Общественото обсъждане на бюджета като сбирка на елитарен клуб

Общественото обсъждане на бюджета като сбирка на елитарен клуб● Скромен интерес проявиха т.нар. „обикновени“ граждани към публичната дискусия за разпределението на общите ни пари

Форумът, който се проведе на 5 февруари по повод разпределението на Бюджет 2015 по функции, дейности и параграфи, трудно може да се впише в нечия представа за обществено обсъждане на важен програмен документ. Тъй като на поканата на кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет Ангел Балев се отзоваха само няколко граждани и аудиторията бе формирана предимно от общински съветници, служители в местната администрация и директори на училища и детски градини, един от участниците в срещата я оприличи на дискусия между съставителите на бюджета и второстепенните разпоредители с него.

Въпреки камерното гражданско присъствие дискусията протече по предварително обявения ред като започна с отчет на бюджета за миналата година, продължи с презентация на проектобюджета за 2015 г. (и двете представени от кмета) и завърши с няколко мнения, въпроси и предложения, които дойдоха от залата.

В отчета си Донка Михайлова акцентира върху няколко числа – 21 млн. лв., на които възлизат приходите; 17 878 000 лв., съставляващи разходите и остатък от 3 129 000 лева. А сред добрите новини, свързани с 2014 г., две са особено значими – че Община Троян приключва поредната година без просрочени задължения (мечтата на около150 български общини); и че балансът й отново е бил заверен без забележки (с което могат да се похвалят само още 5-6 общини в страната).

Според Донка Михайлова най-характерното за Бюджет 2015 е сериозният темп на нарастване на планираните приходи. При държавните средства увеличението е със 766 000 лв., а местните са с близо 500 000 лв. повече от миналата година. От гледна точка на разходите – с най-голям дял отново е образованието. Разходите за него са с ръст от 4%, чувствително са увеличени средствата за здравеопазване – с 11%, с ръст от 7% са средствата за инфраструктура.

В края на обзора си Михайлова отбеляза, че съставителите на бюджета са се постарали той да е насочен към хората и да удовлетворява техните най-значими потребности.

В последвалата дискусия се включиха: Мариян Данчев, който изрази загриженост за духовните проблеми в общността; Христо Йовчевски, фокусирал се върху инфраструктурните проблеми на бизнеса; Дилян Енкин с идея за разработване на програма за организацията на движението; Ангелина Иванова, предложила да се провери доколко качеството на образованието в отделните училища оправдава преразпределението на бюджета между големите и малките учебни заведения; Даниел Сираков – за синхронизиране на бюджета с приетия преди дни Интегриран план за градско развитие; Иван Съйчевски, който постави въпроса за контрола върху качеството на строително-ремонтните дейности.

След изчерпване на изказванията в залата, отговор на въпросите и становище по поставените проблеми предложи и кметът Донка Михайлова.

Румяна МОКАНОВА

Източник:  Троянски глас

Публикувано в ИКОНОМИКА, ОБЩИНА с етикети , , . Постоянна връзка.

One Response to Общественото обсъждане на бюджета като сбирка на елитарен клуб

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Общественото обсъждане на бюджета като сбирка на елитарен клуб

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.