Банда крие дрога в тайници с дистанционни ключалки

Банда крие дрога в тайнициНаша банда изобретила уникални тайници, незабележими с просто око. Те имали електронни ключалки, свързани към акумулаторите на камионите и колите, които се задействали с дистанционно устройство. Това разказаха вчера зам. главният прокурор Борислав Сарафов и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Както писа „Труд”, антимафиоти разкриха наркобанда, пренасяла кокаин, хероин и амфетамин от Турция към Холандия и по обратния маршрут. За полицейския удар първи съобщи премиерът Бойко Борисов в петък в Брюксел. Разследващите обаче отказаха подробности, тъй като акцията е продължила и в следващите дни и у нас, и в чужбина.

Организираната престъпна група била маскирана като фирма за транспортни и спедиторски услуги, разказаха разследващите. Агенти на ГДБОП влезли в дирите й през септември м.г. и оттогава започнало следене и подслушване. На 17 март спецченгета нахлули във фирмена база край Етрополе, в която току-що бил пристигнал служебен камион ДАФ от Германия. В него били открити самоделни кухини, натъпкани с 25 пакета кокаин с общо тегло 27,8 кг. „Хралупите” били стоманени, облицовани от всички страни с вата и затворени херметически.

„В първия момент ние не открихме тайниците, макар и вече да знаехме, че ги има. Видяхме ги чак когато закарахме тира на рентген”, разказа комисар Спиридонов. А прокурор Сарафов изчете протокола, съставен при отварянето на тайника, и добави: „Исках да подчертая, че тайникът е уникален и се е наложило да бъде разрязан, както консервена кутия се реже с отварачка. Всички специалисти по наркотрафика са категорични, че досега в практиката не са срещали толкова професионално изработени и дистанционно заключващи се тайници”, поясни зам. главният прокурор.

По същото време, докато продължавала акцията край Етрополе, в германския град Туле пристигнал микробус на българската банда, пътуващ към Холандия. Возилото било задържано от немската полиция, но тамошните ченгета също в първия момент не открили нищо. Наложило се от ГДБОП да им обяснят принципа, по който са изградени тайниците. Чак тогава германските криминалисти намерили 16 кг хероин.

Освен заловените камион и микробус бандата имала още два минивана „Опел” и „Рено”, снабдени с тайници с дистанционни ключалки.

Разследващите обясниха, че печалбите за групата са били двойни. Хероинът бил внасян от Турция в България през зелената граница в 90-литрови раници. „Мулета” пристигали в Бургас, където пакетите с дрога били скривани в тайниците на возилата. Пратките потегляли към Западна Европа, а по обратния път към Турция се връщали кокаин или амфетамин.

Като бос на бандата е обвинен Пламен Попчев от Троян. При обиск в дома му бил намерен картечен пистолет „Узи” със заглушител и 140 патрона. Тарторът и двама от аверите му – Васил Цветков и Димитър Юлев са в ареста. Мерките им „задържане под стража” са били наложени в неделя от спецсъда. Четвъртата обвиняема – Аня Маринова, е била освободена без никаква мярка за неотклонение заради липса на доказателства, че е участвала в престъпната група.

Главният прокурор Сотир Цацаров: Награда, но само за отдел „Наркотици”

„За изключително високия професионализъм, който колегите са проявили при разкриването на това престъпление, награждавам отдел „Наркотици” на ГДБОП и служба БОП във Варна с отличие „Почетен знак на Прокуратурата на Република България”. Това обяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той бе дошъл в МВР лично да връчи плакетите. Единият бе получен от шефа на наркоченгетата Цветан Панков, но варненската служба нямаше представител и знакът бе връчен на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов, тъй като антимафиотите били на акция.

„Наградите не са за цялата ГДБОП, а за работещите по наркотиците. Не отстъпвам от критиките си, нито от свои предишни твърдения за ГДБОП по отношение на корупцията”, каза Цацаров. Преди 20 дни той обяви, че в елитна служба на МВР няма нито една разработка за корупция по високите етажи на властта.

Малко преди вчерашното изказване на главния прокурор министър Румяна Бъчварова пък каза на репортерите: „Наблюдавайте как работи ГДБОП и ще видите как работи МВР“.

Източник: в-к Труд

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.