За първи път в Троян – незрящи певци

Уникален концерт очаква троянската публика в петък, 22 юни, в читалище „Наука”, при свободен вход.  Три състава от незрящи изпълнители гостуват в планинския град благодарение на фондация „Устойчиво развитие” в партньорство с фондация „Хор на слепите „Академик Петко Стайнов”. В концерта са включени  Смесеният професионален хор на слепите „Академик Петко Стайнов”, Вокална група „Феникс” и Вокално-инструменталният състав „Весели момчета”. Концертът е по проект „Да открием нови приятели с песента” на фондация „Устойчиво развитие” и е финансиран от Агенцията за хората с увреждания при Министерството на труда и социалната политика. Смесеният професионален хор на слепите е създаден още през 1935 г., а от 1948 е професионален. Има разнообразен репертоар – произведения от български и чужди автори – предкласика, класика, романтизъм, съвременна музика, църковно-славянски песнопения, авторски обработки на български фолклорни песни, вокално-симфонични творби, негов диригент е Петър Матев. Младежката вокална група „Феникс” при Регионална съюзна организация на слепите – София е с художествен ръководител композитора Георги Холянов, който е автор на песните на групата и е писал за много български естрадни певци – Йорданка Христова, Росица Кирилова, Маргарита Хранова и др. Това са порасналите деца от група „Teens”, възпитаници на Училището за деца с нарушено зрение в София, с която са носители са на отличия от фестивали и конкурси у нас и в чужбина и имат записани пет албума с чудесни песни.

Вокално-инструментален състав „Весели момчета” е създаден през 2000 г. от трима хористи от хор „Академик Петко Стайнов”. Изпълнява българска естрадна и популярна музика, аранжирана от самите тях, както и собствени авторски композиции, стари градски песни и фолклор. Участва в много концерти и фестивали: „Цвете за Гошо” – 2002 и 2003 г. (в памет на големия български рокмузикант Георги Минчев); печели Голямата награда на фестивала „Под липите златен прах се рони”, Стара Загора, през 2004 и 2005 г. и Голямата награда на фестивала „Море и спомени”, Варна, 2006 г. През 2002 г. е заснет документален филм за групата, излъчен по Би Ти Ви. През 2008-2009 г. съставът участва в международен проект заедно с изпълнители от Турция и Италия, а в края на април 2012 г. гостува на публиката в гр. Кавала, Гърция.

8 thoughts on “За първи път в Троян – незрящи певци”

 1. Наистина уникален беше концерта. Магията, която излъчват тези хора съчетана с невероятният им талант да пея ме накара да се почувствам жива. Жива да продължа да живея. Оставам без коментар факта, че залата беше почти празна. Това показва само троянският манталитет, на иначе апелиращата си интелигентност и самочувствие на троянците.

 2. Троян е тръгнал по един път път към едно райско място предназначено само за пенсионери и инвалиди. За каква апелираща интелигентност говорите? Кой мислещ и можещ млад човек остава в Тр0ян? Останаха мрънкащи некадърници, пенсионери и… като гледам останали са и инвалиди ценители на изкуството и културата.

 3. Може да съм пиян, но не съм от Троян каза:

  Духовната инвалидност е по-страшна от физическата. Това личи не само от празните зали, а и от мненията на вечно пишещите във форумите. Късогледството им е толкова силно, че не виждат по-далече от собствения си нос, забоден в монитора.

 4. Знаете ли Жвкгъиау. Иска ми се да ви кажа много неща, но вие нямате уши и очи да чуете и видите. Щастлива съм, че виждам и чувам! Бих се радвала да споделите, вие какво сте постигнали и какво правите в цитирам „едно райско място предназначено само за пенсионери и инвалиди“.

 5. Тук споровете са малко старнни, не че не са важни, но същината на проблема е другаде.
  Тук тематиката е малко старнна, което води до скука.
  Много беззъб стана този сайт, Троян няма ли си проблеми, Троян не иска ли да стане богат и проспериращ???
  За да са добре инвалидите, изкуството и културата в една държава, община, град или село… жителите трябва да са богати!
  Да са задоволили примитивните си потребности, като ядене, ток, вода, топло, дрехи – за да могат на спокойствие да заделят време за духовното си развитие.
  За да могат без притеснение да си купят билети за тетър.
  За да могат, да имат желание за постоянно действащ кино салон па макар и с 2 филма на седмица.
  За да могат да са милостиви към по- бедните.
  А за да стане това да се оправи градЪт не трябва ли да се пише нещо по злободневно?
  Не трябва ли да се пише за проблемите?
  Проблеми много:
  * в 50% от магазините не се издават фактури, което води до не плащане на данъци, което води до намаляване на доходите за държавата, което води до липса на пари за култура и помощи за инвалиди! То магазините е видимото… Ами фирмите??? хахаха
  * Тоян-Кърнаре – дупка до дупка – това е връзка с южна България лошият път, води до липса на превози, заобикаляне и повишаване на разходите за местните фирми. Води до намаляванена количеството бензин зареждано в троянските бензиностанции, което води до липса на пари. е от друга старан сервизите черпят… хахаха
  *
  *
  *
  *
  Празни звездички за да добавите и вие проблеми.
  И защо този сайт стана беззъб???

 6. Здравей те! Напълно ви подкрепям alexn. Искрено съжалявам ако моите коментари са ви прозвучали като скучни спорове. Просто исках да споделя мнението си по статията и концерта.

 7. Не са скучни спорове. Но това е върха на айзберга. Корените на проблема с празните зали и бездушието на хората са доста по дълбоко. От излъгани хора, и хора без мнение или мнение изказвано само на маса, какво да се очаква?

 8. Така е! Лично аз никога до сега не съм писала коментари. За първи път пиша, но не съжалявам. Друг е въпроса дали ще продължа. Какво ми направи впечатление, че повечето коментари направени тук са от хора които са скрили самоличността си. Защо ли?!? Е за разлика от тях това е истинското ми име защото нямам от какво да се притеснявам, срамувам или страхувам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.