Най-новите творби на троянските художници ще бъдат представени в Есенен салон

nay-novite-tvorbi-na-troyanskite-hudozhnitsi-shte-badat-predstaveni-v-esenen-salonТроян, 4 октомври /Даниела Балабанова, БТА/
Най-новите творби на троянските художници ще бъдат представени в Есенен салон, който по традиция се организира в навечерието на Петковден, празник на град Троян, в галерия „Серякова къща“, съобщават от галерията.
Ще могат да се видят и 19 графични рисунки на художника и краевед Петър Хаджиев. Рисунките, наречени „Истории за къщи, хора и събития“, са правени през 40-50-те години на 20-и век вероятно по спомени и описания на възрастни троянци. Те били рамкирани и върнати към нов живот от Музея на занаятите и са се превърнали в мобилна изложба с голямо познавателно значение за историята на град Троян.

Истинските образи са изгорели в опустошителния за Троян пожар през август 1877 г. Запазени са оригиналните заглавия на рисунките, а историческите сведения, разказани под тях, са редактирани, като е запазен техният смисъл.
Художествените творби са документирали съществуването на емблематични за Троян места – обществени сгради, частни домове, в който са се случили важни за града събития и др.
Откриването на изложбата ще се състои на 12 октомври от 18.00 часа, тя ще е съпътствана от джаз концерт. Специални гости на събитието ще са музикантите Вяра Пантелеева – вокал и Мишо Шишков – пиано.

Източник: БТА

Публикувано в КУЛТУРА, ОБЩИНА с етикети , , , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.