Във Врабево имаше матине за поета Фотев

 Христо Фотев

Христо Фотев

Големият български поет Христо Фотев бе почетен с литературно матине във Врабево, организирано от тамошния изключително активен литературен клуб. Матинето бе посветено на 75 г. от рождението и 9 г. от кончината на твореца. Христо Йоакимов, негов личен приятел, разказа свои спомени, като подчерта, че именно Фотев е открил таланта на Петя Дубарова, а не Недялко Йорданов, както понякога се смята. Фотев я съветвал да се труди усърдно над словото и никога да не слуша ласкателите, да не си помисля за миг дори, че вече е стигнала върха.
Като човек Христо Фотев бил много достъпен, за разлика от други големи поети, до които е трудно да се доближи човек. Допускал до себе си хората, бил сърдечен и откровен, въпреки че не бил много словоохотлив.
Съпругата на Йоакимов Здислава пък сподели, че постепенно свикнала с бохемския живот на този кръг поети и дори този начин й харесал и тя го възприела.
Поетесата Цветана Качерилска Йоакимов прочели стихове на Фотев.
Литературният  клуб във Врабево има привилегията и щастието да членуват в него творци, които не само са се докосвали до големите имена в нашата съвременна поезия, но са били близки приятели с тях, общували са и са съхранили своите ярки спомени, подчерта г-жа Качерилска, благодарейки за осъщественото матине.

Публикувано в КУЛТУРА, ЛИЧНОСТИ с етикети . Постоянна връзка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.