Троянският край е най-живият занаятчийски център в страната

Троянският край е най-живият занаятчийски център в странатаТроянският край е най-живият занаятчийски център в страната. Това е показало изследване по проекта на няколко институции „Отключване на културния потенциал на народните художествени занаяти”, заяви в Музея на занаятите в Троян Димитър Василев, изследовател на занаятите от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.

Той участва в неформална среща със занаятчии и музейни специалисти по случай днешния празник, посветен на Свети Спиридон – покровител на занаятите.

По думите на Василев в Троянския и Ловешкия край има най-много майстори занаятчии. „Тук продължава да се пренася многовековната традиция на занаятчийски център. Хората не спират да работят и да се опитват да направят нещо различно и уникално”, каза още специалистът. Според него в региона занаятчиите са поне 350-400, а водещи занаяти са керамиката и обработката на дърво. Сред основните проблеми на хората, занимаващи се със занаят, са многото прекупвачи, нелоялната конкуренция и липсата на контрол на качеството.

Днешният празник в Троян започна с празнично шествие от Музея на занаятите до храма „Света Параскева”, където бе отслужен водосвет. След това в музея гостите имаха възможност да видят демонстрации на иконопис и дърворезба от деца, да се запознаят с интернет платформата „Добавена реалност”. Присъстваха на презентация за занаятите и откриване на изложба с творби на майстори занаятчии.

Възпроизведена бе и стара традиция – връчване на „тестир” – майсторско свидетелство на новоприети майстори. Те бяха връчени от майстора по керамика Николай Йовков. Той пожела на новите майстори да обичат занаята си, да го усъвършенстват, да го предават на всеки, който могат, за да се развива, да не се страхуват от конкуренция.

Своето приветствие отправи кметът на община Троян Донка Михайлова, която също се ангажира през следващия програмен период да се заложи проект за обновяване на Диковата къща, където троянските занаятчии ще могат да излагат произведенията си.

На празника присъства и Магдалена Ангелова, председател на Националната задруга на майсторите на народни художествени занаяти.

Източник: БТА

1 thought on “Троянският край е най-живият занаятчийски център в страната

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Троянският край е най-живият занаятчийски център в страната

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.