Още за Лили Димкова

Лили ДимковаПрочутата художничка Лили Димкова, дъщеря на големия лечител Петър Димков и последователка на Учителя Петър Дънов, ще гостува със своя изложба в троянската художествена галерия «Серякова къща». В картините на Лили Димкова оживяват Орфей, Боян Мага, Василий Врач, Йоан Кукузел, Свети Иван Рилски, Паисий, Патриарх Евтимий, братята Кирил и Методий. Циклите „Лица от бъдещето”, „Шестата раса” и „Заветът на цветните лъчи на светлината” представят образи, които съществуват сякаш извън и въпреки времето.
Лили Димкова е завършила Художествената академия в София през 1957 г., специалност сценография. Работила е като художник в театъра и киното, както и по оформление на книги. Имала е самостоятелни изложби живопис навсякъде по света: Ню Йорк, в музея на Николай Рьорих (1979), в Сан Франциско, в Алжир и Мароко, в Берлин, Будапеща, Виена.Правила е самостоятелни изложби в София и в други градове на България. Нейни картини има в Националната галерия, в музея “Николай Рьорих” в Ню Йорк, в галерии в страната и в частни колекции в много страни. Носител е на високото отличие орден “Кирил и Методий”. Член е на СБХ. Работи с маслен пастел.
Академик Дечко Узунов казва за нея: “ Лили Димкова е художник, надарен с изключителна чувствителност!
Нежност, светлина и движение са характерни черти на нейното изкуство, тези качества ние виждаме в картините й – било във фигурите на девойките лазарки, било в обредните танци на кукерите или в ритъма и движението на природата. Разцъфтялата пролет или есенните ветрове са колкото земни, толкова и отдалечени от земята.
Изкуството на Димкова е пропито с размисъл! Нейните мисли, светли и одухотворени, с таланта на душевна чистота, са ярко изразени в хармонично единство на багри, форми и щрих.
Нейният творчески заряд е великолепието в света, красотата над преходното и мислите за вечното!”
Изложбата й в Троян е по идея на Движението за Нова култура и се осъществява с финансовата подкрепа на частни спонсори, Общината и галерия „Серякова къща”.

2 thoughts on “Още за Лили Димкова”

  1. Лили Димкова е голям творец и оригинален художник. Нейните творби излъчват многопластови духовни послания. Изложбата и в Троян е изключително културно събитие за града ни. Надявам се, че на откриването ще присъстват и всички членове на комитета „Петър Димков“ в Троян, който е част от Националния комитет „Петър Димков“.
    Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.