Две нови книги на троянеца доц. д-р Петър Голийски

Две нови книги на троянеца доц. д-р Петър Голийски* В двутомника си „Заселването на българите на Балканския полуостров, IV-VII век” ученият оборва славянската
теория за българите

ДВЕ НОВИ книги на нашия съгражданин – ученият арменист и преподавател в Софийския университет доц. д-р Петър Голийски – излязоха от печат преди броени дни (София, ИК „Тангра ТанНакРа”, поредица „Българска вечност”). Двутомникът е озаглавен „Заселването на българите на Балканския полуостров, IV-VII век” и по думите на автора е резултат на „повече от 10-годишна работа (вярно, с прекъсване) и след доста време, прекарано по рафтовете на издателството (за добро, впрочем)”.

ДОЦ. Д-Р ПЕТЪР ГОЛИЙСКИ е роден в Троян през 1976 г., завършил е езиковата гимназия в Ловеч и след това арменска филология в Софийския университет (2000 г.). От 2004 г. е редовен асистент, а от 1 октомври 2014 г. – доцент в специалност „Арменистика и кавказология”, на която в момента е ръководител. През 2005 г. защитава докторска дисертация. Носител е на международната награда „Гарбис Папазян” за приноси в изследването и популяризирането на арменската история, култура и език. Автор е на книгите „Зиези, от който са българите”, „Българите в Кавказ и Армения, II-X век” и „Армения и иранският свят, І-V век”.

В НОВОТО си издание доц. д-р Голийски спори и оборва убедително – на базата на документи, исторически паметници, данни от ономастиката (наука за значението, произхода и разпространението на имената) – добилата популярност по разни причини и нерядко лансирана не с научни аргументи, а по политическа целесъобразност славянска теория за българите. Накратко – теорията, че първите българи (Аспаруховите) са ни дали само името си, претопени са от славянската маса и нямат нищо общо с днешните българи. Доц. д-р Голийски е категоричен: „Твърдението, че от X век нататък българската народност е изцяло славянска в своите характеристики, тъй като древнобългарският етнически елемент е безостатъчно асимилиран от околното „славянско море”, става несъстоятелно, щом влезе в досег с реалните факти”.

ОТДЕЛНО ви представяме анотацията за „Заселването на българите на Балканския полуостров, IV-VII век“, която авторът направи специално за читателите на „Троян 21” (виж в следващия брой на Т21, печатното издание).

Източник: Троян 21

1 thought on “Две нови книги на троянеца доц. д-р Петър Голийски

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Две нови книги на троянеца доц. д-р Петър Голийски

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.