Голям магазин в Елванген отваря вратите си за храни,произведени в Троян

Голям магазин в Елвангенотваря вратите си за храни,произведени в Троян● Присъствието в системата на „Едека- Шнел“ е отлична препоръка за контакти и с други филиали на най-големия в Германия Съюз за търговия на дребно

По покана на партньорския град Елванген, Германия, Община Троян участва от 10 до 14 януари със свой щанд в провеждащия се там ежегоден зимен базар. Представители на нашата община бяха управителят на Националното изложение Иван Чакъров и Цветелина Калчева – гл. експерт „Търговия и туризъм“ в общинската администрация. Със свои щандове са участвали и побратимените с Елванген общини Лангър (Франция) и Абиатеграсо (Италия).

Троянският щанд всеки ден е предлагал дегустации на местни продукти, информация за региона, за бизнеса, хотелиерството и туризма, рекламни материали за общината. Той е посетен и от кмета на Елванген Карл Хилзенбек.

За тези четири дни нашите представители са провели работни срещи с експерти от Община Елванген, както и с представители на бизнеса и са очертали конкретни стъпки за сътрудничество между двете общини в икономически аспект.

Един от големите местни магазини „Едека-Шнел“, който е филиал на най-големия в Германия Съюз за търговия на дребно, е проявил интерес към троянските продукти. Ще бъде обособен кът в магазина, където ще се предлагат хранителни продукти, произведени в партньорските на Елванген общини. Община Троян ще предостави на всички заинтересовани троянски производители контакти, за да договорят конкретни параметри за съвместна работа с „Едека-Шнел“. Това е една чудесна перспектива за нашите производители, тъй като веднъж влязъл в системата на „Едека“, всеки производител смело може да се предложи и на други филиали със стартова референция от Елванген.

Адвокатската кантора, която подпомага икономическите отношения на община Елванген, вече има осъществени сътрудничества между немски и български фирми и е изразила готовност да посредничи и на фирми от нашия район. По този повод администрацията се обръща към производителите от региона да предоставят информация за производствата си, която ще бъде включена в презентацията.

Проведени са разговори с експерти по туризма в немската община за сътрудничество по линия на туризма и това е едно добро начало.

Един от основните моменти в договора за приятелство между двете общини е задълбочаване на контактите, особено между младите хора. Очаква се младежка делегация да посети Троян още през есента. Обсъдена е възможността наши младежи, които биха желали да усвоят професия в професионалната гимназия в Елванген, да преминат двугодишен курс на обучение, съчетано с практика. Очакваме подробна информация за условията за обучение и заплащане, както и за разходите при пребиваването там.

С Иван Чакъров е обсъдена възможност за участие на творци от Елванген в предстоящата през май международна изложба на занаятите и приложните изкуства.

Стремежът на Община Троян е да се използват пълноценно възможностите, които дава партньорството с Елванген. Първите стъпки са налице. Общинското ръководство разчита на активността на троянския бизнес, защото е важна част от едно успешно икономическо сътрудничество.

Маргарита ГЕНКОВА

Източник: Троянски глас

1 thought on “Голям магазин в Елванген отваря вратите си за храни,произведени в Троян

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Голям магазин в Елвангенотваря вратите си за храни,произведени в Троян

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.