Денят на отворените бутилки във „Винпром – Троян“

Около 500 човека – троянци и гости на града, млади и по-зрели, невръстни деца, дори бременни жени, любители на силните питиета и пълни лаици по отношение на ракиите се включиха в първия по рода си в Троян, а най-вероятно и в страната, Ден на отворените бутилки. Той бе два дни – в събота и неделя, и даде възможност на любопитните да се запознаят на място с производството в една от емблематичните за този край фирми – „Винпром-Троян“АД. Посетителите видяха на място как се произвеждат плодовите питиета, като проследиха етапите на това производство. Най-голям интерес предизвика подготвеният от фирмата конкурс за дегустация на сляпо. Трябваше да се отгатнат 5 вида ракия – от сливи, круши, кайсии, дюли, касис. Колкото и изненадващо да е, имаше доста познали, включително представителки на нежния пол.Те отнесоха награди, но и за останалите гости имаше подаръчета – сувенирни ракии за спомен и наслада.
 До предприятието бе организиран специален транспорт, а в ролята на любезен и много вещ гид влезе младата служителка Маргарита Руменова. В двора на фирмата бяха поставени три пана, обединени от темата за бутилката. В една бутилка може да има писмо, каза Маргарита – и пред гостите се отвори първото пано, с информация за производството на ракия, за неговата история, както и за историята на предприятието, което съществува от 1948 г. Суровината, инструментите, ферментацията на плодовете, изваряването и отлежаването – всичко това можеше да се види как е било и някога чрез рисунки, взети от книгата на Петър Хаджиев за сливовата култура в Троянско. Ръководителите на Винпрома до днес бяха представени също, като настоящият управител – Иванка Станчева, е не само единствената дама сред тях, но и най-дългогодишен управленец тук – поела е троянския винпром през 1989 г. На ден тук може да приемат около 150 000 кг плодове, годишно изкупуват 3-4 млн.кг сливи и 0,5 млн.кг ябълки.
Тъй като в една бутилка може да има и „добър дух“ – във второто табло бе представена сливата като култура /тя е добрият дух в производството на ракия/. А от третото пано можеше да се научи и за произхода на самата дума „ракия“, и за това производство в съседните балкански страни, в Чехия, Унгария и Словакия. После гостите бяха разведени из предприятието – от приемането на плодовете през тяхната обработка, ферментация, отлежаване, дестилация, филтрация, бутилиране.  В троянския винпром ферментацията е естествен процес на преобразуване на захарите от плодовете, няма никакви странични добавки, подчерта Маргарита. Гостите се впечатлиха от огромните дъбови бъчви – с вместимост около и над 7000 л.
 В Троян се правят 5 вида плодови ракии: сливова, ябълкова, кайсиева, черешова и крушова. Дестилатите са 100% плодови. От 2007 г. предприятието е чешка собственост – на най-големия производител на плодови дестилати в света, с бази не само в Чехия и България, но и в Румъния и Чили. Гостите с изненада научиха, че именно от Чили идват тук след първична преработка круши за крушовата ракия.
Безспорно най-много емоции донесе посещението в склада с отлежаващите ракии, с над 1200 бъчви между 250 и 650 л/. Всеки от посетителите отнесе скъп спомен от този ден, в който фирмата бе направила наистина европейска организация на събитието.

19 thoughts on “Денят на отворените бутилки във „Винпром – Троян“”

 1. Останах „възхитена“ от „милия“ празник–ден, който сте организирали! „Браво“ на бременните жени, на майките на малките деца, които са ги завели на този празник, на „отличничките–дегустаторки. „Браво“, на продавачите на предприятието, на вносителите на круши/ние си нямаме/, ама си имаме пияни мъже и жени, които вероятно не са ефективни на работното си място. Време е да напишете на всяка бутилка, че употребата на алкохол е опасна за психическото здраве на човека. Време е държавата да задължи, на всяка продадена бутилка алкохол, и всяка кутия цигари, производителите да внасят определена сума във здравната каса, за да се лекуват повредените от алкохола и цигарите. Пишете на бутилките предупреждение за вредата от алкохола, за да не му дойде на ум на някой алкохолик да Ви „друсне“ някое дело за тежки телесни и психически повреди. Производителите на цигари са си „вързали гащите“, вържете ги и Вие, защото с тия „рекламни“ празници!??? на отворени бутилки, и варене на ракия на площада !??? може да пострадате, а е и в противоречие с нормалното мислене! Ракията не е бира. С рекламатана твърд алкохол мисля, че трябва да се внимава! С уважение: Една жена и майка.

