Троянско участие на занаятчийски панаир в Милано

Троянско участие на занаятчийски панаир в МиланоСред 16-те български фирми, които от тази събота – 3 декември, до 11-и декември  представят свои изделия на Международния занаятчийски панаир L’Аrtigiano in Fiera в Милано, има двама троянски производители. Това са фирмата „Дариус“ ЕООД – Троян /производство на дървени кутии за игри и опаковки/ и Стефан Петков Маринов –  керамични изделия. Българските участници в L’Artigiano in Fiera имат колективен щанд в палата 7 на изложбения център Fiera Milano на обща площ от 150 кв.м. Те показват декоративни свещи, бижута, чипровски килими, кожени облекла, чанти, аксесоари, дървени изделия, керамика. Фирмите изложители са от цялата страна, троянските представят и област Ловеч. Участието е организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, финансирането е по проекта „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия“, по който ИАНМСП е институционален бенефициент. Агенцията поема разходите за наем на изложбена площ, изграждане на щанда, необходимо оборудване и обзавеждане, отпечатване на каталог на българските участници, регистрационни или медийни такси на съизложителите, съпътстващи мероприятия.
Участниците са подбрани по строги критерии, каза специално за ТН  старшият експерт Връзки с обществеността в ИАНМСП д-р Лана Мумджиева. Отчитането на резултатите от организираните по проекта промоционални мероприятия е строго обвързано с индикаторите за измерване изпълнението на проекта, което налага предварителна детайлна обосновка на селектираните за участие български предприятия.

AF /L’Artigiano in Fiera/ е едно от най-известните международни изложения в областта на занаятите, провеждано от 1996 г. Идеята на организаторите е да обърнат специално внимание на ръчно изработените изделия и тяхното качество. Мероприятието дава отлична възможност за насърчаване и укрепване на вече съществуващия бизнес в тази сфера, а за посетителите това е шанс да се срещнат със занаятчиите в процеса на тяхната работа. Изложението акцентира върху ролята на изкуството и красотата на ръчната изработка, предизвиква дискусии за съперничеството между опита и иновациите, творческата сила и народната традиция.
С всяка изминала година все по-голямо внимание се отделя на новото направление EcoAbitare – нови решения за екологично чист дом.
В миналогодишното издание на изложението са се представили 2900 участници от 109 страни, а броят на посетителите надхвърлил 3 000 000 души.
Проектът на ИАНМСП ИМА цел ефективно да се използват предимствата на Европейския пазар от българските малки и средни предприятия, да се разшири присъствието им на други пазари като предпоставка за тяхното устойчиво развитие и успешно интегриране в европейската и световната икономика.
Сред дейностите, заложени по проекта, са разработване на национален експортен интернет портал и поддържане на данни на български предприятия с експортен потенциал. Създаване на унифицирана информационна система и база данни, предоставяща свободен достъп и възможности за търсене на партньори, информация и услуги, разработване на секторни експортни стратегии, анализи и политики; въвеждащи обучения, информационни и специализирани семинари, насочени към развитие на външнотърговски умения и представяне на външни пазари на българските предприятия,  информационно-консултантски услуги за подпомагане на експертния потенциал на ИАНМСП, организиране на промоционални прояви в страната и в чужбина /търговски мисии, двустранни бизнес форуми, посещения на изложения, бизнес делегации и други промоционални прояви/, подкрепа на колективно участие на български предприятия в международни изложения.
Съгласно действащата програма за тригодишния проектен период /проектът обхваща периода април 2010 Ц април 2013 г./ се предвижда организиране и провеждане на 125 обучения, 60 търговски мисии в чужбина, както и 115 участия на международни панаири и изложения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.