Ще представят в Щутгарт троянски фирми

Община Троян да подготви и изпрати информация за местни фирми, тяхното производство и координати за предстоящия „Икономически ден”, който ще се проведе през ноември в Щутгарт, е предложил на кмета Донка Михайлова управителят на Германо-българската индустриално-търговска камара Митко Василев. Василев е поел ангажимента да предостави данните на Индустриално-търговската камара в Щутгарт, като бъде акцентирано и върху факта, че Троян има партньорски отношения с немския град Елванген. Предложението е направено на среща, инициирана от троянския кмет, с ръководителя на Икономическия отдел на Посолството на Германия у нас Томас Пфане и Митко Василев. В срещата са участвали председателят на Общинския съвет Ангел Балев и председателят на Консултативния съвет по икономика в Община Троян, бизнесменът Христо Йовчевски. Донка Михайлова е подчертала сериозния интерес от контакти с Германия в 2 посоки – подкрепа на местни фирми за разширяване на пазарите и на инвестиционни намерения на троянска територия. Михайлова е информирала гостите за стимулиращата политика на общинското ръководство към бизнеса – Троян е сред малкото общини, които не събират такси за промяна на предназначението на земеделска земя за производствени нужди при създаването на нови производства, създала е „Гише на бизнеса” в Административния център, за да помага на бизнесмените, решили да инвестират тук, от подаването на заявлението за дадена услуга до нейното изпълнение. “Посоките, в които ние като община търсим развитие, освен традиционните тук производства, са в сферата на планинското животновъдство, туризма, занаятите и ни се иска да надхвърлим рамките на страната “, е заявила Донка Михайлова.
Томас Пфане подчертал, че Германия е най-големият клиент на България, а в България има добър пазар за германските автомобили. Според него може да бъде чудесно място, където да се произвеждат възли, детайли за автомобилната промишленост. Към това спадат и IT- продукти, за които са нужни много добри специалисти.
Пфане засегнал въпроса за връзката между науката и практиката, решен добре в родината му. Там е създадена дуална професионална система на образование, при която едновременно се ходи на училище и се работи в реална среда професията, която учениците изучават. Този модел допринася за рязко падане на младежката безработица , най-ниска в Германия от ЕС. Целта е кадрите, които излизат от образователната система, веднага да се ползват в практиката, това, което се предлага от образованието, да отговаря на това, което се търси на пазара.
Донка Михайлова е споделила идеята заедно с Консултативния съвет по икономика в Троян да бъде приета програма за професионално обучение на територията на общината, в рамките на съществуващия закон. Целта е да бъде намерен реален механизъм за стажуване на ученици от средния курс в троянски фирми. Според Михайлова е нужно обединяване на усилията на държавни институции, училища и фирми, да се промени механизмът на обучение и завършващите ученици да придобиват не само теоретични знания, но и практически умения и по този начин по-лесно да намират работа след дипломирането си.

1 thought on “Ще представят в Щутгарт троянски фирми

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Ще представят в Щутгарт троянски фирми

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.