 2. Наистина, да се прави реклама на твърд алкохол, и то , по този циничен начин, е просто за съд.Ама като няма кой да го види. Тези, които трябва/организаторите/, гледат печалбата, не мислят за здравето на хората. Кога най–после ще започнем дамислим с мозъците си, а не с петите ? Тогава, когато започнем да „събираме“ децата си в“ насипно“ състояние от барове и кръчми!!!/то не че не се случва и сега, а после???/.

 3. Мамче, ами то да вземат ЧЕЗ и те да предупреждават, във фактурите си, примерно, че токът убива – току виж някой ги осъдил, защото детето му бръкнало в контакта.

 4. Когато разберете, че се пристрастявате към ракията, по–добре бръкнете в контакта. Електричеството ще Ви убие за миг, а от алкохолизъм ще умирате всеки ден до края на живота си. Сигурно, не знаете по каква причина се появи предупреждението върху всяка кутия цигари? Осведомете се! Просто е глупаво разсъждението Ви г–н Друг Анонимен, и сравнението също.За предпазване на децата от контактите има приспособление. За предпазването от употреба на алкохол, от малолетни, в България има и закон, но той може би е само на книга, както много други неща. Също така , за такава реклама, в една нормална държава, предприятието и организаторите ще платят“ солена“ глоба, но ние както се вижда от действията, не сме толкова нормални. Да рекламираш ракия–много видове, и то от вносни круши!???? И това ако не е успех. Даже вижте, продали сме и предприятието на Чехия??? Браво на нас! Да рекламираш ракия на депресиран народ, това е като зарибяването с наркотици. Депресирания човек е най–лесната жертва, пък виж после оборот!??? Мили г–н Друг анонимен, докато човек не се изгори, не може да усети болката, дано никога не я усетите! Извинете, ако съм ви обезспокоила! Обръщението Ви „Мамче“ ми прозвуча малко подигравателно, имайки в предвид и коментара Ви. И Вие имате майка сигурно, а майката е нещо много свято,и трябва да се уважава! Така мисля аз, а Вие–според възпитанието!

 5. Анонимна – успокой се! Цигарите са единственото средство да се успкоят нервите и понеже не е под данъците на държавите или фарммацевтичнната мафия, са забранени. Алкохола също защото не изолзва генерични химически химикали, които СЪЩО пристрастяват човек, но организма изхвърля за 48 часа (амхмурлука).

  ЗНАМ – не трябва са пием и пушим, ама искаш ли да сме химически зомбита?

 6. Мила ми анонимке!
  Токът убива по някога доста по-мъчително от алкохола. А защо не сте против рекламите на автомобили – та те са перфектно оръжие, а и жертвите по пътищата никак не са малко. И много други примери има. Просто всичко е до начина на употреба. Както казва един познат: алкохолът е само за интелигентни хора. Наздраве! 😉

 7. Мила Христина, нищо не разбрах от коментара Ви. Всичко написано е доста объркано и неразбираемо. Знаете ли защо на всяка кутия цигари стои предупреждение? По същата причина, предложих, след като правят нагледна реклама на ракията, да предупреждават и за опасността от употребата на алкохол. Всеки е свободен, и има право да се самоубива по какъвто начин иска. Прочетете внимателно коментара ми и помислете! Когато човек посяга към цигарите и алкохола, за да се успокои от събраното напрежение, е избрал най–неподходящия начин! Махмурлука, както казвате минава за 48 часа, но когато пиете всеки ден, започва да не изчезва, и човека е непрекъснато под неговото влияние/ на алкохола/. Явно само Коеф ме разбра.Добре е ! От трима , един! Желая успехи и щастие! Щастливите хора не се нуждаят нито от цигари, нито от алкохол! Употребатана алкохол /прекалената разбира се/, наркотици, и хазарта, са признак на психични проблеми! Извинете!

 8. Мъжете живеят средно с 8 години по-малко от жените. Да вземем да направим подписка, да сложат на гражданското табела…….. 🙂

 9. Може да не е от гражданското, а да е от троянската сливовица. От нея пък идва проблема с „моженето“, от проблема с „моженето“, идват комплексите, а от там и всички останали проблеми, та до края! Да сте живи и здрави, и можещи, и пиещи, до 100–те!

 10. Ти що бъркаш моженето с пиенето.. , че и комплексите. Който може си пие! 🙂

 11. Мъжете живеят средно с 8 години по-малко от жените навсякъде по света, не в Троян, не в България. А иначе вярно, прекаленото пиене не е хубаво нещо. И колкото и странно да звучи, по-сериозни проблеми с пиенето има нежния пол.

 12. който може си пие, но след това не може, а след това идват комплексите, и всички са му виновни! Правилно си е!

 13. Анонимке, ако у вас има проблеми, кажи му да пие 2-3 мастики 😀 😀 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.