гости от първия Ден на отворените бутилки нарекли залата, където троянската гордост отлежава в бъчви. Броят им е около 1200, вместимостта – между 300 и 500 л. За посетителите бе подготвена изненада  – възможност да дегустират от 4-те вида сливови ракии на троянския винпром – обикновена, отлежала 3-годишна, седемгодишна и 25-годишна ракия. Отпивайки последователно от най-младата до най-старата, всеки можеше да се увери, че ароматът на плода е най-силен при произведената същата година. Чашите бяха поставени върху специално изработена карта на дегустатора, така че всички да научат повече за благата течност и да могат да я разпознават – и като бутилка, и като вкус. Новопридобитото умение бе подкрепено от печат, удостоверяващ, че притежателят е  майстор дегустатор на създаденото през 1948-а г. предприятие. По груби сметки  оттам минаха около 300 посетители, така че става дума за 300 горди носители на сертификата. Любезната представителка на фирмата Маргарита Руменова разшири информацията за „Винпром – Троян”, съобщавайки, че имат проекти за създаване на сливови насаждения. Едни от тях ще са на територията на фирмата и ще бъдат  от различни сортове.  Освен това изкупуват стари сливови насаждения в района на Дебнево, които ще  изкоренят и ще направят свои градини. С Община Троян се водят разговори за общински земи, които да бъдат наети за по-дълъг период от време отново с цел трайни насаждения. Фирмата има готовност да подпомага и онези стопани, които решат да се занимават с подобно производство. Целта е ясна – да осигурят суровина и да не се налагат транспортните разходи, каквито имат сега, тъй като сливи се докарват и от чужбина.

Друг проект е „Ракия ленд” – в него на територията на предприятието ще има мини музей и възможност за дегустация при целогодишни посещения. В чешкото дружество майка работи такъв проект и годишно се посещава от 300 000 души, информира Маргарита Руменова. Проектът на „Ракия ленд” е готов, изработен е от чешки архитекти /за да има едностилие в групата/ и предстои изискваната по закон заверка от български архитекти.

2 thoughts on “Винпром се сдоби с около 300 майстор дегустатори, планира „Ракия ленд””

  1. Чешката фирма има ли намерение да изплаща дивиденти на дребните си акционери? Нещо, което не е правено повече от 10 години?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.