Празници „Троянски майстор“ се организират по случай Деня на Свети Спиридон

Троян, 8 декември /Даниела Балабанова, БТА/
Празници „Троянски майстор“ организират по случай Деня на Свети Спиридон – 12 декември, съобщават от общинската администрация. Организатори на поредицата от събития са община Троян, задругата на майсторите на народни художествени занаяти и приложни изкуства – клон Троян, Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата, Музея на занаятите и галерията „Серякова къща“.
Празниците ще започнат на 10 декември /четвъртък/ от 17.30 часа с изложба на майсторите керамици Николай Йовков и Ралица Йовкова, баща и дъщеря, в „Серякова къща“.
В Културно-информационния център в Троян на следващия ден ще бъде представена обща изложба на майсторите на художествените занаяти и приложни изкуства.
На самия празник – 12 декември, в зала 2 на Националното изложение в село Орешак гостите ще могат да видят тъкани, носии и бродерии, характерни за троянския край. Изложбата „От раклата на баба“ има за цел да представи цялото многообразие на един от най-древните занаяти – художествената обработка на тъкани, но не чрез предмети, изработени от известни български майстори, а излезли от сръчните ръце на балканджийката.
От 13.00 часа игуменът на Троянския манастир – Величкият епископ Сионий, ще отслужи водосвет пред иконата на св. Спиридон в Националното изложение.
Малко по-късно от Музея на занаятите в Троян ще тръгне празнично шествие до храма „Св. Параскева“ и ще бъде осветено знамето на задругата на майсторите в Троян.
След това е инициативата „Почит към майстора“ – ще има презентация, посветена на 100 г. от рождението на Стоян Йовков, и изложби на майстори и художници дарители.
На 11 и 12 декември пред музея ще бъде разположен и благотворителен базар. Събраните средства ще бъдат за подпомагане на обучението на ученици от НГПИ „Проф. Венко Колев“ в Троян.
/ПП/

Източник:  БТА

Публикувано в КУЛТУРА с етикети , . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.