Монаси пращат слон и лъв на Божидар Димитров

Монаси пращат слон и лъв на Божидар ДимитровУникалните рисунки на слон и лъв върху западната стена на източния корпус на Троянския манастир „Успение Богородично“ ще бъдат изпратени за реставрация в НИМ. Двата стенописа от втората четвърт на 19 век са дело на Захарай Зограф и според специалисти символизират силата, мъдростта и добродетелността на българския народ.

„В момента у нас няма запазени други рисунки на животни от Захарий Зограф. Те са били рисувани за килийното училище към манастира, в миналото обаче са направили грешка като са ги изложили на слънце, вятър и дъжд, които са ги увредили. А ги изпращаме на Божидар Димитров, защото първо професорът разполага с екип отлични екдперти и второ, надяваме се на някои отстъпки“, съобщи днес игуменът на ставропигиалната обител Велички епископ Сионий.

Той призна и че миналата седмица в Троянския манастир се е черкувала Татяна Дончева. Водачката на „Движение 21“ била придружена от кметицата социалистка на Троян Донка Михайлова, а по-късно двете приели поканата да изпият по чаша ароматно кафе при дядо Сионий.

„На 12 юли Светата Православна Църква почита Пресвета Богородица ДТроеручицаФ, на чийто чудотворен образ копие се съхранява и при нас. Във връзка с това на 11 юли от 20,30 часа в съборния ни храм ще бъде отслужено всенощно бдение в чест на Пресвета Богородица, а на 12 юли – Света Литургия от 9,00 часа. Приканваме християните, които имат възможност, да заповядат на бдението, за да можем с едни уста и едно сърце да възхвалим Божията Майка, прославяна в нейния чудотворен образ „Троеручица“, добави още игуменът на Троянския манастир.

Източник: в-к Труд

Публикувано в КУЛТУРА с етикети , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.