Тринайсет държави представят своята култура на международен фестивал в Орешак

Тринайсет държави представят своята култура на международен фестивал в Орешакс.Орешак, 3 май /Даниела Балабанова, БТА/
Тринайсет държави представят своята култура и творчество на Фестивала на занаятите и изкуствата с международно участие „Орешак 20016“, който се организира за четвърта поредна година. Организатори са Община Троян и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата.
„Хора на изкуството от три континента представят днес своите произведения, въплътили в себе си духа на своята национална идентичност и културно многообразие“, заяви на откриването директорът на Изложението Иван Чакъров. Във фестивала участват 13 държави, обединени под мотото „Традициите във времето“. Това са България, Полша, Канада, Индия, Иран, Палестина, Индонезия, Алжир, Судан, Йемен, Ливан, Ирак и Куба.
На експозиционна площ от 2 хиляди кв.метра са показани 1380 експоната от 120 майстора. „Целта е да изградим устойчиви културологични мостове, където разстоянието и различията помежду ни да са по-лесно преодолими чрез универсалния език на изкуството.
„Когато светът е тревожен, когато той е пълен с омраза и гняв, ние сме тук обединени от красотата, защото вярваме, че изкуството и красотата са тези, които могат да обединяват народите“, каза кметът на община Троян Донка Михайлова. Тя връчи на посланика на Палестина Ахмед ал Мадбух почетната грамота на кмета на община Троян за сътрудничеството и помощта за реализиране на международната проява.
До 5 май в Националното изложение гостите могат да се насладят на индийска музика и танци, да се облекат в сари, да бъдат нарисувани с къна. Имат възможност да видят как майсторът от Полша Станислав Колоджей изработва предмети от слама. Майстори от Индонезия демонстрират восъчната феерия – батик (рисуване върху коприна). Алжир се представя с керамика, медни картини и посуда, картини от кожа, сервизи за чай и ястия, бродерия. Уаддах Ал-Бехи от йеменското посолство показва снимки, кафе, сувенири и аксесоари от Йемен. С музикални изпълнения на лютня участват гостите от Ирак, а тези от Канада демонстрират магията на глината, водата и огъня.
Посетителите утре /4 май/ ще могат да опитат и арабска кухня.
Заедно с международните гости в Изложението български майстори демонстрират грънчарство, тъкачество, иконопис и дърворезба.
/ММ/

 

Публикувано в КУЛТУРА, ОБЩЕСТВО, ОБЩИНА. Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.