Европроект връща славата на художествените занаяти в Орешак

Европроект връща славата на художествените занаяти в ОрешакОбщина Троян ще вложи близо 1,5 млн. лева за превръщането на „Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата“ в Орешак в атрактивна туристическа дестинация
Кметът Минко Акимов и управителят на фирма „Кадет Консулт-Строй“ ЕООД Виден Виденов подписаха договор за обновяване на Изложението. Това стана публично пред медиите и граждани на общината на специално организирана пресконференция миналата седмица.
Ремонтните дейности на изложбения комплекс в  Орешак ще бъдат реализирани по проекта „Развитие на туристически атракции в община Троян“ по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., съфинансиран от Европейски съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. По него се предвижда съфинансиране от страна на Общината в размер 219 766 лв. 
„Очаква се ремонтът на изложбения комплекс да приключи за няколко месеца, а след обновяването това да допринесе за увеличаване броя на туристите в общината. Нашите амбиции са да възвърнем славата на Изложението и да го направим отново средище за провеждане на международни събития, каквото то е било преди години“, каза кметът  Акимов.
Изложбените зали имат нужда от обновяване, реконструкция и модернизация, за да отговарят на съвременните изисквания. В проекта са заложени ремонтни дейности на 7 от 9-те изложбени зали, на входа на изложбения комплекс и на административната обслужваща сграда. Част от ремонтите, които предстои да бъдат извършени, са свързани с фасадно саниране и подмяна на покривна конструкция, дограма, ел.инсталация, осветителни тела и подови настилки, съобщи инж.Николай Хитров, който отговаря за проекта от страна на Общината.
Виден Виденов, управител на „Кадет Консулт-Строй“ ЕООД, фирмата изпълнител, се ангажира да изпълни ремонтните дейности качествено и в срок.
Управителят на Изложението Иван Чакъров изрази надежда, че след реализирането на проекта то ще се превърне в духовно средище, в което гостите не само ще разглеждат експонатите, но ще видят и начина им на изработка, а при някои занаяти дори сами ще могат да измайсторят предмети, влагайки в тях личен вкус и художествен усет.

Публикувано в КУЛТУРА, ОБЩИНА. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.