Скандал в галерията

* Или защо доц. Божков отказа да ни „огрее” и се нахвърли с обиди на галеристката Мариела Шошкова и помощника й,
художника Стоян Врацов
Хубава работа, ама българска

доц. Кирил БожковСЪС СКАНДАЛ започна галерийната година в Троян – непредизвикан, но гръмнал с голяма сила и на място, в галерия „Серяковата къща”, и в интернет (социалната мрежа фейсбук). В основата се оказа един автор с титла – доц. Кирил Божков от Националната художествена академия, който на 22 януари, четвъртък, от 18:00 ч. трябваше да открие тук своя самостоятелна изложба. За събитието галерията бе подготвила плакати и голям транспарант, отпечатала и разпратила бе покани, направи предварителна разгласа в медиите (вкл. Т21) и т.н. Но ден по-рано авторът, както научихме от екипа на галерията, пристигнал в Троян, вдигнал скандал – защото след като попитал галеристката Мариела Шошкова как намира цените на картините му, тя отговорила, че са твърде високи за тукашния пазар, събрал си светкавично стоката и с крясъци и обиди към галеристката и помощника й, художника Стоян Врацов, се фръцнал към София.

СЪЩИЯ ДЕН доц. Божков излезе с обяснение и в личната си страница във фейсбук. Като в обяснението си призна къде го стяга чепикът, заявявайки, че „ябълката на раздора са: цените ми – оказаха се твърде високи, между 270 лв. и 2480 лв.”, като 30% от тях са за галерията (каквато е практиката навсякъде по света и у нас – бел. Т21); и че целта на мероприятието „била основно ПРЕДСТАВЯНЕТО на Кирил Божков, а не продажби”. Един вид, човекът си мислел да дойде в Троян, да озари провинциалната публика с великото си изкуство и да се напечели яко. А троянската случка, както обяснява по-надолу в изявлението си, го довела до съдбовното решение „да отменя и откажа всичките си изложби и покани за пленери за 2015 г. – не искам повече простотии!!!”.

ПлакатътПлакатът, подготвен от галерия „Серяковата къща“
КАКТО СЕ КАЗВА – коментарът е излишен. Разбира се, галеристката Мариела Шошкова не остана длъжна на Божков, и с право. Ето извадка от отговора й, също във фейсбук: „Направихме изключително сериозна разгласа в местни и национални медии, включително в БНР, и най-вече в нашата фейсбук страница. Поканихме десетки хора. Цялата ни нагласа за предстоящото събитие беше, че Троян ще се наслади на една хубава изложба на известен автор в началото на Новата година. Всичко се случваше абсолютно коректно и безпроблемно. Никога при предварителните уговорки не е ставало въпрос за продажби или за цени. От негова страна не са поставяни никакви условия. За щастие, цялата хронология на разговорите ни се пази във фейсбук. Да, такива са даденостите в Троян и те са ясни за всеки – тук трудно се оцелява, камо ли да се мисли за купуване на изкуство. Общината също не разполага със средства за закупуване на картини. Жалко е обаче, че някои самозабравили се български художници мислят, че някой им е длъжен и трябва непременно да изкупува творбите им и да им слугува – манталитет останал може би от времето на Тодор Живков…”. Галеристката получи голяма подкрепа и разбиране, включително от колеги на доц. Божков от Художествената академия; вижте по-долу и нашия коментар.

НО НАЙ-ХУБАВОТО и поучителното в случая е, че след като доц. Кирил Божков не ни „огря”, за един ден само (!) галеристката организира друга изложба, на чаровната и талантлива троянска художничка Росица Миладинова, живееща във Варна. И както се каза на откриването (станало по същото време – 22 януари, 18:00 ч): „Още по-добре и всяко зло – за добро”. Повече за изложбата на Росица Миладинова – вижте отделно.

Източник: Т21

1 thought on “Скандал в галерията

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Скандал в галерията

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.