Зелена улица за речното корито в Троян

Зелена улица за речното корито в ТроянВ Министерството на регионалното развитие и благоустройството през седмицата бе подписан договор с Община Троян за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проекта „Корекция на река Бели Осъм в централната градска част на град Троян за предотвратяване на ерозията на речния бряг и овладяване на риска от наводнения.“
Проектът е по ОП „Регионално развитие 2007-2013“ и е на стойност 1 млн.лв., като 95% от сумата са европейски средства по програмата. Съфинансирането от общинския бюджет е 5% / 50 144 лв./
Проектът е за 18 месеца, така че с тишината в градския център за доста дълго ще бъде приключено. Предстои да се почистят речният бряг и коритото, като се изсекат храсти и дървета там, да се разрушат компрометираните стени и да се разширява речното корито.
Ще се копаят и превозват земни маси, ще се направят временни диги и изкопи в средни скални почви, ще се разбива неармиран бетон, ще се транспортират бетонови отпадъци и т.н. Друга важна част на проекта е изграждането на нови стени, направа и монтаж на парапети.
Всички  строително-монтажни дейности имат цел да осигурят ефективна защита от наводнения, защита на речния бряг от ерозия и да ограничат риска от вреди и щети за населението и околната среда.

One thought on “Зелена улица за речното корито в Троян”

  1. Всичко това е много хубаво, ама ще изгоните всички риби в централната част на реката чак в Ловеч. Язък за новооткрития риболовен сезон!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.