По искане на Районна прокуратура – Троян, съдът задържа мъж, шофирал след употреба на алкохол, без книжка и причинил катастрофа

По искане на Районна прокуратура – Троян, съдът задържа мъж, шофирал след употреба на алкохол, без книжка и причинил катастрофаПо искане на  Районна прокуратура – Троян съдът взе мярка задържане под стража на 20–годишен мъж, управлявал автомобил без книжка, след употреба на алкохол и причинил катастрофа – престъпление по чл. 343В, ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

Минко Н. е привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че на 20.03.3016г., около 15.45 часа, в гр.Троян, обл.Ловешка,  в нетрезво състояние, управлявал  лек автомобил „Фиат Стило”, без да притежава съответната правоспособност за това и след като е бил наказан по административен ред за управление на МПС, без съответното свидетелство. При управлението загубил контрол върху автомобила, вследствие на което причинил пътно – транспортно произшествие, като напуснал пътното платно и се ударил в крайпътен бряг. Уплашен от случилото се бързо избягал от  местопроизшествието. След установяването му от органите на полицията, проверката отчела алкохолна концентрация от 1.44 промила.

Обвиняемият  е  осъждан многократно  за различни  умишлени  престъпления от  общ характер в т.ч. и за престъпление по чл. 343 В, ал.2 от НК. Последното му наложено наказание лишаване от свобода  в размер на пет месеца е изтърпял на 08.03.2016г.

Деяние, за което е привлечен като обвиняем по настоящото бързо производство е умишлено и  наказуемо с  лишаване от свобода  от една до три години, както и  глоба от 500 до 1200 лева. От събраните в хода на разследване доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на престъплението. Многото  предходни осъждания, както и обстоятелството, че настоящото деяние е извършено в изключително кратък /двуседмичен/ интервал, след изтърпяване на последното му наказание лишаване от свобода, налагат извода за трайно изградени  престъпни навици. Съдът  прие доводите на прокуратура, че  съществува реална опасност  Минко Н. да извърши друго престъпление или да се укрие, поради което му  взе мярка за неотклонение задържане под стража.

Определението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

Източник: http://www.prb.bg/

Публикувано в КРИМИ. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.