Австралийци идват в Троян за сливова ракия

Австралийци идват в Троян за сливова ракияЧужденците, които традиционно идват у нас в морските курорти през юли и август, смениха дестинацията и това лято се насочиха към Троянския Балкан.

В момента в града има много туристи от Франция, Англия и Русия, а през септември очакваме група от Австралия. Това съобщиха за „Новинар” от туристическия информационен център в Троян. В града вече се готвят и за празника на Богородица на 15 август, който всяка година събира стотици туристи. В края на септември пък ще се проведе фестивал на сливата и ракията, на който се очакват и много чужденци.

Навярно и австралийците са фенове на сливовата спиртна напитка, тъй като са резервирали хотели в Троян именно през септември. В момента се работи по обновяването на Арката на свободата на Беклемето, изтъкнаха още от информационния център.

И докато хотелиерите по морето отчитат отлив на руснаци, се оказва, че туристите оттам не са се отказали от почивката в България. Много от тях просто са променили предпочитанията си. Освен в Троян много руснаци има и в Шумен. В града на Мадарския конник в момента има и германски, английски, полски и испански туристи. Сред най-посещаваните обекти са къщите музеи на Панчо Владигеров, Добри Войников, Панайот Волов. На голям интерес се радва и магазинът за сувенири пред музея „Панчо Владигеров”.

Оказва се, че испанците са големи фенове на ръчно изрисуваните грънци и масово си купуват от чиниите за вкъщи. Атракция за чужденците е и възможността да се снимат с възрожденски униформи за спомен. Сувенирите вървят между 1 лев и 15 лв. Търсени са и дървените фигурки, които са не само изключително ефектни, но и лесно преносими.

Сред атрактивните дестинации и за чужденци, и за българи това лято е и Мелник. От Съюза на туристическия бизнес искат да се създаде международен бранд „Мелник – столица на винения туризъм“.

„Ние имаме традиции, които са свързани с виното и бита на българина. Идеята е да се наложи като балкански регионален бранд, който да стане разпознаваем, да го налагаме напред във времето, така че да лансираме нов туристически център”, уточни председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, цитиран от БНР.

Той каза още, че около 2000 безработни младежи от Благоевградска област могат да бъдат назначени на работа в туристическия сектор и обучавани в различни професионални направления по схемата „Младежка заетост“ на оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“.

Готовност да се включат в програмата като бенефициенти са заявили местните сдружения на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Източник:  http://novinar.bg/

Публикувано в КУЛТУРА с етикети , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.